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Sheriff, Greenville County 
4 McGee Street 
Greenville, South Carolina 29601 

Re: ~nformal Opinion 

Dear Sheriff Brown: 

You seek advice on the following questions: 

[l]ast week during Family Court DSS hearings, we realized 
that, out of 34 people to appear in Family Court, there were 
active arrest warrants on 19 of them. The question came up 
as to whether or not this Office could serve criminal warrants 
on individuals going to or returning from a court, either by 
subpoena, court order, or voluntarily. Please let me now 
whether or not we can serve warrants under these circumstanc­
es. 

Another matter that has come to my attention is the Magis­
trates do not put the date of birth on fraudulent check war­
rants. The law does not require that a date of birth be placed 
on the arrest warrant. Recently, when attempting to serve 
some of these warrants, we learned that the individuals were 
juveniles. What .would be the proper procedure when an 
arrest warrant has been issued on ~ :fraudulent check charge 
and the person turns out to be a juvenile? 
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LAW \ ANALYSIS 

With respect to your first question, I recently addressed this issue in an Informal 
Opinion dated October 18, 1996. That Informal Opinion is enclosed for your information. 
In that Informal Opinion, I referenced S.C. Code Ann. Section 14-1-140 which states: 

[a ]11 persons necessarily going to, attending on, returning 
from, the courts of this State shall be free from arrest except 
on criminal process for treason, felony, or breach of the peace. 

Referencing earlier opinions of this Office (dated December 21 , 1979; April 7, 1983 and 
February 17, 1993), it was noted that this Office has consistently concluded that the terms 
"treason, felony and breach of the peace" encompasses all crimes, "whatever their 
technical classification." Historically, immunity pursuant to such language has been 
deemed to confer a privilege only in civil cases. Therefore, my October 18, 1996 
reaffirmed the conclusion that Section 14-1-140 provided no immunity from any criminal 
process whatever, regardless of the particular offense involved. That remains the Opinion 
of this Office. 

Your second question is "[w]hat would be the proper procedure when an arrest 
warrant has been issued on a fraudulent check charge and the person turns out to be a 
juvenile?" In Op.Atty.Gen., Op. No. 88-17 (February 19, 1988), we referenced Se~tion 
20-7-600 which provides in pertinent part as follows: 

(A) When a child found violating a criminal law or ordi­
nance . . . is taken into custody, the taking into custody 
is not an arrest. The jurisdiction of the court attaches 
from the time of the taking into custody. When a child 
is so taken into custody, the officer taking the child 
into custody shall notify the parent, guardian, or 
custodian of the child as soon as possible. 

In Op. No. 88-17, we stated: 

[i]mplicit within Sec. 20-7-400, 600 is the authority of a law 
enforcement officer to take into custody (arrest) any child 
under the age of seventeen found to violate any law (felony or 
misdemeanor) or local law or municipal ordinance. This office 
has previously opined that a juvenile may be taken into 
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custody without an arrest warrant only where the offense has 
been committed in the presence of the arresting officer. 1980 
Op.Atty.Gen. No. 80-102, p. 154 .... Of importance to your 
inquiry, our office further stated that "in cases of misdemean­
ors, the officer must view the offense or observe facts and 
circumstances which giv~ him probable cause to believe a 
misdemeanor has been freshly committed by the juvenile 
before he may take the juvenile into custody." The opinion 
relied upon State v. Martin, 275 S.C. 141, 268 S.E.2d 105 
(1980). A review of the intervening case law and statutory 
authority reveals there has been no statutory change governing 
the law of arrest since the publication of the prior opinion. Of 
critical importance, a juvenile may be taken into custody 
without a warrant only [where] there is probable cause to 
believe that he has freshly committed a criminal or delinquent 
act, and an arrest predicated on mere suspicion or whim and 
not on probable cause is most probably invalid. 

Thus, we have heretofore recognized that, notwithstanding the fact that Section 20-7-600 
expressly states that the talcing into custody of a juvenile by a law enforcement officer is 
"not an arrest ... ", the laws and constitutional limitations governing arrest are applicable 
when a juvenile is taken into custody. 

In Rogers v. Marlboro Co., 32 S.C. 555, 558, 11 S.E. 383 (1890), the State 
Supreme Court indicated a sheriffs responsibilities with respect to the execution of a 
warrant, 

When a warrant is placed in his hands by proper authority, his 
duty is to execute it, or attempt to do so. It is no part of his 
duty to inquire whether the prosecution is well founded, either 
in law or fact, and it would be impertinent in him to do so ... 
. [and, quoting Bragg v. Thompson, 19 S.C. at 76] 

The sheriff is a ministerial officer. He is neither judge 
nor lawyer. It is not his duty to supervise and correct judicial 
proceedings; but being an officer of court, ministerial in 
character, he cannot impugn its authority nor inquire into the 
regularity of its proceedings. His duty is to obey. This 
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principle applies alike to him, whether the execution issues 
from a court of general or limited jurisdiction. 

Thus, if the warrant is valid on its face, the Sheriff or his deputy does not possess 
authority to inquire into its validity, but to execute it. 

And in Conques v. Fuselier, 327 So.2d 180 (Lal976), the court held that even 
where the court which issued the warrant possessed no jurisdiction, the law enforcement 
officer was bound to execute it where the document was valid on its face. 

There, the Court concluded: 

[a]lthough Justice of the Peace Hardy improperly issued a 
warrant for young Conques' arrest without jurisdiction over 
the minor, the warrant of arrest was valid on its face, and 
Deputy Langlinais had no choice but to attempt its execution. 
Deputy Langlinais did not see the boy when he went to his 
home and can not be charged with lmowledge of the minor's 
age. 

327 So.2d at 182. 

With respect to whether a person's date of birth must be indicated on the face of 
the warrant, I am unaware of any such requirement. The arrest warrant must be in a form 
"particularly describing ... the person ... to be seized." United States Constitution, Article 
I, Section 10. While there is a provision for "Date of Birth" on the approved A1Test 
Form, see South Carolina Bench Book For Magistrates And Municipal Judges, VI-11 , and 
a date of birth is often indicated, see, Bench Book at III-14. (positive identification is 
required). I am cognizant of no provision of law addressing this issue. As indicated 
above, unless the warrant appears invalid on its face, it is the duty of the officer to 
execute it. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 
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With kind regards, I am 

RDC/ph 
Enclosure 

Very truly yours, m,___ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


