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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATIORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFACE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE, 803-734-3970 
FACSIMILE, 803-253-6283 

November 7, 1994 

William McBee Smith, Of Counsel 
Spartanburg County Attorney 
Suite 415, Montgomery Building 
Post Off ice Box 3545 
Spartanburg, SC 29304 

Re: Use of Uniform Summons to Enforce State Law 

Dear Mr. Smith: 

I am in receipt of your letter dated August 22, 1994, wherein 
you asked if the uniform summons created by South Carolina Code 
Ann. §56-7-80 (Supp. 1993) can be used for enforcing the State 
litter laws or the State environmental laws and if not, if the 
County can enact an ordinance incorporating these state laws in 
order to use the summons. 

Pursuant to §56-7-80 of the Code: 

(A) Counties and municipalities are author­
ized to adopt by ordinance and use an 
ordinance summons as provided herein for 
the enforcement of county and municipal 
ordinances. 

You have inquired about violations of state laws as opposed to 
violations of existing county or municipal ordinances. Therefore, 
the uniform summons should not be used. In addition, South 
Carolina Code Ann. §56-7-10 (1976) specifically provides that the 
uniform traffic ticket shall be used for violations of South 
Carolina Code Ann. §16-11-580 and §16-11-700 which are the statutes 
prohibiting littering. Section 56-7-10 further provides: 
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No other ticket may be used for these 
offenses. The service of the uniform traffic 
ticket shall vest all traffic, recorders', and 
magistrates' courts with jurisdiction to hear 
and to dispose of the charge for which the 
ticket was issued and served. 

This off ice does not have enough information to comment on the 
use of the uniform summons in regard to state environmental laws 
related to soil erosion and storm-water management. We would need 
to know the statute number or ordinance number that you are 
referring to in order to issue an opinion. 

In regard to your question as to whether or not the County can 
enact an ordinance incorporating the state laws in order to use the 
uniform summons, please find attached a copy of two previous 
opinions of this off ice which address the issue and are self­
explanatory. This office does not have enough information as to 
the content of the ordinances proposed or the penalties provided by 
the existing state laws in question in order to determine whether 
the matters could fall within the jurisdiction of the municipal 
courts and therefore cannot issue an opinion at this time. 

Consistent with the above, the uniform summons cannot be used 
for the enforcement of laws other than county and municipal 
ordinances and whether or not the state laws can be incorporated by 
ordinance in order to use the summons would depend on the content 
of the ordinance and penalty provisions of the state statutes in 
question. 

BMH/dlr 
Encls. 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Cook 

Sincerely, 

Barbara M. Heape 
Assistant Attorney General 

Assistant for Opinions 


