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In Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Hyatt: 

You have asked a number of questions concerning the disposition of prisoners after 
being sentenced by the court of General Sessions. You note that 

[a] local facility might accumulate thirty-six prisoners during 
a local term of court, but it may take · several weeks to 
dispense the prisoners to the Department of Corrections. 
These restrictions and delays require extra trips to Columbia, 
increase the cost of transportation, increase man hours away 
from local jails which reduces security, add to unwarranted 
overcrowding problems, and increase liability due to excessive 
road travel. 

Specifically, you ask the following questions: 

1. If an inmate from a local jail is sentenced to the 
Department of Corrections for more than 91 days, 
when does the inmate become a "State" inmate? 

2. What authority would allow the Department of Correc­
tions to refuse, at any time, an inmate who is duly 
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sentenced by the courts to a period of more than 91 
days? 

3. By what authority may the Department of Corrections 
require appointments for duly sentenced inmates to the 
Department of Corrections? 

4. May the Department of Corrections delay appointments 
and restrict numbers of inmates who have been sched­
uled? 

5. Previously, the Attorney General has offered opinions 
wherein local jails must commit any prisoner who is 
lawfully arrested. Why would this opinion not apply to 
the Department of Corrections when the prisoner has 
been duly sentenced in the courts of General Sessions 
for the appropriate amount of time? 

6. May the county bill the South Carolina Department of 
Corrections a fair daily rate for the maintenance of the 
state prisoner for the days the inmate was backed up in 
the local facility? 

7. When prisoners are sentenced by General Sessions 
Court to more than 90 days (some have been years) to 
be served on weekends, where should these inmates 
serve their sentences? 

LAW/ANALYSIS 

Relevant Statutes and Principles of Statutory Construction 

A number of statutes are relevant to your various questions. S.C. Code Ann. Sec. 
24-3-30 in pertinent part provides: 

[n]otwithstanding the provisions of Sec. 24-3-10 or another 
provision of law, a person convicted of an offense against the 
State must be in the custody of the Department of Corrections 
of the State, and the department shall designate the place of 
confinement where the sentence must be served. The depart-
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ment may designate as a place of confinement an available, a 
suitable, and an appropriate institution or facility including, 
but not Hmited to, a county jail or work camp whether 
maintained by the Department of Corrections or_ otherwise. 
However, the consent of the officials in charge of the county 
institutions so designated must be obtained first. If imprison­
ment for three months or less is ordered by the court as the 
punishment, all persons so convicted must be placed in the 
custody, supervision and control of the appropriate officials of 
the county in which the sentence was pronounced, if the 
county has facilities suitable for confinement. A county or 
municipality, through mutual agreement or contract, may 
arrange with another county or municipality or a local regional 
correction facility for the detention of its prisoners. The 
Department of Corrections must be notified by the county 
officials concerned not less than six months before the closing 
of a county prison facility which would result in the transfer 
of the prisoners of the county facility to facilities of the 
department. 

Moreover, Section 24-3-60 states: 

[ t ]he clerks of the courts of general sessions and common 
pleas of the several counties in this State shall immediately 
after the adjournment of the court of general sessions, in their 
respective counties, notify the Department of Corrections of 
the number of convicts sentenced by the court to imprison­
ment in the penitentiary. The department, as soon as it 
receives such notice, shall send a suitable number of guards to 
convey such convicts to the penitentiary. 

Furthermore, Section 24-5-10 reads as follows: 

[t]he sheriff shall have custody of the jail in his county and, 
if he appoint a jailer to keep it, the sheriff shall be liable for 
such jailer and the sheriff or jailer shall receive and safely 
keep in prison any person delivered or committed to either of 
them, according to law. 
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Several principles of statutory construction are also pertinent here. The cardinal 
rule of statutory interpretation is to ascertain and effectuate the legislative intent whenever 
possible. Bankers Trust of South Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.2d 424 (1980), 
appeal after remand, 283 S.C. 408, 323 S.E.2d 523 (1984). The statute as a whole must 
receive a practical, reasonable and fair interpretation consonant with the purpose, design 
and policy of lawmakers. Browning v. Hartvigsen, 307 S.C. 122, 414 S.E.2d 115 (1992). 
Statutes which are part of the same statutory scheme must be read together, in pari 
materia. Fishburne v. Fishburne, 171 S.C. 408, 172 S.E.2d 426 (1934). In addition, the 
construction of a statute by the agency charged with its administration is entitled to most 
respectful consideration and should not be overruled absent compelling reasons. Jasper 
Co. Tax Assessor v. Westvaco, 305 S.C. 346, 409 S.E.2d.333 (1991); Wm. C. Logan and 
Associates v. Leatherman, 290 S.C. 400, 351 S.E.2d 146 (1986). 

PREVIOUS OPINIONS 

A number of previous opinions of this Office are also relevant to your questions. 
In Opinion No. 3860 (September I 8, 1974), issued shortly after enactment of Section 24-
3-30, we stated: 

[t]he general rule is that the most recent enactment of the 
legislature prevails over a fonner enactment on the same 
subject unless the intention of the legislature is clearly shown 
to be otherwise. It therefore follows that the numerous older 
statutes dealing with the place of incarceration for prisoners 
sentenced for crimes committed against the State and the 
statutes governing the operation of county jails and work 
camps must be read in the light of the new enactment. The 
effect of this statute is to place · all persons convicted of an 
offense against the State of South Carolina in the custody of 
the Department of Corrections when their sentence exceeds 
three ( 3) months . . . . 

The Board of the Department of Corrections is autho­
rized and required to designate the facility where the sentence 
is to be served and expressly may designate any facility in the 
State whether maintained by the Department or not. When 
using facilities other than those of the Department, however, 
consent ·of those in charge of local institutions must be 
obtained; and I assume this would be the subject of contrac­
tual negotiations. 
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Then, on October 6, 1975, former Attorney General McLeod wrote: 

[Pursuant to Section 24-3-60], [t]he clerks of the courts of 
general sessions and common pleas of the several counties in 
this State shall immediately after the adjournment of the court 
of general sessions, in their respective counties, notify the 
Board of Corrections of the number of convicts sentenced by 
the court to imprisonment in the Penitentiary. The Board, as 
soon as it receives such notice, shall send a suitable number 
of guards to convey such convicts to the Penitentiary. As the 
language of Sec. [24-3-60] indicates, the duty of the clerks of 
court are limited to notification to the Board of Corrections of 
the number of those persons sentenced to the penitentiary and 
therefore falling within the jurisdiction of the Board. Subse­
quent legislation has clarified the scope of this section as it 
relates to the contemporary penal structure in South Carolina 
.. . . Therefore, penitentiary, as used in Sec. [24-3-60], is not 
limited in definition or scope to a particular institution. 
Rather, it embraces the entire Department and all institutions 
thereof. Second, Sec. [24-3-30) greatly expands the jurisdic­
tion and responsibilities of the Board of Corrections by the 
grant of custody over all persons receiving sentences in excess 
of three months. Therefore, any sentence in excess of three 
months can be equated with a sentence to the penitentiary. 

In Op. No. 80-67 (June 10, 1980), we reiterated: 

[t]herefore, it is apparent that based upon the clear language 
of Section 24-3-30, supra, it was intended that authority for 
determining the facility for confining· individuals convicted of 
State offenses whose sentences exceed three months be placed 
with the State Board of Corrections. Moreover, it is plain that 
it was the legislative intent that as to individuals sentenced to 
tenns of imprisonment of three months or less that such 
individuals be in the custody of officials of the county where 
the sentence was pronounced. 

This Office further noted in an opinion dated April 30, 1991 that 
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[t]here is no indication that the Department of Corrections is 
granted any discretion to refuse to accept prisoners; indeed, it 
would appear that in using the word "shall," the General 
Assembly intended that the Department should be required to 
accept all prisoners duly sentenced. It is my understanding 
that this is the interpretation which these statutes have long 
been given by the Department of Corrections and that it is 
your advice as well. 

That same year, on June 5, 1991, we commented upon the authority of local jails to refuse 
to accept prisoners. We observed that we were · 

. . . unaware of any State statutory provisions authorizing 
county jails to refuse admission of prisoners. As referenced, 
the county jail is given the responsibility pursuant to Section 
24-5-10 to 11receive and safely keep in prison any person 
delivered or committed" to the jail. Therefore, I am unaware 
of any statutory basis for a county to refuse prisoners typically 
considered within their responsibility to keep. 

With these statutes and opinions in mind, I tum now to the specific questions you 
have raised. 

1. If an inmate from a local jail is sentenced to the Department of Corrections for 
more than 91 days, when does the inmate become a "State" inmate? 

As stated, Op. No. 3860 of 1974 emphasizes that the effect of Section 24-3-60 is 
to "place all persons convicted of an offense against the State of South Carolina in the 
custody of the Department of Corrections when the sentence exceeds three (3) months 
.... " Beyond that, the statutes are somewhat ambiguous as to any question of exact and 
precise timing. As noted, Section 24-3-60 requires the Department to pick up prisoners 
sentenced to the Penitentiary (greater than 90 days) "as soon as" the notice is received 
from the Clerk of Court who is to provide such notice 11immediately" upon adjournment 
of the term of General Sessions. The tenn "immediately" has been construed by our 
courts to mean with reasonable promptness under the circumstances. Walker v. New Am. 
Cas. Co., 157 S.C. 381, 154 S.E. 221, 224 (1937); Edgefield Mfg. Co. v. Md. Cas. Co., 
78 S.C. 73, 58 S.E. 969 (1907). The phrase "as soon as" has been described as follows: 

[i]t has been said that the phrase is not to be taken in all cases 
in its absolute sense, and that it generally means "with 
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reasonable promptness;" and often denotes merely a reasonable 
time. 

The phrase also means "immediately." 6A C.J.S. "As". 

Further, as noted above, we have emphasized that Section 24-3-30 intended that 
"authority for determining the facility for confining individuals convicted of State offenses 
whose sentences exceed three months be placed with the State Board of Corrections." 
While a particular local facility must approve its being a designated facility, I am advised 
that such is done pursuant to contract on a routine basis. 

Thus, upon sentencing for greater than 90 days, a prisoner becomes the custody of 
the Department of Corrections. The Department is required by Section 24-3-60 to pick 
up such prisoners as soon as it is notified by the Clerk of Court, unless, of course, the 
prisoner is designated by the Department to remain in the local facilify to serve his 
sentence upon approval of the local authorities. If the prisoner is to be transferred to a 
Department facility, such pick-up is required to be done by the Department with due 
diligence or reasonable promptness. Until such transfer is accomplished, of course, the 
local facility is required to "safely keep" such prisoners. 

2. ·What authority would allow the Department of Corrections to refuse, at any 
time an inmate who is duly sentenced by the courts to a period of more than 
91 days? 

As referenced above, this is answered by our previous opinion of April 30, 1991 
which finds no such authority. 

3. By what authority may the Department of Corrections require appointments 
for duly sentenced inmates to the Department of Corrections? 

4. May the Department of Corrections delay appointments and restrict numbers of 
inmates who have been scheduled? 

5. Previously, the Attorney General has offered opinions wherein local jails must 
commit any prisoner who is lawfully arrested. Why would this opinion not apply 
to the Department of Corrections when the prisoner has been duly sentenced in the 
courts of General Sessions for the appropriate amount of time? 

These questions have been generally answered above. I would only add that the 
interplay of the statutes heretofore referenced (Secs. 24-3-30, 24-3-60) must be viewed 
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with common sense and a deference to the agency required to implement them, namely 
the Department of Corrections. Courts will generally not interfere in agency decisions 
when there has been no abuse of discretion nor purely arbitrary abuse of an agency's 
functions.. Delaware Valley Scrap Co. v. Dept. of Environmental Resources, 165 
Pa.Cmwlth. 675, 645 A.2d 947 (1994). As the United States Supreme Court has 
recognized, courts view the judicial processes as ill-equipped to deal with the problems 
of prison administrators. Procunier v. Martinez, 416 U.S. 396, 405, 94 S.Ct. 1800, 1807, 
40 L.Ed.2d 224 (1974). 

According1y, it is my opinion that a Court would. not require the Department of 
Corrections to pick up prisoners with sentences greater than ninety days from a local 
-facility the very instant that the Department receives notice thereof. Such would be 
unreasonable. In other words, by definition there will have to be a reasonable degree of 
leeway given to the Department where it is processing a large number of prisoners into 
its system as best as it can. Thus, I interpret Section 24-3-60 as providing authority to 
the Department to pick up prisoners from the local facility upon notice from the Clerk of 
Court following sine die adjournment of the Court of General Sessions. Such pick-up 
must be accomplished with due diligence and reasonable promptness. 

6. May the county bill the South Carolina Department of Corrections a fair daily rate 
for the maintenance of the state prisoner for the days the inmate was backed up in 
the local facility? 

I am unaware of any such authority. Generally, the authority for an agency to 
charge a fee must come from an enabling statute. Op. No. 2271(May4, 1967). We have 
consistently stressed that absent a statutory enactment, 

. . . the matter of a county jail's responsibility to accept 
prisoners from a municipality and which entity is financially 
responsible for their care has been resolved by contract. 
Therefore, in the absence of legislation expressly responsive 
to such issue, consideration should be given to resolving this 
matter contractually. 

Op. Attv. Gen., January 9, 1992. Thus, absent a statute authorizing such charge, this 
would be a matter to be worked out mutually between the Department of Corrections and 
the local facility. 



Mr. Jeny A. Hyatt 
Page 9 
January 2, 1996 

7. When prisoners are sentenced by General Sessions Court to more than 90 days 
(some have been years) to be served on weekends, where should these inmates 
serve their sentences? . . 

Again, this question has been answered. Section 24-3-30 provides the Department 
with broad discretion to place prisoners in a particular facility. If that facility is local, of 
course, such designation must be approved by the local authorities. I understand that this 
approval is typically procured by contractual arrangement. Assuming that such approval 
bas been given, however, it would be within the discretion of the Department to determine 
where that individual is housed to serve his sentence on th~ weekends. Typically, I w9uld 
assume that such would occur in a local facility, but that is a matter for the Department 
of Corrections to determine. 

This letter is an infonnal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a fonnal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

f?rJ--
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/ph 


