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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 

ATIORNEY GENERAL 

The Honorable Lloyd B. Ward 
Coroner, Barnwell County 
Post Office Box 207 

February 12, 1996 

Williston, South Carolina 29853-0207 

Re: Informal Opinion 

Dear Coroner Ward: 

You have asked whether "state statute 23-1-40, Code of Laws of South Carolina 
[applies] to Coroners and Deputy Coroners." 

S.C. Code Ann. Sec. 23-1-40 provides: 

[ o ]f the amounts appropriated as salaries for municipal law­
enforcement officers and county law enforcement officers the 
sum of five dollars per day for each such officer is hereby 
designated as subsistence for each day of active duty. 

Since a coroner is a county officer, the question becomes whether a coroner is a "law­
enforcement officer" for purposes of the statute. 

Of course, in interpreting any statute, the primary purpose is to ascertain the intent 
of the legislature. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). The words used 
in a statute should be given their ordinary and popular significance. Hay v. South 
Carolina Tax Commission, 273 S.C. 269, 255 S.E.2d 837 (1979). Section 23-1-40 does 
not define the term "law enforcement officer" nor is there a definition contained in 
Chapter I of Title 23. 
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However, we have previously commented on the nature of the office of coroner. 
For example, in an opinion dated April 20, 1960, citing the South Carolina case of Giles 
v. Brown, Mills Constitution 230 (1817), it was stated: 

... at common law the powers and duties of a coroner are both 
judicial and ministerial. His judicial authority relates to 
inquiries into cases of certain deaths. In his ministerial 
capacity, a coroner is merely a substitute for the sheriff. 

The 1960 opinion pointed out that in certain contingencies, the coroner performs the duties 
of the Sheriff. See Section 23-11-50 [in case of vacancy, the coroner is required to 
assume the office of Sheriff until the office is filled]. We also indicated in the opinion 
that while a coroner "is not primarily a law enforcement officer", the relationship of the 
coroner's office to law enforcement is further indicated by '"the fact that in this State an 
inquest is essentially a criminal proceeding, although it is not a trial involving the merits, 
but rather a preliminaiy investigation.'" Acker v. Anderson County, 77 S.C. 478, 58 S.E. 
337 (1907). 

In Op. No. 2105 (July 15, 1966), we interpreted Section 16-145, the authority to 
carry a pistol. There, we concluded that a coroner was neither a "law enforcement 
officer" nor a "peace officer" for purposes of that statute which permits marshals, sheriffs, 
police officers or other law enforcement officers or peace officers to carry a weapon while 
performing their duties of office. We stated: 

A coroner per se is not a 'peace officer', but under 
certain circumstances, may perform the functions of a 
displaced sheriff. Millwood v. State, 23 So.2d 496, 497, 198 
Miss. 485. Also, 'peace officers' [have] been held to be 
synonymous with 'officers of the law'. Bartels Northern Oil 
Co. v. Jackman, 150 N.W. 576, 578, 29 N.D. 236. 

Inasmuch as coroners are not considered 'officers of the 
law' or 'peace officers', they would not fall within the 
exemption statute. 

This conclusion was reiterated in an opinion dated August 18, 1971 where we stated: 

[t]he constitutional office of coroner is quasi-judicial in nature 
and, although some investigative duties are attached, the duties 
are closer to the judicial branch than that of the executive. 
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Our laws relating to the carrying of pistols do not exempt a 
coroner, nor does the law of the State bestow upon the coroner 
authority as a peace officer. 

Another opinion, dated June 27, 1991, found that in certain limited respects, a 
coroner possessed law enforcement authority. The opinion referenced Section 17-5-110 
of the Code, enacted in 197 5, which authorizes a coroner "while engaged in official duties 
of his office," to carry a handgun or pistol. The opinion recognized that in going to and 
returning from his actual duties as coroner, he could also use a blue light in that vehicle. 
Moreover, in an opinion, dated January 10, 1991, we concluded that, for the limited 
purpose of the Law Enforcement Training Act, a coroner was not a "law enforcement 
officer" as that term was defined in the Act. We further noted that such conclusion could 
be altered by legislative amendment. 

Authority elsewhere generally concludes that a coroner is not a law enforcement 
officer. It is generally stated that 

[t]he view that a coroner's office is principally judicial in 
nature is in accord with the ancient common law and the 
provisions of an ancient English statute said to declaratory of 
the common law. 

18 C.J.S. Coroners, § 10. U.S. v. Rosen, 11 F.3d 315 (2d Cir. 1993) concluded that 
employees of a medical examiner's office were not "law enforcement personnel" because 
they were not required to have training and their duties were more in the nature of 
investigative rather than enforcement. 

Our own Supreme Court has tended to view the duties of a coroner as primarily 
quasi-judicial as well. In Giles v. Brown, the Court stated that the ministerial duties of 
the coroner were "only as the sheriffs substitute." Moreover, in State v. Griffin, the 
Court stated that, for purposes of the Constitutional requirement that "all courts shall be 
public", a coroner's inquest "comes within the spirit of that provision." In that same 
regard, we stated in an opinion dated June 5, 1972, 

[t]he Code is silent as to the power of a coroner to issue an 
arrest warrant before a finding of foul play at an inquest. 
Since the purpose of a coroner's inquest is to discover how 
the decedent died, there can be no suspect before the inquest 
is completed. 
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In interpreting Section 23-1-40, which provides a subsistence allowance for law 
enforcement officers, we have looked to such criteria in determining whether the person 
possesses arrest powers, Op. No. 86-21 (February 11, 1986), and was required to receive 
training, Op. No. 91-22 (April 1, 1991 ). Clearly, many of the duties of a coroner closely 
resemble those of law enforcement officers. However, based upon the foregoing, it is my 
opinion that a court would conclude that coroners and deputy coroners do not fall within 
the scope of Section 23-1-40 because they are not "law enforcement officers" as that term 
was intended. Of course, the General Assembly could amend such statute to include 
coroners just as it authorized coroners to carry a pistol in Section 17-5-110. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

~ok 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


