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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLO:":Y CONDON 
ATrORNEYGE~ERAL 

John M. Milling, Esquire 
Post Office Drawer 519 
Darlington, South Carolina 29532 

RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Milling: 

June 2, 1995 

By your letter of May 16, 1995, to Attorney General Condon, you sought an 
opinion as to the notice requirements for municipal elections. Citing the differing 
language in S.C. Code Ann. §5-15-50 and §7-13-35 (1994 Cum. Supp.), you have asked 
whether state law exempting municipal elections from §7-13-35 applies only to giving two 
notices, or whether it also applies to at least sixty ( 60) days' notice being given before a 
municipal election. 

Section 7-13-35 
Section 7-13-35, as most recently amended by Act No. 253 of 1992, provides: 

The authority charged by law with conducting an election shall 
publish two notices of general, special, and primary elections held in the 
county, except municipal elections, in a newspaper of general circulation in 
the county. Included in each notice must be a reminder of the last day 
persons may register to be eligible to vote in the election for which notice 
is given, notification of the date, time, and location of the hearing on ballots 
challenged in .the election, a list of the precincts involved in the election, the 
location of the polling places in each of the precincts, and notification that 
the process of examining the return-addressed envelopes containing absentee 
ballots will begin at 2:00 p.m. on election day. The first notice must appear 
not later than sixty days before the election and the second notice must 
appear not later than two weeks after the first notice. 
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Prior to amendment in 1992, §7-13-35 provided as follows: 

The authority charged by law with conducting an election shall 
publish two notices of general, special, and primary elections held in the 
county or municipality in a newspaper of general circulation in the county 
or municipality. Included in each notice must be a reminder of the last day 
persons may register to be eligible to vote in the election for which notice 
is given, notification of the date, time, and location of the hearing on ballots 
challenged in the election, a list of the precincts involved in the election, 
and the location of the polling places in each of the precincts, and 
notification that the process of examining the return-addressed envelopes 
containing absentee ballots will begin at 2:00 p.m. on election day. The 
first notice must appear not later than sixty days before the election and the 
second notice must appear not later than two weeks after the first notice. 

The 1992 amendment to §7-13-35 appears to have removed municipalities from the 
requirements of §7-13-35. Prior to amendment, the authority charged by law with 
conducting general, special, and primary elections in a municipality was required to 
publish two notices containing the specified information at the specified times in a 
newspaper of general circulation in the county. The 1992 amendment appears to have 
made §7-13-35 applicable to elections in the county other than municipal elections by 
requiring that the authority charged by law with conducting general, special, and primary 
elections in the county other than municipal elections provide the notice as specified in 
the statute. 

Section 5-15-50 
Section 5-15-50, codified in the statutes governing the conduct of municipal 

elections, provides as follows: 

Each municipal governing body may by ordinance establish municipal 
ward lines and the time for general and special elections within the 
municipality. Public notice of the elections shall be given at least sixty days 
prior to such elections. 

Since municipal elections appear to have been removed from the purview of §7-13-35, I 
am of the opinion that §5-15-50 contains the only notice requirements for municipal 
elections at this time. It is observed that "public notice" rather than notice by publication 
in a newspaper of general circulation in the county is all that is required, such "public 
notice" required to be given at least sixty days prior to the election. 
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As a practical matter, and to provide as much information as possible to prospective 
candidates and voters, a municipal election commission (or county election commission 
acting pursuant to S.C. Code Ann. §5-15-145) could certainly use §7-13-35 as a guideline 
to determine what information could or should be disseminated to the public about the 
upcoming municipal election. A municipal election commission would not be precluded 
from following §7-13-35 if it wished to follow that statute, as long as §5-15-50 was 
complied with, as well. 

In conclusion, I am of the opinion that, due to the 1992 amendment to §7-13-35, 
now §5-15-50 is the applicable statute by which a municipal election commission is 
required to provide notice of upcoming municipal elections. Section 5-15-50 requires that 
only one notice, at least sixty days prior to the election, be given. A municipal election 
commission could use §7-13-35 as a guideline for content of the notice required to be 

- given pursuant to §5-15-50. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior 
Assistant Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to 
the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. I trust that 
it has satisfactorily responded to your inquiry and that you will advise if clarification or 
additional assistance should be necessary. 

With kindest regards, I am 

Sincerely, 

l{J~.fJ/~ 
Patricia D. Petway 
Senior Assistant Attorney General 


