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November 28, 1994 

The Honorable Gilda Cobb-Hunter 
Member, House of Representatives 
1891 Colonial Drive, SE 
Orangeburg, South Carolina . 29115 

Dear Representative Cobb-Hunter: 

Several months ago you requested the opinion of this Office as to whether S.C. 
Code Ann. § 15-29-85 (1993 Cum. Supp.) governs charges for legal advertisements in 
newspapers and rates for indigents, and whether the law requires accommodation of 
indigent requests. 

Section 15-29-85 provides: 

Notwithstanding other provisions of § 15-29-80 with 
regard to legal advertising rates, any person required to 
publish a summons or other legal notice who qualifies as an 
indigent shall not be charged an amount exceeding one dollar 
per inch for the first insertion and not exceeding fifty cents 
per inch for each subsequent insertion of that legal advertise­
ment. Advertisements published under the provisions of this 
section shall comply with the layout requirements set forth in 
§ 15-29-80 with charges calculated in accordance with the 
measurement provisions set forth therein. As used in this 
section "indigent" means a person whose legal assistance is 
paid for with public funds or who would be qualified for such 
assistance in the proceeding which requires publication of the 
legal notice concerned. 

A newspaper is a private business, Herald Telephone v. Fatourous, 431 N.E.2d 171 
(Ind. App. 1982), a business which is not inherently governmental in nature. Chicago 
Joint Board, Amal. Cloth. Wkrs. v. Chicago Tribune Co., 307 F.Supp. 422 (N. D. Ill. 
1969). The newspaper publisher may do business with whomever it wishes or may refuse 



The Honorable Gilda Cobb-Hunter 
Page 2 
November 28, 1994 

to do business with whomever it wishes. Herald Telephone, supra; Fitzgerald v. National 
Rifle Ass'n of America, 383 F.Supp. 162 (D. N. J. 1974). An advertiser has no First 
Amendment right of access to a newspaper, Carnets By the Carload, Inc. v. Warren, 368 
F.Supp. 1075 (E. D. Wis. 1973), nor does a newspaper publisher have a legal obligation, 
in the absence of a contract, to accept advertising. Modla v. Tribune Publishing Co., 14 
Ariz. App. 82, 480 P.2d 999 (1971). Based on these principles of law, it is our opinion 
that a newspaper, as a private business, is not required to accept all advertising which may 
be submitted to it. Thus, a newspaper publisher may decline to accept indigents' legal 
advertisements. 

If, however, a newspaper accepts for publication legal advertising of an indigent 
(defined by§ 15-29-85 to be one "whose legal assistance is paid for with public funds or 
who would be qualified for such assistance in the proceeding which requires publication 
of the legal notice concerned"), then § 15-29-85 restricts the amount which may be 
charged to the advertiser who qualifies as an indigent. 

Enclosed with your letter was a copy of a letter from a newspaper to one of the 
state's legal services offices, which letter stated that the newspaper "do[ es] not run ads for 
indigents." Then the newspaper's ad rate was listed. Based on the above, it is our view 
that the newspaper has no duty to accept the indigent advertising; if, however, it chooses 
to do so, the limitations of§ 15-29-85 would apply. 

As a practical matter, the legal services office in question may wish to clarify the 
newspaper's stance on indigent advertising with the attorney who counsels the newspaper. 
Depending on the outcome of that communication, perhaps attention of the advertising 
manager should be drawn to § 15-29-85 if the newspaper will publish indigent advertising 
but only at its usual rate. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

//lLVD_/~-
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

'-Hl1f«M:U,<_, .ei Pti-~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


