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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATIORNEY GENERAL 

July 13, 1995 

The Honorable James R. Metts, Ed.D. 
Sheriff of Lexington County 
Post Office Box 639 
Lexington, South Carolina 29071 

RE: Informal Opinion 

Dear Sheriff Metts: 

By your letter of June 23, 1995, to Attorney General Condon, you have sought an 
opinion as to a revision to S.C. Code Ann. §23-28-70 which was adopted by the General 
Assembly during the 1995 legislative session. You expressed your understanding that 
H.31351 concerning reserve officers of law enforcement agencies was signed into law 
by Governor Beasley on June 12, 1995. Because reserve deputies of your department are 
a great resource, you wish to utilize them to the extent allowed by, law. Your concern is 
in the new language of §23-28-70 that provides "; .. a reserve police officer at all times 
must be accompanied by a full-time certified South Carolina police officer." You have 
sought an interpretation of the term "accompanied." You asked whether reserve officers, 
who have been permitted to patrol the county alone because of their experience with your 
department, would be permitted to continue this practice in any manner. 

1995 Amendment 
Prior to the 1995 amendment, §23-28-70 provided in pertinent part that "[e]ach 

reserve shall be in proximate contact, by radio or otherwise, with the full-time officer to 
whom he is assigned." The 1995 amendment by the General Assembly struck this 
sentence and put in its place the following: 

1H.3135 is R-138of1995; an act number has apparently not yet been assigned to this 
act. 
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While performing in any capacity as a reserve, a reserve police 
officer at all times must be accompanied by a full-time certified South 
Carolina police officer. . .. 

These amendments to §23-28-70 are reflected in the title of the legislative act, which 
provides in relevant part: 

AN ACT ... TO DELETE THE REQUIREMENT THAT EACH 
RESERVE MUST BE IN APPROXIMATE [sic] CONTACT WITH A 
FULL-TIME OFFICER TO WHOM HE IS ASSIGNED AND TO 
REQUIRE THAT A RESERVE POLICE OFFICER MUST BE ACCOM­
PANIED BY A FULL-TIME CERTIFIED SOUTH CAROLINA POLICE 
OFFICER; .... 

Rules of Statutory Construction 
In construing any legislative act, the primary objective of both the courts and this 

Office is to ascertain and effectuate legislative intent if at all possible to do so. Bankers 
Trust of South Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.2d 424 (1980). Language used 
in a statute must be construed in light of the intended purpose of the act. Bohlen v. Allen, 
228 S.C. 135, 89 S.E.2d 99 (1955). Words used in a statute are to be given their plain 
and ordinary meanings. Worthington v. Belcher, 274 S.C. 366, 264 S.E.2d 148 (1980). 
Where terms of a statute are clear and unambiguous and leave no room for construction, 
they are to be applied literally. Green v. Zimmerman, 269 S.C. 535, 238 S.E.2d 323 
(1977). The title of an act may be used to show the intent of the legislature. Ponder v. 
City of Greenville, 196 S.C. 79, 12 S.E.2d 851 (1941). In adoptillg an amendment to a 
statute, it will be presumed that the legislature intended to make some change in the 
existing law. Vernon v. Harleysville Mut. Cas. Co., 244 S.C. 152, 135 S.E.2d 841 (1964). 

Discussion 
The plain and ordinary meaning of the term "accompany" is "[t]o go along with; 

join in company." The American Heritage Dictionaiy 72 (Second College Edition 1982). 
The dictionary lists as synonyms for "accompany" the terms "escort" and "chaperon," 
observing that " [ t ]hese verbs are compared as they mean to be with or to go with another 
person or persons. Accompany suggests going with another on an equal basis. . .. " Id. 

Judicial decisions in other jurisdictions are in accord with this plain and ordinary 
meaning. In the context of a statute requiring a minor operating a motor vehicle to be 
"accompanied by" an adult, the court in Rush v. McDonnell, 214 Ala. 47, 106 So. 175 
( 1925) stated that to be "accompanied by" meant for the minor to be "attended by an adult 
person having and exercising supervision over the infant in respect to his operation of the 
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car." Id., 106 So. at 179. A similar statute was construed in Hughes v. New Haven 
Taxicab Co., 87 Conn. 416, 87 A. 721 (1913); there the court stated that "accompanied 
by" meant that the "licensed operator shall be in such proximity to the unlicensed operator 
of the car as to be able to furnish with reasonable promptness such advice and assistance 
as may be necessary for the safe operation of the car." Id., 87 A. at 722. The court in 
Planned Parenthood Ass'n of Atlanta Area v. Harris, 670 F.Supp. 971 (N.D. Ga. 1987), 
in construing a requirement of the Georgia Parental Notification Act that a minor seeking 
an abortion must notify a parent or seek a waiver of such notification from the juvenile 
court, so that a parent or other adult must accompany the minor seeking an abortion, used 
the definition "to go with or attend as an associate or companion." Id., 670 F.Supp. at 
987. It was not sufficient that contact be had with the parent by telephone or mail, for 
example; the statute required the presence of the parent or other adult. Other decisions 
have used the definition of "accompany" as to go along with, go with, or attend as a 
companion or associate. United States v. Lee, 131F.2d464 (7th Cir. 1942); United States 
v. Alberty, 65 F.Supp. 945 (S.D. Cal. 1946). 

Conclusions 
Applying the foregoing rules of statutory construction, the definitions of the concept 

of accompaniment employed by cowts of other jurisdictions, and the presumption that the 
General Assembly intended to make a change in the statute as it existed prior to the 1995 
amendment, I am constrained to conclude that there is no room for interpretation of §23-
28-70 as recently amended by the General Assembly. I must conclude that §23-28-70 as 
it presently exists requires that reserve officers be with or in the company of a full-time 
certified South Carolina police officer during the performance of their duties as reserve 
police officers. To conclude otherwise would be to ignore the l>lain meanings of the 
words as used by the General Assembly and to legislate, a task which is constitutionally 
reserved for the General Assembly. 

In so concluding, I must concur with your observation that reserve officers are 
indeed an excellent resource of manpower for the law enforcement departments, both 
municipal and county, of this State, which departments are always in need of additional 
resources and manpower. You may wish to bring your concerns to the attention of your 
county's legislative delegation or the associations which represent law enforcement 
agencies or officers in this State, toward having the statute amended to be able to better 
utilize this valuable resource. 

t 
This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior 

Assistant Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to 
the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. I trust that 
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it has satisfactorily responded to your inquiry and that you will advise if clarification or 
additional assistance should be necessary. 

With kindest regards, I am 

Sincerely, 

t/J~,o./~ 
Patricia D. Petway 
Senior Assistant Attorney General 

• . 


