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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

June 2, 1995 

The Honorable Harry o. Harman 
Coroner, Lexington County 
Post Office Box 527 
Lexington, South Carolina 29071-0527 

Re: Informal Opinion 

Dear Coroner Harman: 

In a letter to this Off ice you raised several questions 
relating to Act No. 435 of 1994, the "Safe Cremation Act", which 
provides the procedures for and regulates the practice of cremation 
in this State. You particularly questioned the applicability of 
provisions of that Act to bodies and/or body parts held by anatomy 
departments of medical schools in this State. 

In construing your question, reference must be made to the 
definitions set forth in the Act. Section 32-8-305(3) defines the 
term "body parts" as used in the Act as 

... limbs or other portions of the anatomy that are removed 
from a person or human remains for medical purposes during 
treatment, surgery, biopsy, autopsy, or medical research; .Q!: 
human bodies or a portion of bodies that have been donated to 
science for medical research purposes. (emphasis added) 

The term "human remains" is defined by subsection (18) of such 
provision as " ... the body of a deceased person, including any form 
of body prosthesis that has been permanently attached or implanted 
in the body." 

You referenced that provisions of the Act typically require 
cremation permits to be issued by coroners' offices for all bodies 
that are to be cremated. Since medical schools secure bodies from 
all counties and sometimes the deaths occurred several years prior, 
you have questioned whether it is necessary for medical schools to 
obtain a coroner's permit. 
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A provision of Act No. 435, Section 32-8-370, states that: 

[t]his chapter must be construed and interpreted as a 
comprehensive cremation statute, and the provisions of 
the article take precedence over any existing laws con­
taining provisions applicable to cremation but that do 
not specifically or comprehensively address cremation. 

Another provision, Section 17-5-310, states: 

(w)hen the body of any dead person who died in the county 
is to be cremated, whoever required the cremation shall 
secure a permit for the cremation from the county medical 
examiner or the medical examiner's deputy or the coroner or 
the deputy coroner ..•• 

- A criminal penalty is provided for the violation of such provision. 
Pursuant to Section 32-8-325, before a crematory authority may 
cremate human remains the following must be obtained: a copy of the 
death certificate, a properly executed cremation authorization 
form, a completed and executed burial transit permit, and a 
cremation permit obtained in compliance with Section 17-5-310. 
There are no exceptions provided. Therefore, as to any bodies 
being held by a medical school, even though these deaths may have 
occurred years prior, before such may be cremated, a coroner's 
permit must be obtained pursuant to Section 17-5-310. 

As referenced above, apparently for purposes of the Act there 
is a distinction between "human remains" and "body parts". Again, 
"human remains" is defined as "the body of a deceased person" while 
the term "body parts" includes "human bodies or a portion of bodies 
that have been donated to science for medical research purposes." 

The only provision in the Act relevant to the questions you 
set forth utilizing the term "body parts" is Section 32-8-340(F) 
which states: 

No crematory authority may simultaneously cremate the human 
remains of more than one person within the same cremation 
chamber without the prior written consent of the agent. 
However, nothing in this subsection prevents the simultaneous 
cremation within the same cremation chamber of body parts that 
have been used for anatomical study delivered by a licensed 
hospital or medical facility in this State to the crematory 
authority from multiple sources or the use of cremation 
equipment that contains more than one cremation chamber. (emp­
hasis added.) 



I 
I 

I 
b 
I 
r 
I 

Honorable Harry o. Harman 
Page 3 
June 2, 1995 

I am unaware of any other distinctions in the Act for bodies 
donated for medical research purposes. I have been informed that 
legislation has been considered which would exempt medical schools 
from these requirements but as yet I am unaware of any legislation 
having been enacted. 

You next referenced that Act No. 435 generally requires 
authorization for cremation by the next of kin. You asked whether 
it is necessary that medical schools secure authorization by the 
next of kin just prior to cremation or can authorization be secured 
months or years in advance. 

Pursuant to Section 32-8-315, an individual may authorize his 
or her cremation by executing a "preneed" cremation authorization 
form. Section 32-8-320(A) provides that certain individuals, in 
the priority order prescribed by such provision, " ••. may serve as 

- a decedent's agent and in the absence of a preneed cremation 
authorization may authorize cremation of the decedent ..•. " Such 
provision further states that in the absence of a person serving as 
a decedent's agent pursuant to Section 32-8-320(A), other individu­
als, including an executor or legal representative of the deceden­
t's estate and a coroner or medical examiner, may serve as an agent 
and thereby authorize the cremation of the decedent. 

The provisions of Act No.435 do not appear to anticipate the 
authorization of a cremation prior to a death by any individual 
other than an individual who would authorize his or her own 
cremation by the execution of a "preneed" cremation authorization. 
Therefore, there is no specific timetable established for the 
authorization of a cremation by recognized individuals other than 
the reference to the execution of a "preneed" cremation authoriza­
tion by an individual prior to his or her death. Therefore, as to 
your question as to whether it is necessary for medical schools to 
secure authorization by the next of kin just prior to cremation or 
whether such authorization can be obtained months or years in 
advance, it appears a medical school may secure such authorization 
at any time after the death. 

You next asked whether a medical school is required to use the 
same standard authorization for cremation form as prescribed by the 
Department of Labor and Licensing and which all funeral homes are 
required to use. Consistent with the responses set forth above, 
there are no exceptions to the requirements of Act No. 435 for 
medical schools and therefore, these schools would be required to 
use the same standard authorization forms as prescribed by the 
referenced Department and which all funeral homes are required to 
use. 
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You referenced that the Act requires that a certified copy of 
the death certificate and a burial transit permit must be presented 
to the crematory before a cremation can occur. You asked whether 
a medical school must meet this requirement. As referenced above, 
Section 32-8-325 establishes the documentary requirements that must 
be met before a crematory authority may cremate human remains. 
Included in such requirements are a certified copy of the death 
certificate and a completed and executed burial transit permit. 
The provision makes no exceptions for medical schools. Therefore, 
a medical school must similarly meet such requirements and provide 
such to the crematory facility before a cremation can occur. 

In your final question you asked whether it is necessary for 
a coroner to issue a permit for cremation when the death occurred 
months or years prior to time for cremation especially when the 
deceased was under the direct care and supervision of the medical 

- school. As referenced, section 17-5-310 specifically requires that 
a permit be obtained f rem a coroner or medical examiner in 
circumstances when the body of a deceased person who died in the 
county is to be cremated. Again, Act No. 435 makes no exceptions 
for circumstances where the death occurred months or years prior to 
the cremation or when the deceased was under the direct care and 
supervision of a medical school. Therefore, a coroner's permit 
must be obtained in such circumstances. 

This letter is an informal opinion only. It has been written 
by the designated Senior Assistant Attorney General and represents 
the position of the undersigned attorney as to the specific 
questions asked. It has not, however, been personally scrutinized 
by the Attorney General, nor officially published in the manner of 
a formal opinion. 

If there are any further questions, please do not hesitate to 
contact me. 

With kind regards, I am 

v2(?;; ?«~ _f--_ 
Charles H. Richardson 
Senior Assistant Attorney General 
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