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Hopkins, South Carolina 29061 

Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Burnside: 

You have asked for an "informal opinion regarding DNR officers and employees 
or their agents purchasing items seized or confiscated by our Law Enforcement D·ivision, 
as well as other Department surplus equipment (used vehicles, etc.)" You further state: 

[a]II surplus items are sold at public auction, with prior public 
notice and all auction activities under the direct supervision of 
an outside auctioneer. Furthennore, the Department strictly 
adheres to all Budget and Control Board regulations as it 
relates to this subject matter. 

However, is the 11spirit" of the law or any other statutes 
violated when DNR officers and employees or their agents 
purchase any of these items. There are certain issues that 
must be considered. For example, Departmental employees 
are far more knowledgeable about a particular vehicle's 
maintenance record, who drove the vehicle, what was its 
primacy use, etc. Does such "insider" knowledge cause any 
possible ethical concerns? Secondly, can Department 
personnel serve as the auctioneer when seized or confiscated 
equipment is sold? 
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Law/ Analysis 

In O'Shields v. Caldwell, 207 S.C. 194, 35 S.E.2d 184 (1945), our Supreme Court 
observed that "every public officer is bound to perform the duties of his office honestly, 
faithfully and to the best of his ability, in a man.ner so as to be above suspicion of 
irregularity, and to act primarily for the benefit of the public." Thus, such is the starting 
point for any analysis regarding the ethical requirements attendant to the acts and actions 
of a public official. 

In an opinion dated October 5, 1992, this Office addressed the question as to 
whether "persons employed by the Spartanburg County Sheriffs Office could participate 
in a sale of abandoned and/or unclaimed items to be conducted by public auction. We 
stated that 

[a] review of S.C. Code Ann. Sec. 27-21-10 et seq., which 
statutes pertain to disposition of confiscated, recovered stolen 
property or abandoned property does not reveal any statute 
which expressly prohibits personnel of the Sheriffs 
Department from participating in such a sale. By contrast, we 
note that Sec. 23-17-100 prohibits the purchasing of judgments 
or decrees which the Sheriff is to enforce or have executed, by 
the sheriff or his deputies. Specific inclus-ion :n Sec. 23-17-
l 00 of language prohibiting certain actions by the Sheriff or 
deputies would suggest that a statute devoid of such 
prohibition be interpreted differently. Cf., Pennsylvania Nat. 
Mut. Cas. Ins. Co. v. Parker, 282 S.C. 546, 320 S.E.2d 458 
(S.C. Ct. App. 1984). Thus, we are aware of no statute in 
Sec. 27-21-10 et seq. which would prohibit a deputy or other 
personnel from participating in the public sale. 

However, we also stated that " [ s ]everal cautionary notes are in order." First we suggested 
tbat 

... the State Ethics Commission should be consulted to advise 
you· of the potential applicability of the ethics laws; this Office 
defers to that agency for advice and opinions on the ethics 
laws. Too, we suggest that the auction be conducted "above 
board" in all respects if your personnel participate therein, so 
that certain items are not "held back" and/or your personnel 
are not given any advantage as to the sale not available to the 
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public generally. Finally, this Office comments only as to the 
legal aspects of your personnel participating in such a sale and 
offers no comment as to the wisd'bm thereof or other policy 
considerations. 

My review of Title 50 of the Code concerning fish, game and watercraft, likewise 
reveals no statute absolutely prohibiting participation in the sales which you have outlined. 
None of the provisions relating to confiscation and sale or auction of property appear to 
expressly bar participation by Department officers or employees in such sale. However, 
I would herein particularly reiterate the advice provided in the 1992 opinion which 
referred the individual there to the State Ethics Commission for interpretation of the 
various provisions of the State Ethics Act. I would especially note that Section 8-13-775 
of the Act states that 11[a] public official, public member, or public employee may not 
have an economic interest in a contract with the State or its political subdivisions if the 
public official,. public member, or public employee is authorized to perform an official 
function relating to the contract. n 

Moreover, other previous opinions of this Office should be referenced to you. In 
an opinion dated February 28, 1974, we stated that "[t]here ·is a long line of opinions 
issued by this office as well as a number of South Carolina Supreme Court decisions 
which regard such actions as contrary to public policy for a public officer to transact 
business with a body of which he is a member." There, we further concluded that 

[i]t is against public policy to permit dealings between a 
public officer and himself as a private citizen, and public 
officers are barred from contracting with the public agency 
which they represent, or from having a private interest in the 
contracts of such agency. When, therefore, the private 
interests of one who is seeking a contract for public works 
conflicts with his public duties as officer of the public body 
with whom he is contracting, or when a public officer has a 
pecuniary interest, direct or indirect in a contract for public 
work the contract is generally regarded as void or voidable. 
The fact that the public officer would suffer no financial loss 
from performance is not material to the question of validity. 
(Quoting 43 Am. Jur. Pub. Works and Contracts Par. 14]. 

Even more significantly, an opinion of November 26, 1963, addressed the question 
whether "a member of the Wildlife Resources Commission [is] barred from transacting 
business with the Department even though the business he transacts is done on a 
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competitive bid basis in connection with a commodity on which other bids are taken?" 
Attorney General McLeod, although noting that no specific statute expressly prohibited 
the member from transacting business with the Department, advised that such should not 
be undertaken. He wrote in that regard: 

[i]rrespective of good faith and anns-length dealings by the 
members, the general view appears to be that public officials 
are not permitted to place themselves in a position in which 
personal interests may come into cc.nflict with the duty which 
they owe to the public. Transactions such as are considered 
here have universally been criticized and subjected to the 
highest degree of scrutiny as being inimical to the public 
interest. In similar circumstances the Supreme Court of this 
state has expressed the following v~ews: 

"No man in the public service should be 
permitted to occupy the dual position of master 
and servant; for as master he would be under the 
temptation of exacting too fa tle of himself as 
servant; and as servant he would be inclined to 
demand too much of himself as master. There 
would be constant conflict between se1 f-i nterest 
and integrity." 

I am of opinion that it is comrary to public policy for 
a public officer to transact business wi th the body of which he 
is a member, irrespective of whether a statute specifically 
prohibits such an officer from so acting. 

In considering the validity of a contract between a city 
and a corporation which had among its stockholders members 
of the City Council, the Supreme Court of South Carolina 
concluded: 

"That the high chan,:ter of the three 
gentlemen in question would show that their 
presence in this contract on t) oth sides so to 
speak, was due to their great anx iety to promote 
the best interests of the public ... and not for 
profit to themselves; still, it is our .duty to say 
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that their conduct is illegal; 
Charleston, 60 S.C. 532. 

" Duncan v. 

I recognize that contracts for business transactions 
between public officers and the public bodies they represent 
are generally bona fide, arms-length transactions, honestly and 
fairly entered into. Numerous instances have occurred to my 
certain knowledge whereby school districts were precluded 
from borrowing money at lesser rates of interest, fron:i 
acquiring desirable land, and from obtaining printed matter at 
cost, because school trustees would have been parties to such 
transactions. In other cases, large sums of money could have 
been saved had a public official not been prohibited from 
dealing with the agency of which he was a member. I refer 
to these instances merely to emphasize that the views which 
I express are not a reflection upon any business dealings 
which a public officer has engaged in with an agency of this 
state, and to point out that in all instances which have come 
to my knowledge the. state has benefited by the action of the 
officer. 

At the same time the rule of law exists in this state 
which bars a public officer from contracting with the public 
agency which he represents or from having a private interest 
in its contracts. The fact that the business is conducted upon 
a business of competitive bids shows good faith and open 
above-board dealing and, in fact, financial benefit to the 
Wildlife Commission may be assumed. Nevertheless, the 
public policy of this state does not sanction the practice and 
I advise that, in my opinion, it should not be permitted. 

Attorneys General in other jurisdictions have applied the same reasoning as 
Attorney General McLeod to the practice of an agency's employees purchasing surplus 
property when the sale is conducted by the State's General Services Department. For 
example, the Virginia Attorney General concluded in an opinion of June 27, 1984 that 
although the owning agency is not an actual party to the contract of sale of surplus 
property, the "employees of both the selling agency and the owning agency would have 
a prohibited personal interest in a contract with the governmental agency of_ which they 
are a part if they purchase surplus property from DPS." Moreover, in an opinion of 
August 21, 1981, the Attorney General of Mississippi found it to be a conflict for 
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"municipal surplus property to be sold to a municipal employee." While in part these 
interpretations involved particular statutes, such laws simply restated the general law 
which Attorney General McLeod relied upon. 

Thus, the fact that there may not be an expli~it statute governing the situation you 
describe, would not be determinative. As to any provisions of the Ethics Act which may 
govern this situation, I would refer you to the Ethics Commission for such a 
determination. However, I would also advise that this Office has determined on a number 
of occasions in the past that an officer or employee of a government agency should not 
do business with nor have an interest in a contract of that agency. Such transaction 
presents the appearance of a conflict of interest and is prohibited as a matter of public 
policy and the common law, notwithstanding the ~bsence of an express statute forbidding 
such transaction. Based upon my research and the reading of these opinions, I would 
advise that, as you suggest, the transactions which you describe would likewise have the 
appearance of, even if not in fact, a conflict of interest. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents 1he position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, howev er, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/an 


