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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Joe Wilson 
Senator, District No. 23 
Post Office Box 5709 

August 14, 1995 

West Columbia, South Carolina 29171 

RE: Informal Opinion 

Dear Senator Wilson: 

By your letter of July 27, 1995, to Attorney General Condon, you have sought an 
opinion as to whether Act No. 54 of 1995 (S.46, R-93) would apply to the following 
situation. The Act imposes fingerprint reviews and background checks on persons who 
would be operators, employees, or caregivers at day care centers, as more fully described 
in the Act and other relevant legislation. Your question is whether the Act applies to a 
church organization that operates a program commonly called "Mothers Morning Out" on 
a strictly part-time basis, staffed by women of the church, operated only occasionally 
(once a month or perhaps once a week), for three or so hours at a time. You have asked 
whether the women of the church, who volunteer for the program on a rotating basis, 
would be required to undergo the fingerprint check. 

Licensure or registration of child day care centers or group day care homes 
operated by church congregations or established religious denominations or religious 
colleges or universities, as stated more fully in S.C. Code Ann. §20-7-2900, is governed 
by §20-7-2900 et seq. Section 20-7-2900 was amended by Act No. 54of1995 and now 
provides in relevant part as to your inquiry: 

(A) No church congregation or established religious denomination or 
religious college or university which does not receive state or federal 
financial assistance for day care services may operate a child day care center 
or group day care home unless it complies with the requirements for 
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registration and inspection and the regulations for health and safety as set 
forth in Sections 20-7-2910 through 20-7-2970. Registration expires at the 
end of one year from the date of issuance of the statement of registration. 
Registration may be renewed according to the procedures developed by the 
department. 

(B) No license or registration may be issued to a church congrega­
tion, established religious denomination, or religious college or university 
if a person who provides service as an operator, caregiver, or employee at 
the child care facility has been convicted of: [a crime as specified in the 
statute]. 

(C) No facility may employ or engage the services of an operator or 
any person who has been convicted of one of the crimes listed in this 
section. 

* * * * 
(F) A person applying for a license or registration as an operator of 

a church or religious day care center or seeking employment or seeking to 
provide caregiver services at a church or religious day care center shall 
undergo a state fingerprint review to be conducted by the State Law 
Enforcement Division to determine any state criminal history and a 
fingerprint review to be conducted by the Federal Bureau of Investigation 
to determine any other criminal history. The fingerprint reviews required 
by this subsection are not required upon each renewal unless the renewal 
coincides with employment of a new operator, employee, or caregiver. 

* * * * 

Many of the tenns found in newly-amended §20-7-2900 are defined in §20-7-2700. 
It is necessary to review those definitions and apply them to the facts as stated above, to 
determine whether the requirements of §20-7-2900 apply to the situation you have raised. 

Subsection A of §20-7-2900 concerns the operation of a child day care center or 
group day care home by one of the specified church-related entities. A "child day care 
center" is defined by §20-7-2700 (e) as "any facility which regularly receives thirteen or 
more children for day care." The phrase "group day care home is defined in §20-7-2700 
(f) as 

any facility, generally within a dwelling unit, which regularly provides child 
day care for at least seven but not more than twelve children, unattended by 
a parent or a legal guardian, including those children living in the home and 
children received for day care who are related to the resident caregiver. . .. 

The term "day care" is defined by §20-7-2700 (a) as 
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the care, supervision or guidance of a child or children, unaccompanied by 
the parent, guardian or custodian, on a regular basis, for periods of less than 
twenty-four hours per day, but more than four hours, in a place other than 
the child's or children's own home or homes. 

The term "regular" or "on a regular basis" is defmed by §20-7-2700 (n) to "refer to the 
frequency with which child day care services are available and provided at a facility in 
any one week; these terms mean the availability and provision of periods of day care on 
more than two days in such week." 

Most of these definitions contain the term "facility,"1 which is defmed by §20-7-
2700 (b) as 

any facility which provides care, supervision or guidance for any minor 
child who is not related by blood, marriage or adoption to the owner or 
operator of such a facility whether or not the facility is operated for profit 
and whether. or not the facility makes a charge for services offered by it. 
This definition includes, but is not limited to, day nurseries, nursery schools, 
day care centers, group day care homes and family day care homes. 

Then follows a list of programs or facilities which are excluded from the definition. Of 
importance to your question is exclusion (3): "kindergartens or nursery schools or other 
daytime programs, with or without stated educational purposes, operating no more than 
four hours a day and receiving children younger than lawful school age." 

Applying the foregoing definitions to the situation described in your letter, I 
observe that the "Mothers Morning Out" program does not appear to meet the definition 
of "child day care center" or "group day care home." The program which you have 
described does not operate on a regular basis, as the term "regular" is defined; it does not 
appear to operate for more than four hours at a time, thus falling outside the definition of 
"child day care." In addition, the program would appear to fall within exclusion (3) of 
the defmition of "child day care facility" in §20-7-2700 (b). 

Because the "Mothers Morning Out" program of a church organization, as described 
above, does not appear to meet the defmitions outlined above, I am of the opinion that the 
women of the church who volunteer for the program are not required to undergo the 
fingerprint checks that are required by newly-amended §20-7-2900, a part of Act No. 54 

1The term actually defmed in §20-7-2700 (b) is "child day care facilities." 



I 
I 

The Honorable Joe Wilson 
Page 4 
August 14, 1995 

of 1995. Because each program would be unique in its hours of operation and number 
of days of operation per week, my opinion is limited to the "Mothers Morning Out" 
program as described above. In reaching my conclusion, I am mindful of the purposes 
served by Act No. 54 of 1995, to prevent harm to the State's children in day care 
facilities. I would encourage the church organization to take reasonable steps to ensure 
the safety of the children in its care even though the terms of the Act do not apply to the 
program under consideration herein. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior 
Assistant Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to 
the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. I trust that 
the foregoing has satisfactorily responded to your inquiry and that you will advise if 
clarification or additional assistance should be needed. 

With kindest regards, I am 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Senior Assistant Attorney General 


