
The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARL ES M OL ONY C ONDON 
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The Honorable William H. O'Dell 
Member, South Carolina Senate 
Box 540 

August 12, 1997 

Ware Shoals, South Carolina 29692 

Re: Informal Opinion 

Dear Senator O'Dell: 

You reference the fact that a particular magistrate was unsuccessful in passing the 
certification examination on two occasions. Due to illness, the magistrate was unable to 
take the examination the third time within the time period established by Court 
Administration. He then resigned as magistrate. You note that the successor magistrate 
was confirmed, but then had to resign due to a conflict surrounding his retirement funds. 

y OU have enclosed a letter from the Director of Appointments, Office of Governor, 
referencing S.C. Code Ann. Section 22-1-10 (D), and concluding that such statute 
forecloses reappointment of this particular magistrate. You question whether the statute 
is applicable because the person in question is not the "current magistrate." 

Law I Analysis 

S.C. Code Ann. Sec. 22-1-10 (D) provides as follows: 

[u]pon written notification of the Supreme Court or its 
designee to the affected magistrate and the Governor of the 
failure of the magistrate to complete the training program or 
pass the certification examination required pursuant to 
subsection (C), the magistrate's office is declared vacant, the 
magistrate does not hold over, and the Governor shall appoint 
a successor in the manner provided by law; however. the 
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Governor shall not reappoint the current magistrate who failed 
to complete the training program or pass the certification 
examination required pursuant to subsection (C) to a new term 
or to fill the vacancy in the existing term. (emphasis added). 

Several principles of statutory construction are relevant to your inquiry. First and 
foremost, is the fundamental tenet of interpretation that the intention of the General 
Assembly must prevail whenever such intention can be ascertained. The primary purpose 
is to ascertain the intent of the Legislature. State v. Martin, 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 
(1987). A statutory provision should be given a reasonable and practical construction 
consistent with the purpose and policy expressed in the statute. Hay v. S.C. Tax Comm., 
273 S.C. 269, 255 S.E.2d 837 (1979). Full effect must be given to each section of a 
statute, words used therein must be given their plain meaning and phrases must not be 
added or taken away in absence of ambiguity. Hartford Acc. and Indem. Co. v. Lindsay, 
273 S.C. 79, 254 S.E.2d 301 (1979). A court will reject the meaning of words of a 
statute which would lead to absurd consequences. Robson v. Cantwell, 143 S.C. 104, 141 
S.E. 180 (1928). 

Section 22-1-10 ( C)(l )( d) requires every magistrate to pass a "recertification 
examination within eight years after passing the initial certification examination, and at 
least once every eight years thereafter." Should a magistrate "not comply with these 
training or examination requirements his office is declared vacant on the date the time 
expires, or when he is notified as provided in subsection (D), whichever is earlier." As 
is referenced above, upon the magistrate's office being declared vacant, the magistrate 
may not hold over and the Governor "shall appoint a successor in the manner provided 
by law .... " 

Section 22-1-10 (D) was further amended by Act. No. 376 of 1996. The title of 
such enactment reads as follows: 

AN ACT TO AMEND SECTION 22-1-10, AS AMENDED, CODE OF 
LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976 RELATING TO THE APPOINT­
MENT OF MAGISTRATES SO AS TO PROVIDE THAT THE GOVER­
NOR SHALL NOT REAPPOINT A CURRENT MAGISTRATE WHO 
FAILED TO MEET THE TRAINING OR CERTIFICATION REQUIRE­
MENT TO A NEW TERM OR TO FILL AV ACANCY IN AN EXISTING 
TERM. (emphasis added). 

This provision was clearly added to Section 22-1-10 (D) to close the loophole in the 
statute which had previously allowed magistrates who failed to qualify in accord with the 
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reference certification procedures, to be reappointed by the Governor even after the office 
of magistrate had been declared vacant by operation of law. Previous to the amendment 
in 1996, in other words, the Governor could legally reappoint the very same magistrate 
who failed to comply with the training or examination requirements; such could be done 
pursuant to his authority to "appoint a successor in the manner provided by law .... " 
That loophole was closed by the 1996 amendment which added the language that "the 
Governor shall not reappoint the current magistrate who failed to complete the training 
program or pass the certification examination required pursuant to subsection (C) to a new 
term or to fill the vacancy in the existing term." 

You now question, however, whether a magistrate who was not certified in the 
designated time period and whose office was declared vacant by operation of law as a 
result, may still be reappointed pursuant to Section 22-1-10 (D) simply because another 
magistrate was appointed to succeed him and that magistrate has now resigned. Your 
question relates to the statutory language that the Governor may not reappoint the "current 
magistrate .... " Since the magistrate who failed the examination is not now the "current 
magistrate", you inquire whether such would somehow make that magistrate now eligible 
for reappointment even though he failed to qualify as required by Section 22-1-10. In my 
opinion, the magistrate could not be reappointed. 

It is well-recognized that an officer's failure to qualify for an office pursuant to the 
provisions of a statute results in "an absolute loss of the right to enter on the office ... " 
and that such statutory provision is "self-executing .... " 67 C.J.S., Officers, § 48. 
However, when an office is forfeited because of a particular statutory reason, such reason 
generally does not prevent reappointment of the officer "unless the particular ... [statute] 
makes him ineligible for the office." Cannon v. Town of Tempe, 281 P. 947 (Ariz. 
1929). Moreover, where the language and intent of a statute is clear, a court has no right 
to look for or impose other meanings. Wynn v. Doe, 255 S.C. 509, 180 S.E.2d 95 
(1971). Particular words may not be given a significance which would be clearly 
repugnant to the statute, looked at as a whole, and destructive of its obvious intent. 
Creech v. S.C. Pub. Service Auth., 200 S.C. 127, 20 S.E.2d 645 (1942). Concentration 
upon an isolated phrase or word is simply unwarranted. Laurens Co. Sch. Dists. 55 and 
56 v. Cox, 308, S.C. 171, 417 S.E.2d 560 (1992). Thus, the question here is whether 
Section 22-1-10 (D) renders the magistrate in question ineligible for reappointment. 

I do not read Section 22-1-10 (D) as ambiguous in any way. The obvious intent 
of the amendment in 1996 was to forbid the Governor from reappointing a magistrate who 
had failed to meet the "training or certification requirements . . . . " Such a legislative 
intent is made clear by the fact that such reappointment may not be made either to "fill 
a vacancy in an existing term" or to "a new term." A public officer is elected or 
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appointed either for one or the other. See Op.Atty.Gen., May 29, 1992. The latter 
phrase, "new term", refers to the beginning date of another term and is not limited as to 
any particular "new term" but "g new term." (emphasis added). The word "a" is 
synonymous with "any". People v. One 1940 Sedan, 162 P.2d 318, 320 (1945). Thus, 
the Governor is prohibited from reappointing a magistrate to either fill out the vacancy 
or for "any" new term. It is obvious that such language forecloses any reappointment as 
magistrate. 

Neither does the General Assembly's use of the word "current" to modify the word 
"magistrate" change this conclusion. The word "current" when used "as an adjective, has 
many and diverse meanings, and its definitions depends largely on the word which it 
modifies or the subject matter with which it is associated, and it must always be 
considered in the context in which it is used." 25 C.J.S., '"Current", p.45. The term has 
"no fixed meaning in time . . . . " Id. It is evident that the word "current" as used here is 
as an adjective to modify the phrase "magistrate who failed .... " The reader must then 
ask "current" to when, and only one possible answer is reasonable -- the magistrate 
"current" at the time when he or she failed to complete training or pass the certification 
examination. In other words, the Governor is prohibited from reappointing that magistrate 
("current" at the time when he failed to be certified) either to fill the vacancy in an 
existing term or to "a new term." 

That "current" can have only this one meaning in this context -- i.e. the magistrate 
who was "current" at the time he failed the examination, (but not who is the "current" 
magistrate now) is easily proven. Section 22-1-10 provides that if any magistrate does 
not comply either with the training requirements or pass the examination, "his office is 
declared vacant on the date the time expires or when he is notified, as provided in 
subsection (D). whichever is earlier." If the Office is declared "vacant" at that point in 
time, the magistrate who failed the examination is clearly no longer the "current" 
magistrate regardless of what happens afterwards; thus, if "current" were deemed to mean 
the "present" magistrate "right now", (as is mentioned in your letter), the person would 
be immediately eligible for reappointment -- an absurd result both in terms of the statute's 
intent as well as in light of the rest of the same sentence which expressly prohibits 
reappointment to fill the vacancy in the existing term or to a new term. In other words, 
an undue emphasis on the word "current" would distort the statute's plain language that 
a magistrate who fails the examination cannot be reappointed to fill the vacancy in the 
present term or to a new term and defeats the General Assembly's intent to close the 
loophole previously allowing reappointment of the same magistrate who failed to meet the 
qualifications specified in Section 22-1-10. And the statute's prohibition is not changed 
simply because an intervening magistrate has served since the magistrate who failed to 
qualify vacated his office. What cannot be done directly, cannot be done indirectly. State 



Senator O'Dell 
Page 5 
August 12, 1997 

ex rel. Edwards v. Osborne, 193 S.C. 158, 7 S.E.2d 526 (1940); Op.Atty.Gen., July 31, 
1990. 

In conclusion, it is my opinion that Section 22-1-10 prohibits reappointment of a 
magistrate who failed to pass the certification examination as required pursuant to 
Subsection (C) of that Section either to fill a vacancy in the present term or to a new 
term. Thus, the person mentioned in your letter is statutorily ineligible for appointment 
as a magistrate notwithstanding any argument that he is not the "current" magistrate. I 
regret that I cannot be of greater assistance to you in this regard, but I am firmly of the 
Opinion that the statute does not permit reappointment of the individual in question. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

;::~ 
Ro Bert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/ph 


