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RE: Informal Opinion 

Dear Mr. Moore: 

By your letter of May 21, 1996, to Attorney General Condon, you have advised 
that the Pee Dee Regional Transportation Authority (PDRTA) was organized pursuant to 
S.C. Code Ann. §58-25-10 et seq., as amended, in the mid-I 970s. For more than twenty 
years, PD RT A has been a strong, viable, and vital provider of transportation services to 
a six-county area of South Carolina. 

The six-county area served by PDRTA since its inception has been set out in S.C. 
Code Ann. §6-7-110, the counties being Chesterfield, Darlington, Dillon, Florence, 
Marion, and Marlboro. You advise that this configuration appears to be in keeping with 
§58-25-20(2), which defines a "Regional Transportation Area" to be an area in which 
counties are grouped according to the above-cited statute. You have further advised that 
PDRTA has exhibited sound management and financial characteristics during its existence, 
and has in fact been nationally recognized for its excellence. 

You then advised that other regional transportation authorities in the state have 
apparently not enjoyed the same success as PD RT A, for whatever reasons. Some of the 
regional transportation authorities are apparently now defunct or in peril of such a demise. 
As a result of all of the circumstances outlined above, PDRT A is in demand from counties 
outside its current membership area to add counties and/or municipalities to its 
membership, in order to re-institute these vital transportation services. 
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Therefore, you have requested, on behalf of the Pee Dee Regional Transportation 
Authority, an opinion as to these two questions: 

I. Can PORTA, under existing law, add member counties and/or 
municipalities which are outside the "Regional Transportation Area" as 
defined in the relevant statutes? 

2. If the response to question I is affirmative, what are the require­
ments for membership of additional PORTA members? 

Both the former regional transportation authority statutes and the statutes as amended in 
1985 and more recently will be examined in response to your inquiry. 

Statutes Prior to 1985 Amendments 

The Pee Dee Regional Transportation Authority was established pursuant to the 
statutory scheme which existed prior to massive amendments in 1985. Old §58-25-40 
provided a means by which a regional transportation authority could be implemented; 
subsection (!) provided: 

Any two or more counties, municipalities, other political subdivisions, 
or combinations thereof within a regional transportation area are authorized 
by a majority vote of its governing body to implement a regional transporta­
tion authority, hereinafter referred to as authority, to be constituted and 
operated as provided for in this chapter. No county, municipality or other 
political subdivision may be a member in more than one authority. 

Several observations are in order. The term "county" is defined in §58-25-20(3) to mean 
"any county within the regional transportation area." The term "municipality" is defined 
in §58-25-20(4) to mean "any city or town incorporated within the regional transportation 
area." The phrase "regional transportation area" is defined by §58-25-20(2) to mean "that 
area in which counties are grouped according to §§6-7-110 to 6-7-210 providing for 
regional planning." Section 58-25-40( I) specifically prohibits a county, municipality, or 
other political subdivision from being a member in more than one authority.' 

Section 6-7-110, as stated in your letter, is the statute which by reference defines 
the regional transportation area potentially to be served by a particular regional 

'Contrast new §58-25-40(2), to be discussed infra. 
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transportation authority. PDRTA's area is delineated by §6-7-110(7) and includes the 
counties listed above. While such is not the case with respect to PDRTA, conceivably a 
regional transportation authority could be comprised of fewer counties than those listed 
for a given region of the state, as long as at least two counties, municipalities, or other 
political subdivisions within the regional transportation area (as those terms are defined 
in the statute), as authorized by their respective governing bodies, wished to implement 
a regional transportation authority. In theory, there could possibly be more than one 
regional transportation authority in a given grouping of counties, thus giving meaning to 
the prohibition of old §58-25-40(1) stated in the preceding paragraph. 

Once an authority is created under the old statutory scheme, addition of additional 
members could be accomplished pursuant to §58-25-40(2): 

Subsequent to the activation of the authority, contiguous counties, 
municipalities, or other political subdivisions not participating initially may 
become members of the authority with the same benefits as the initial 
members, upon approval by a majority vote of the authority. 

This Office has advised previously that this Code section, what area is to comprise the 
service area of a regional transportation authority, and to what the new member-county, 
municipality, or other political subdivision must be contiguous, are unclear at best; see Op. 
Att'v Gen. dated June 6, 1989. The concept of contiguity was examined in that opinion; 
it was observed therein that reference to a South Carolina map shows that the counties of 
an individual regional transportation authority area are contiguous, though each county is 
not contiguous to every other county of a particular area. 

Another statute must be taken into account, however. Inclusion of additional 
territory is provided for in former §58-25-60: 

Upon a resolution adopted by the governing body of any county, 
municipality, or other political subdivision, the authority may, by a majority 
vote of its membership, include such territory in its regional transportation 
area. 

Section 58-25-60 appears to enlarge the territory of a regional transportation authority 
beyond that which is provided pursuant to §58-25-20(2), with respect to the county 
groupings. It would appear that, for regional transportation authorities operating under the 
former statutory scheme, it is possible to expand the territory of a regional transportation 
authority. To do so, the governing body of a county, municipality, or other political 
subdivision would be required to adopt a resolution and present it to the regional 
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transportation authority. That body would then be required to approve the request made 
by resolution, by majority vote of the membership. From §58-25-40, one requirement for 
membership would be that the county, municipality, or other political subdivision not be 
a member of another regional transportation authority. And, reading §58-25-60 in 
conjunction with §58-25-40(2), it would appear that the county, municipality, or political 
subdivision seeking membership in the regional transportation authority after activation 
of the authority should be contiguous to the area served by the authority, though this is 
by no means clear since §58-25-60 provides that the resolution may be submitted by any 
county, municipality, or political subdivision. 

Statutes After 1985 Amendments 

For regional transportation authorities created pursuant to the 1985 amendments 
(see 1995 Cum. Supp.), the options are somewhat more limited. The definition of 
"regional transportation area" remains the same; see new §58-25-20(13). The permissibili­
ty of adding contiguous counties or cities not participating initially is covered by new §58-
25-40(3). However, in the new statutory scheme, there is no counterpart to former §58-
25-60 as to inclusion of additional territory. I am therefore of the opinion that a regional 
transportation authority established under the new statutory scheme would be precluded 
from extending its territory except in accord with new §58-25-40, to contiguous counties 
or cities not participating initially, which are located within the regional transportation 
area. New §58-25-40(2) would require that no city or county be a member in more than 
one authority unless the services provided by the authorities should be different. 

Conclusion 

The responses to your inquiries are set forth above. Depending on the statutes 
under which the Pee Dee Regional Transportation Authority was formed and is now 
operating, the area may or may not be extended, as explained above. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior 
Assistant Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to 
the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 
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With kindest regards, I am 

Sincerely, 

<jJ~JlJ.fd~ 

Patricia D. Petway 
Senior Assistant Attorney General 


