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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY Co'.'IDON 
ATIORNEY GENERAL 

Ms. Ann F. Flynn, R.N. 
Director of Education 
Marion Memorial Hospital 
P. 0. Drawer 1150 
Marion, South Carolina 29571 

Re: Informal Opinion 

Dear Ms. Flynn: 

November 9, 1995 

610/ /57t, 7 

You have asked whether a "registered nurse may pronounce a patient dead in lieu 
of the physician or coroner during the night." It is your concern that only the coroner or 
a physician may make such pronouncement. 

South Carolina Code Ann. Sec. 44-63-20 (1994 Supp.) provides that 

[t]he Department of Health and Environmental Control shall 
establish a bureau of vital statistics and provide an adequate 
system for the registration and certification of births, deaths, 
marriages and divorces by formulating, and enforcing 
regulations prescribing the method and form of making the 
registration and certification. 

Pursuant to this authority, the Department of Health and Environmental Control has 
promulgated R-61-19, Section 18, dealing with death certificates. That Section provides 
in pertinent part as fo1lows: 

Death Registration: 

(a) A death certificate for each death which occurs 
in this State shall be filed with the county registrar of the 
county in which the death occurred within five ( 5) days after 
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such death, and shall be registered by such registrar if it has 
been completed and filed in accordance with this section .... 

(b) The funeral director or person acting as such 
who first assumes custody of a dead body shall file the death 
certificate. He shall obtain the personal data from the next of 
kin or the best qualified person or source available. He shall 
obtain the medical certification of cause of death as provided 
in these Regulations. 

( c) The medical certification shall be completed, 
signed and returned to the funeral director within forty-eight 
( 48) hours after death by the physician in charge of the 
patient's care for the illness or condition which resulted in 
death, except when inquiry is required by medical examiner or 
coroner. In the absence of said physician or with his 
approval, the certificate may be completed and signed by his 
associate physician, the chief medical officer of the institution 
in which death occurred or by the pathologist who performed 
an autopsy upon the decedent. 

( d) When death occurs more than ten ( 10) days after 
the decedent was last treated by a physician, or if the cause of 
death appears to be other than the illness or condition for 
which the deceased was being treated or if inquiry is required 
by Title 17 of the Code of Laws of South Carolina, 1962, as 
amended (1976 Code, Title 17, as amended], the case shall be 
referred to the medical examiner or coroner for investigation 
to determine and certify the cause of death. If the medical 
examiner or coroner determines that the case does not fall 
within his jurisdiction, he shall within twenty-four (24) hours 
refer the case back to the referring physician for completion 
of the medical certification. 

( e) When inquiry is required by Title 17 of the Code 
of Laws of South Carolina, 1962, as amended [1976 Code, 
Title 17, as amended], the medical examiner or coroner shall 
determine the cause of death and shall complete and sign the 
medical certification within forty-eight ( 48) hours after taking 
charge of the case. 
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( f) If the cause of death cannot be determined 
within forty-eight ( 48) hours after death, the medical 
certification shall be entered as pending, and the physician, 
medical examiner or coroner shall submit a supplemental 
report to the State Registrar on a form furnished by or 
approved by him. The supplemental report shall be made a 
part of the death certificate. 

As can be seen, the Regulations speak only of a physician, coroner or medical 
examiner certifying a death. While you reference the term to "pronounce a person dead", 
this Office has consistently viewed this as meaning the person who certifies death. As we 
stated in an opinion, dated June 25, 1974, as to who is "authorized to pronounce a person 
dead," 

... pursuant to Section 32-1102 [now 44-63-20] the State 
Board of Health and Environmental Control, operating through 
its Bureau of Vital Statistics, is responsible for establishing 
regulations governing the registration of death in this State .... 

[The rules of the Board issued pursuant to this Section], 
filed with the Secretary of State on June 19, 1973, prescribe 
who is to sign death certificates under various circumstances. 
You will note that only physicians/[medical examiners] ... and 
coroner[ s] are currently authorized to sign death certificates. 
In the opinion of this office these provisions are valid and 
govern the questions you have raised. . .. 

Other opinions of this Office are in general agreement. For example, over thirty years 
ago, in an opinion, dated September 1, 1964, we stated: 

[a]lthough there is no requirement which we can discover that 
requires a person to be pronounced dead by a physician, we 
strongly advise that your staff [old Columbia Hospital] of 
doctors follow the practice of pronouncing death despite any 
inconvenience which might arise. While our law apparently 
recognizes that there will not be a physician to pronounce 
death in every case in this State, we feel that the Rules and 
Regulations regarding death certificates and Statutes applicable 
to other matters which relate to death were adopted in the 
light of the prevailing custom. We can envision all sorts of 
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legal and practical complications if the custom of a physician 
pronouncing death is not followed. 

In another opinion of October 22, 1975 we further stated: 

[ n ]on-physicians are, in some circumstances legally 
empowered to certify that death has occurred. For example, 
a coroner may in some instances, in the absence of an 
attending physician complete and sign the medical certification 
of death. However, when there is some real question whether 
death has occurred, only a person possessed of the requisite 
medical training and experience should declare a person dead. 
Under South Carolina licensing standards only doctors of 
medicine and doctors of osteopathy have the skill and training 
necessary to determine whether a person's vital functions have 
ceased. 

Again, in Op. No. 3160 (August 6, 1971), we concluded: 

it is the opinion of this Office that a coroner can declare a 
body to be dead, without the concurrence of a physician. It is 
highly advisable that a physician be consulted on each death, 
and make the determination, however, such is not required by 
law. 

We quoted from the latter opinion with approval in Op. No. 78-102 (May 23, 1978) in 
responding to the question whether a county coroner is authorized to go to places such as 
nursing homes to pronounce a person dead when a doctor has refused to go or cannot be 
reached. In that same opinion, we also quoted from Section 9.4 of Rule 61-19, referenced 
above, which addresses the situation where a person is dead on arrival at a hospital or 
institution. That Section stated: 

[i]n the case of a person dead on arrival at a hospital or 
institution, the physician who views the body may sign a 
death certificate, provided that in his opinion death resulted 
from natural causes, and there was no attending physician, or 
the attending physician was not available. 
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In all other cases in which a physician is unavailable, 
the medical examiner or coroner shall prepare and sign the 
medical certification of cause of death. 

I am aware of no statute which alters these opinions. Based upon the foregoing, 
it would appear that only a physician, coroner or medical examiner could certify the death 
of an individual. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

w 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


