
The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHA RLES M OLONY C ONDON 
ATIO RNEY GENERAL 

The Honorable Robert J. Sheheen 
Member, House of Representatives 
1111 Church Street 
Camden, South Carolina 29020 

Re: Informal Opinion 

Dear Representative Sheheen: 

August 25 , 1997 

You reference Act No. 129 of 1997 (H.3317). This Act adds Code Section 23-6-
405 to provide for the reimbursement to a law enforcement agency for the mandatory 
training costs for an officer who moves to another law enforcement job within two years 
of the training. The statute requires that the subsequent employer must reimburse the first 
employer I 00% of the costs if the officer is hired within one year of the training and 50% 
of the costs if the officer is hired within two years of the training. The Act states that 
after July 1, 1997 the provisions of this Act must be complied with by the governmental 
entities intending to hire law enforcement officers. The Act became effective on June 15, 
1997. Your questions concerning the Act's application are as follows: 

[ d]oes this Act cover all officers hired after July 1st or does 
it cover all mandatory training begun after July 1st? For 
example, does the Act cover a situation where a governmental 
entity hires an officer on July 2nd and that officer had worked 
for the previous entity for 18 months and that entity had paid 
for his training? Or, does the Act cover the situation of an 
officer who begins and completes mandatory training after 
July 1st who then accepts a second position within two years? 
In other words, does the Act apply retroactively or prospec­
tively from July 1, 1997? 
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Law I Analysis 

New Section 23-6-405 provides as follows: 

Section 23-6-405. (A) For purposes of this section 
"governmental entity" means the State or any of its political 
subdivisions. 

(B) After July 1, 1997, every governmental entity of 
this State intending to employ on a permanent basis a law 
enforcement officer who has satisfactorily completed the 
mandatory training as required under this article must comply 
with the provisions of this section. 

(C) If the law enforcement officer has satisfactorily 
completed his mandatory training while employed by a 
governmental entity of this State, and within two years from 
the date of satisfactory completion of the mandatory training, 
a subsequent hiring governmental entity shall reimburse the 
governmental entity with whom the law enforcement officer 
was employed at the time of attending the mandatory training: 

(I) one hundred percent of the cost of training the 
officer, which shall include the officer's salary paid during the 
training period and other training expenses incurred while the 
officer was attending the mandatory training, if the officer is 
hired within one year of the date of satisfactory completion of 
the mandatory training; or 

(2) fifty percent of the cost of training the officer, 
which shall include the officer's salary paid during the 
training period and other training expenses incurred while the 
officer was attending the mandatory training, if the officer is 
hired after one year but before the end of the second year 
after the date of satisfactory completion of the mandatory 
training. 

(D) If the law enforcement officer is employed by 
more than one successive governmental entity within the two­
year period after the date of satisfactory completion of the 
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mandatory training, a governmental entity which reimbursed 
the governmental entity that employed the officer during the 
training period may obtain reimbursement from the successive 
governmental entity employer for: 

(1) one hundred percent of the cost of training the 
officer, which shall include the officer's salary paid during the 
training period and other training expenses incurred while the 
officer was attending the mandatory training, if the officer is 
hired within one year of the date of satisfactory completion of 
the mandatory training; or 

(2) fifty percent of the cost of training the officer, 
which shall include the officer's salary paid during the 
training period and other training expenses incurred while the 
officer was attending the mandatory training, if the officer is 
hired after one year but before the end of the second year 
after the date of satisfactory completion of the mandatory 
training. 

(E) Under no circumstances shall the governmental 
entity that employed the officer during the training period or 
a governmental entity seeking reimbursement from a succes­
sive governmental entity employer be reimbursed for more 
than one hundred percent of the cost of the officer's salary 
paid during the training period and other training expenses 
incurred while the officer was attending the mandatory 
training. (emphasis added). 

A number of basic principles of statutory interpretation are relevant to your inquiry. 
First and foremost, is the long-recognized tenet that in interpreting a statute, the primary 
purpose is to ascertain the intent of the General Assembly. State v. Martin, 293 S.C. 46, 
358 S.E.2d 697 (1987). The statute's words must be given their plain and ordinary 
meaning without resort to subtle or forced construction either to limit or expand the 
statute's operation. State v. Blackmon, 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 (1991). Moreover, 
it will be presumed that the General Assembly did not intend to do a futile thing. 
Gaffuey v. Mallory, 186 S.C. 337, 195 S.E. 840 (1938). Where terms of a statute are 
positive and unambiguous, exceptions not made by the Legislature cannot be read in by 
implication. Vernon v. Harleysville Mut. Cas. Co., 244 S.C. 152, 135 S.E.2d 841 (1964). 
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As I read the law, the General Assembly has expressly chosen in Subsection (A) 
to draw the line as to the law's applicability at every governmental entity of the State 
which is "intending to employ on a permanent basis a law enforcement officer who has 
satisfactorily completed the mandatory training as required" under the Article, if such 
intention to employ occurs "[a]fter July 1, 1997 .... " Should such hiring occur after July 
1, 1997, the governmental entity "must comply with the provision of this section." Thus, 
on its face, the statute requires that if the second hiring of the officer occurs after July 1, 
1997, the law is applicable, thereby requiring the requisite reimbursement. This reading 
of the statute is further reinforced by Subsection (C)'s language which states that "[i]f the 
law enforcement officer has satisfactorily completed his mandatory training while 
employed by a governmental entity of this State, and within two years from the date of 
satisfactory completion of the mandatory training," the officer is subsequently hired by a 
second entity, that second entity must reimburse in the manner specified. (emphasis 
added). In other words, this provision is written in the past tense, and follows the 
preceding subsection relating to the date of July 1, 1997, thus indicating that training and 
a first hiring was envisioned as having occurred prior thereto. It would have been a 
simple matter for the Legislature to have written in the future tense with regard to the 
events of training and a first hiring if such had been intended. The apparent reason that 
the General Assembly did not do this is that such future tense language would have 
delayed any implementation of the statute. Clearly, the Legislature would not have made 
the law immediately effective if this future implementation were its design. Thus, while 
the phrase "after July l" could conceivably be construed as requiring training and a first 
hiring to occur after such date, it appears far more likely, based upon the overall sentence 
structure, that the term "after July l" was intended to reference to second hiring only. 

Moreover, any concern regarding the law's retroactivity is not present in this 
instance. For, it is well recognized as a rule of statutory construction the following 
principle: · 

a statute does not operate retroactively merely because it [is] 
related to antecedent events, or because part of the requisites 
of its action is drawn from time antecedent to its passing, but 
is retroactive only when it is applied to rights accrued prior to 
its enactment. 

Op.Atty.Gen., July 1, 1983, quoting 82 C.J.S., Statutes, § 412. In this instance, the right 
of reimbursement is triggered only after the hiring of an officer by a second entity after 
July I. Thus, the statute is not really "retroactive" in the eyes of the law even though 
events leading up to the triggering of the reimbursement obligation may indeed occur prior 
to July 1, 1997 (training and first hiring). Plainly, the Legislature has acted within its 
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constitutional prerogative in choosing to make July 1, 1997 the date after which the hiring 
by a second entity within the terms of the statute triggers the reimbursement obligation. 

In conclusion, it is my opinion that Act. No. 129 of 1997 should be read to require 
that any hiring by a second entity after July l, 1997 triggers the Act's reimbursement 
requirements. So long as the second employment occurred after July 1, 1997 and the 
Act's requirements are otherwise met, reimbursement would be required. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

!~ 
Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/ph 


