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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATIORNEY GENERAL 

July 18, 1997 

Douglas Graffagnino, Chief of Police 
Seneca Police Department 
P. 0. Box 4773 
Seneca, South Carolina 29679-4773 

Re: Informal Opinion 

Dear Chief Graffagnino: 

You have sought advice on two different situations. As to the first, you note that 
you were advised by your city attorney "that any property received by the police 
department [which is "lost and found" property], whose owner cannot be ascertained, falls 
within the requirements of the 'Unclaimed Property Act', Chapter 18 of Title 27 of the 
South Carolina Code of Laws." You note that " [ d]ue to the amount of property acquired 
by the police department, any law requiring the department to hold the property for a 
period of five years will require us to provide additional storage space to store these 
items." You indicate that "[b]icycles are the most common item held in our 'lost-and­
found'." Your questions are: 

1. Is the police department bound by Title 27 Chapter 18 m 
regards to lost-and-found property? 

2. Are persons who found property, and submitted said property 
to the police to try to ascertain ownership, entitled to the 
property if an owner is not found within a certain length of 
time? 

Your second question involves the issue of the seizure of a suspended drivers 
license or vehicle license plate by a municipal police officer. You inquire as to whether 
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1. Municipal police officers have the authority to seize suspended 
drivers license or vehicle license plates? 

2. The seizure of such licenses [would] be in conflict with the 
person's fourth amendment rights since it would be a warrant­
less seizure? 

I believe the statute you are referencing is S.C.Code Ann. Section 27-21-20. Such 
Section provides as follows: 

(A) If property has been recovered by a sheriff of a county or 
chief of police of a municipality and ownership is ascertained: 

( 1) The sheriff or chief of police shall notify the owner no 
later than ten working days after a recovery that the property 
has been recovered and may be reclaimed. 

(2) An owner of the property must be notified by certified 
mail that his property has been recovered. The notice must 
contain a list of the specific items. An owner has sixty 
calendar days in which to claim the property. The notice also 
must include a statement that, if the property is not claimed 
within sixty calendar days, the property will be sold at public 
auction to the highest bidder. 

(B) The sheriff of a county or chief of police of a municipali­
ty may sell at public auction any recovered stolen or aban­
doned property after he has held it for sixty days and declared 
it abandoned by the jurisdiction. The sheriff or chief of police 
shall make a diligent effort to ascertain the true owner of the 
property and at least twice before the sale advertise the 
property with its full description in a newspaper having 
general circulation in the county or municipality having 
jurisdiction of the property and post the advertisement in the 
sheriffs office or the police department and at the courthouse. 
At any time after thirty days have elapsed after publication of 
the second advertisement, the sheriff or chief of police may 
sell to the highest bidder at a place designated by the sheriff 
or chief of police the abandoned or recovered stolen property 
as advertised. The sheriff or chief of police shall tum over all 
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proceeds of the sale to the county or municipal treasurer who 
shall pay any debts incurred in holding the sale and then shall 
place the final proceeds in a special fund. 

(C) If after diligent efforts the owner of the property cannot 
be ascertained or if the property is not reclaimed or sold at 
public auction, the sheriff of a county or chief of police of a 
municipality may dispose of any recovered stolen or aban­
doned property as provided in this subsection. 

(1) Property that is not suitable for sale, including, but not 
limited to, clothing, food, prescription drugs, weapons, 
household cleaning products, chemicals, or items that appear 
nonusable, including, but not limited to: 

(a) electric components that appear to have been skeletonized, 
where parts have been removed and are no longer in working 
order; or 

(b) items that have been broken up and only pieces exist may 
be destroyed by the jurisdiction holding the property. 

(2) The sheriff or chief of police may use any property 
recovered by his jurisdiction if the property is placed on the 
jurisdiction's inventory as property of the jurisdiction. 

(3) The sheriff or chief of police, with the consent of the 
appropriate governing body, may turn over to any organization 
exempt from tax under Section 501 ( c )3 of the Internal 
Revenue Code of 1986, items of abandoned or recovered 
property that may be used for the betterment of that organiza­
tion. However, the accrued value of the items given to an 
individual organization as provided above by a sheriff or chief 
of police shall not exceed a value of one thousand dollars in 
the respective government entity's fiscal year. 

(D) A jurisdiction recovering property pursuant to the provi­
sions of this section shall maintain a permanent record of all 
property recovered and its disposition. 
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This relatively new provision of the Code is summarized by one writer as follows: 

[u]nder Section 27-21-20 (A) of the South Carolina Code, if 
property is recovered by a sheriff or chief of police and the 
name of the owner is known, the owner must be notified by 
certified mail within 10 days after recovery that the property 
may be reclaimed. 

If ownership is unknown, however, the sheriff of chief 
of police shall advertise the property at least twice before any 
sale of the property and shall fully describe the property in the 
newspaper and post a copy at the courthouse and police 
station. At any time after 30 days after publication, the sheriff 
or chief of police may sell the property at public auction. 
Before the property can be sold at public auction, however, it 
must have been held for sixty days and declared abandoned by 
the jurisdiction. All proceeds shall be turned over to the 
county or city treasurer who shall hold the funds. Within one 
year of the sale, the true owner may apply for the net pro­
ceeds. 

9 S.C. Juris. § 20.1 (1994 Supplement). While the Uniform Unclaimed Property Act,§ 
27-18-10 et seq., is also clearly applicable to a municipal police department, see §27-18-
20 (15) [definition of "person" includes "governmental subdivision or agency"], such Act 
primarily relates to intangible personal property [money, checks, currency, money orders, 
written instruments, etc.] and thus § 27-21-20 would most likely be the procedure to 
dispose of the types of tangible personal property (bicycles, etc.) with which you are 
concerned. 

With respect to your second factual situation regarding confiscation of a suspended 
driver's license and license plates, this question was addressed in Op.Atty.Gen., Op. No. 
91-1 (January 4, 1991). There, we stated as follows: 

[i]n your last question you asked who is responsible for 
performing the administrative function of confiscating and 
transmitting surrendered driver's licenses to the Highway 
Department .... [P]ursuant to Section 56-1-365 of the Code 
when an individual is convicted of an offense which requires 
suspension or revocation of a driver's license, he "... shall 
surrender immediately or cause to be surrendered his driver's 
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license to the clerk of court or magistrate upon the verdict or 
plea." .. . [M]emorandums from the State Court Adminis­
tration office dated December 20, 1988 and July 17, 1990 ... 
reference the procedure for forfeiture of driver's licenses. The 
December, 1988 memorandum which was addressed to clerks 
of court, magistrates and municipal judges states as to driver's 
license suspensions under Section 56-1-365, highway depart­
ment personnel may collect any forfeited licenses from the 
court. However, if such are not so collected, it would be the 
responsibility of the clerks of court, magistrates and municipal 
judges to transmit such. The July, 1990 memorandum 
forwarded to clerks of court, magistrates, municipal court 
judges, family court judges and circuit court judges referenced 
that Act No. 532 of 1988, which included Section 56-1-365, 

"... required clerks of court, magistrates and 
municipal judges to forward driver's licenses 
that have been revoked or suspended to the 
Highway Department. Act Nos. 602 and 604 of 
1990 substantially revised the list of offenses for 
which driver licenses may be revoked or sus­
pended .. . The procedure for transmittal of 
licenses to the Highway Department remains 
basically unchanged ... (citing the memorandum 
of December, 1988) ... . 

Therefore, such instructions appear to indicate it is the 
responsibility of the clerks of court or the referenced judges 
to perform the task of confiscating and transmitting surren­
dered driver's licenses to the Highway Department. Presum­
ably such would also include notifying the Department of the 
adjudications of juveniles as well. Of course, any clarification 
of such instructions should be requested of the Court Adminis­
tration office. Also, clarification could be sought by statutory 
amendment. 

However, Section 56-10-45 (A) was recently amended to provide for the following: 

(A) The Department of Public Safety may enter into agree­
ments with other municipal and county law enforcement 
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agencies for the collection of suspended or revoked drivers' 
licenses, motor, vehicle registrations, and motor vehicle plates. 
The department must assess a fifty dollar fine for each item 
recovered pursuant to this section in addition to any other 
fines assessed. Upon collection, this fine must be returned on 
a quarterly basis to the general fund of the municipality or 
county which initiated the enforcement action. 

Thus, this Section provides for a statutory mechanism to further utilize law enforcement 
officers pursuant to a working agreement with the Department of Public Safety to 
confiscate suspended or revoked drivers' licenses, motor vehicle registrations and motor 
vehicle plates. 

I would note that in addition Section 56-10-240 also further requires that if a motor 
vehicle is or becomes an uninsured vehicle while licensed, the owner shall obtain 
insurance within five days or surrender license plates and registration certificates. Such 
statute further requires that 

[i]f the vehicle owner unlawfully refuses to surrender the 
suspended items as required in this article, the department 
through its designated agents or by request to a county or 
municipal law enforcement agency may take possession of the 
suspended license plates and registration certificate and may 
not reissue the registration until proper proof of liability 
insurance coverage is provided and until the owner has paid 
a reinstatement fee of two hundred dollars. A person who 
voluntarily surrenders his license plates and registration 
certificate before their suspension shall only be charged a 
reinstatement fee of five dollars. 

Reference is also made to § 56-1-510 of the Code. This provision makes it a 
misdemeanor "to display or cause or permit to be displayed or have in [one's] possession 
any canceled, revoked, suspended, or fraudulently altered driver's license or personal 
identification card .... " Thus, it is a crime in South Carolina even to possess a suspended 
driver's license. It is generally recognized that "contraband" is property which is illegal 
for a particular offender to possess, even if possession of such property by another would 
not be illegal. In the Interest of Thomas B.D., 1997 WL 305063 (S.C. App. 1997). A 
police officer is permitted to seize what clearly is incriminating evidence or contraband 
when it is properly discovered by the officer. Washington v. Chrisman, 455 U.S. 1, 5-6, 
102 S.Ct. 812, 815-16, 70 L.Ed.2d 778 (1982). 
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Our Supreme Court has recognized that a police officer who properly stops a 
vehicle for a traffic violation (or some other violation by law) may briefly detain the 
vehicle and its occupants while he examines the vehicle registration and driver's license. 
Sikes v. State, 448 S.E.2d 560 (1994). The Court has also held that identification of 
oneself as a police officer and request to see the driver's license with nothing more, is not 
a "seizure" for purposes of the Fourth Amendment. State v. Culbreath, 300 S.C. 232, 387 
S.E.2d 255 (1990). See, Annot., 6 A.L.R.3d 506 (1966). Other courts have held that the 
request by an officer to check the validity of a driver's license is reasonable. State v. 
Ellenbecker. 159 Wis.2d 91, 464 N.W.2d 427 (App. 1990). As noted, the mere possession 
of a suspended license is a crime in South Carolina and the seizure of the license by the 
officer is contraband and, therefore, seizable. Thus, typically no Fourth Amendment 
violations would occur so long as the stop was proper. 

In summary, there are certain procedures and statutes which specify the manner of 
confiscating a suspended or expired driver's license, tags and registration. However, State 
law also makes it a crime to possess a suspended driver's license or personal identification 
card. Thus, assuming the officer's stop of a vehicle is proper, the seizure of this or other 
contraband or evidence of a crime may be, depending upon the facts of the situation, 
entirely appropriate and proper on the officer's part. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
Assistant Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney 
as to the specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the 
Attorney General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

Very truly yours, 

/~y/r---
lobert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 

RDC/ph 


