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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

August 2, 1995 

The Honorable John C. Land, Ill 
Senator, District No. 36 
Drawer G 
Manning, South Carolina 29102 

Re: Informal Opinion 

Dear Senator Land: 

You have requested an informal opinion regarding the eligibility of foreign 
corporations to serve as trustees under trusts created by corporate and individual citizens 
of South Carolina. In this instance, the foreign corporation is a trust company desiring 
to have one of its trust companies serve as Trustee for employee benefit trusts for South 
Carolina companies as well as Trustee of personal inter vivos Trusts created by residents 
of South Carolina. 

The general law in this area may be summarized as follows: 

[ e ]xcept as specific statutes forbid appointment of any 
foreign fiduciary corporation as trustee of an inter vivos trust, 
there appears to be no basic public policy reason why such an 
appointment should not be valid, although a court, in its 
discretion, may refuse to make such an appointment under the 
circumstances of a particular case. 

82 A.L.R.2d 946. ("Eligibility of foreign corporation to appointment as trustee of inter 
vivos trust"). The Annotation particularly references the decision of Ingalls v: Ingalls, 263 
Ala. 106, 81 So.2d 610 (1955) which is described therein thusly: 

[h]olding that a national bank located in Tennessee had 
the same authority to act as trustee as did competing 
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Tennessee state banks, the court ... said that in determining 
whether such a bank could validly be appointed cotrustee of 
a trust of property the situs of which was in Alabama, the 
questions to be answered were whether Tennessee law 
permitted Tennessee banks to act as trustee outside of that 
state, and whether Alabama law permitted foreign banks to act 
as trustees in Alabama. It was concluded that the Tennessee 
statute specifically granted such authority, and that a provision 
of the Alabama statute that courts might either remove a 
nonresident trustee or require him to give bond to protect the 
interests of the parties indicated that a nonresident was 
permitted to act as trustees of a trust. 

Supra at 947. The same view is stated in the Restatement of Trusts § 96, 2(g) [a 
corporation organized under the laws of one state and having capacity to act as trustee by 
the law of the state has capacity to so act in another state unless it is against the policy 
of the latter state to allow such a corporation to act as trustee]. Accord, 76 Am.Jur.2d, 
Trusts, § 246; 90 C.J.S., Trusts § 208. And it is recognized in Bogert, Trusts and 
Trustees, § 132, that "[t]here would seem to be little doubt of the ability of state X to 
make a corporation of state Y a trustee of a valid trust by inter vivos acts." (emphasis in 
original). Thus, the answer to your question turns upon whether the laws of South 
Carolina in any way prohibit the appointment of an out-of-state trustee with respect to an 
inter vivos trust. As we have located no South Carolina case law which specifically 
addresses this question, an examination of the relevant statutory provisions is in order. 

S.C. Code Ann. § 34-21-10 (The Trust Statute) provides as follows: 

[n]o corporation, partnership or other person shall 
conduct a trust business in this State without first making a 
written application to the State Board of Bank Control and 
receiving written approval from the Board. Before any such 
application shall be approved, the Board shall make an 
investigation to determine whether or not the applicant has 
complied with all the provisions of law, whether in the 
judgment of the Board the applicant is qualified to conduct 
such a business and whether the conduct of such business 
would serve the public interest, taking into consideration local 
circumstances and conditions at the place where such applicant 
proposes to do business; provided, however, that any person 
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actively engaged in conducting a trust business in this State on 
January I, 1972, shall not be required to make the application 
and receive the approval provided for herein. Provided, 
further, that nothing contained in this section shall prevent a 
natural person or a national banking association having its 
principal place of business in this State from qualifying and 
acting as trustee, executor, administrator, guardian, committee 
or in any other fiduciary capacity. 

Clearly, nothing in this statute expressly makes any reference to any requirement that a 
trustee be a South Carolina chartered corporation. 

S.C. Code Ann.§ 34-1-70 must also be considered however. Such provision states: 

[n]o bank building and loan association savings and 
loan association, or savings bank may be granted a charter by 
the Secretary of State unless and until the Board [of Financial 
Institutions] has approved the application in writing. No 
branch bank, branch building and loan association, branch 
savings and loan association, or branch savings bank may be 
established without the approval in writing of the Board. 
Before any application for the incorporation of a bank, 
building and loan association, savings and loan association or 
savings bank, or the establishment of a branch thereof may be 
approved, the Board shall make an investigation to determine 
whether or not the applicants have complied with all the 
provisions of law, whether in the judgment of the Board they 
are qualified to operate the institution and whether the 
establishment of the bank, building and loan association, 
savings and loan association, or savings bank or a branch 
thereof, would serve the public interest, taking into 
consideration local circumstances and conditions at the place 
where it proposes to do business. A remote service unit as 
defined in § 34-28-30 is not considered a branch of a bank, 
building and loan association, savings and loan association, or 
a savings bank and is not subject to any of the provisions of 
this section applicable to branch applications. (emphasis 
added). 
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This Office has previously concluded that "[i]n order to conduct any banking activities in 
this State, the banking entity must be granted a charter which is granted only after the 
State Board of Bank Control has approved a written application therefor." Op. Attv. Gen., 
April 17, 1981. 

There is a "well-defined distinction" recognized in the general law between 
conducting banking activities and conducting a trust business or trust company. See, 9 
C.J.S., Banks and Banking, § 1044. There, it is stated: 

[t]his distinction rests, for the most part, upon the differences 
in the purpose or character of business for which the 
respective types of institutions or corporations are organized 
and in the nature of the powers and privileges customarily 
conferred upon them by the provisions of their charters. It has 
been said that the primary and ordinary conception of a trust 
company is a corporation or institution organized to take and 
administer trusts, rather than carry on the functions of 
banking. 

This Office has also affirmed this distinction, concluding that a corporation chartered as 
a trust company is not authorized to do banking. Op. Atty. Gen., June 29, 1959. See 
also § 34-1-10 (definition of "bank.")1; 10 Am.Jur.2d, Banks, § 1. Comprehending the 
well-settled difference between banking activities and a trust company and comparing 
§§ 34-21-10 with 34-1-70, it thus cannot be implied that a trust company must be a 
chartered South Carolina corporation in order to administer an inter vivos trust. 

A third statute for consideration is contained in the Probate Code,§ 62-7-207. That 
enactment provides: 

(a) [n]o corporation created by another state of the United 
States or by any foreign state, kingdom, or government and no 
corporation created under the laws of the United States and 
not having a place of business in the State of South Carolina 

1 Statutory definitions vary for various purposes. For purposes of the relationship 
with the Federal Deposit Insurance Company, a "banking institution" includes a trust 
company. 12 U.S.C. § 1813(a)(2) provides that a "state bank" includes a "trust company", 
but only if it is engaged in the business of receiving deposits other than trust funds. 
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shall be eligible or entitled to qualify, serve or hold title to 
property in this State as testamentary trustee of an estate of 
any person domiciled in this State at the time of his death, 
whether the decedent shall die testate or intestate, except, 
however, such foreign corporations may act as testamentary 
trustee in this State if .... [upon fulfillment of certain 
conditions]. 

By its specific terms, this statute deals only with service as a testamentary trustee, but 
does not mention inter vivos trusts. 

Certain rules of statutory construction are applicable here. In seeking legislative 
intent it is proper to consider cognate legislation. Arkwright Mills v. Murph, 219 S.C. 
438, 65 S.E.2d 665 (1951). Different statutes in pari materia, though enacted at different 
times and not referring to each other should be construed together as one system and 
explanatory of each other. Fishburne v. Fishburne, 171 S.C. 408, 172 S.E. 426 (1934). 
Moreover, statutes dealing with the same subject matter should always be reconciled, 
wherever possible so as to render all fully operable. Bell v. S.C. State Highway Dept., 
204 S.C. 462, 30 S.E.2d 65 (1944). While not conclusive, it is proper in construing a 
statute to consider legislation dealing with the same subject matter to assist in 
construction. Hartford Acc. & Indem. Co. v. Lindsay, 273 S.C. 79, 254 S.E.2d 301 
(1979). Implied repeals or amendments are not favored. State v. Thrift, 440 S.E.2d 341 
(1994). 

When reading together the three statutes, referenced above, (the "Trust" Statute, the 
"Bank" Statute and the "Probate Code"), it is evident that South Carolina law does not 
expressly prohibit the appointment of an out-of-state trust company as trustee of an inter 
vivos trust. For example, in the title to the Probate Code (Act No. 539 of 1986), the 
General Assembly enumerated the statutes which the Probate Code was designed to 
modify, amend or repeal. Section 34-21-10, the Trust Statute, was not listed therein. 
Nowhere in Chapter 21 of Title 34, the chapter entitled "Banks and Corporations Doing 
Business" is there any suggestion, annotation or reference that indicates that either the 
Legislature or the Code Commissioner thought that the Trust Statute could not stand side 
by side the Probate Code. 

Moreover, the fact that the Probate Code specifically prohibits a foreign corporation 
from serving as a testamentary trustee, except in certain instances, but does not mention 
inter vivos trusts, and the fact that the Trust Statute does not expressly prohibit a foreign 
corporation from serving as trustee, whereas the Bank Statute does provide that a charter 
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requirement is imposed for purposes of banking, are, in my judgment, significant. The 
generally recognized doctrine of expressio unius est exclusio alterius would be applicable 
here. The doctrine requires that the enumeration of particular things excludes the idea of 
something else not mentioned. Pennsylvania Nat. Mut. Cas. Ins. Co. v. Parker, 282 S.C. 
546, 320 S.E.2d 458 (Ct. App. 1984). See also,§ 62-3-203(e)(3) (foreign corporation not 
eligible to serve as personal representative of estate). In a recent opinion, this Office 
determined that the expression of specific requirements in a statute indicated that the 
General Assembly did not intend to impose other requirements. Op. Attv. Gen., January 
10, 1995. Furthermore, courts have held that statutes specifically relating to testamentary 
gifts do not apply to inter vivos gifts. See, In Re Estate of Posey, 214 A.2d 713 (N.J. 
1965) [Statute of Wills not applicable to inter vivos gifts]. The fact that the statute is 
silent as to inter vivos trusts cannot lead to the inference that an out-of-state trust company 
is rendered ineligible to serve as trustee. 

Significant also is the fact that apparently at one time there existed specific 
statutory provisions that expressly required a trust company to be a South Carolina 
corporation except where the sole business of the trust within South Carolina was the 
lending of money on real estate therein or when the business of said foreign corporation 
or trust company is not the operation of a trust or banking business in South Carolina. 
See, 1942 S.C. Code Ann. § 7904. Sections 7878 through 7904 were repealed by 1951 
Act No. 346. 

In addition, Professor Coleman Karesh, long renowned as the expert of South 
Carolina trust law, concluded in his treatise on Trusts that "[t]here is no restriction on a 
foreign corporate Trustee acting under an inter vivos Trust .... " Karesh, Trusts 18 (1977). 
Professor Karesh apparently did not deem that the silence of the predecessor to § 62-7-
207, virtually identical to its present form, constituted a prohibition as it relates to inter 
vivos trustees. I have recently spoken to another trust expert in this area and he is in 
agreement with Professor Karesh's conclusion and knows of no provision which has 
altered it. 

Moreover,§ 15-9-440(3) offers further support. That provision states that "[w]hen 
there is no resident Trustee, the nonresident Trustee of an inter vivos Trust shall be 
deemed to have consented to the service of any Summons ... when the Trust was created 
under laws of this state ... " (emphasis added). The statute does not limit its scope to 
natural persons; thus, by implication, this provision contemplates that a foreign corporation 
can serve as trustee for an inter vivos trust. Finally, this construction is supported by the 
fact that courts, with increasing frequency, have held that a statute which unreasonably 
discriminates between in-state and out-of-state corporations for purposes of appointment 
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as trustee is violative of the federal and state constitutions. See, Dunn v. N.C. Nat. Bank, 
276 S.C. 202, 277 S.E.2d 143 (1981); Arner. Trust Co. v. S.C. State Bd. of Bank Control, 
381 F.Supp. 313 (1974, D.C.S.C.); Munford v. MacLellan, 258 Ga. 679, 373 S.E.2d 368 
(1988), citing Bogert, supra at § 132. 

CONCLUSION 

Applying the well-recognized rule that unless a specific statute forbids the 
appointment of a foreign fiduciary corporation (trust company) as trustee of an inter vivos 
trust, such appointment is generally not prohibited, it is my opinion that no South Carolina 
statute or decision prohibits that appointment.2 

While I am of the opinion that the various statutes, discussed above, do not render 
an out-of-state trust company ineligible to serve as trustee of an inter vivos trust, 
additional comments are in order. Clearly, the General Assembly intended that a foreign 
corporate inter vivos trustee would be subject to regulation by the State of South Carolina. 
S.C. Code Ann. § 34-21-10 provides that, prior to conducting a trust business in this 
State", a corporation, partnership, etc. shall make a written application to the State Board 
of Bank Control and receive written approval. The Section further directs the Board to 
conduct an investigation to determine whether or not the applicant has complied with all 
provisions of law, whether in the judgment of the Board the applicant is qualified to 
conduct such business and whether the conduct of such a business would serve the public 
interest. In short, the trust business, like banking, is subject to pervasive control. Am. 
Trust Co., Inc. v. S.C. State Bd. of Bank Control, supra. 

Therefore, within the parameters of law that an out-of-state corporation is not 
rendered ineligible to serve as inter vivos trustee simply by virtue of its status as a foreign 
corporation, the Board is, nevertheless, empowered to establish reasonable, non­
discriminatory guidelines and/or requirements that a foreign trustee must meet. Such 
requirements could include, for example, those very same requirements which § 62-2-207 
imposes upon testamentary trustees. Furthermore, conducting a "trust business" in South 
Carolina presumably constitutes "transacting business" in the State for purposes of§ 33-
15-101 which requires that the foreign corporations register or obtain a Certificate of 
Authority from the South Carolina Secretary of State as well, providing additional 
oversight to protect the citizens of South Carolina. 

2 For purposes of this letter, I assume that a "pour-over" provision in a will is not 
involved, wherein a trust is created thereby. 
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This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Vety truly yours, 

feft;Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


