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RE: Informal Opinion 

Dear Mayor Bozardt: 

November 20, 1997 

Attorney General Condon has forwarded your recent opinion request to me for 
reply. You request an opinion of this Office on three questions which arise out of the fact 
that one of the members of the Ridgeville Town Council is not a resident of the town. 
According to the facts contained in your opinion request, an approximately 16 year 
member of Town Council has recently brought to your attention that his residence is not 
within the town limits and has not been for his 16 years of service. The large majority 
of this council member's property, including his home, lies outside the town limits and 
a very small portion of his property lies within the town limits. You also state that this 
member has paid personal property taxes and water service fees to the Town during this 
period of time. Finally, you state that this council member has submitted a petition to be 
annexed into the Town. 

Questions 1 & 2 

1. Is annexation of the non-resident member of Town Council the most 
expeditious and convenient manner in which to resolve his non-resident 
status and allow him to continue to serve as a member of Council? If not, 
what are the alternatives to correct this situation? 

2. In the event that annexation is the manner in which to handle this 
situation, is the appropriate method of annexation the manner prescribed in 
Section 5-3-150 of the South Carolina Code of Laws? 
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The qualifications to hold public office in South Carolina are fixed and established 
by Article VI, Section 1 of the South Carolina Constitution. This Article reads in 
pertinent part: "[n]o person may be popularly elected to and serve in any office in this 
State or its political subdivisions unless he possesses the qualifications of an elector ... " 
See also Article XVII, Section 1. Further, Section 5-15-20 of the Code provides that a 
councilman shall be a qualified elector of the municipality. One of the qualifications 
necessary to vote in a municipal election is residency. Specifically, the elector must have 
resided in the municipality in which he offers to vote for thirty days next preceding the 
election. Article II, Section 5. In addition, Section 7-5-610 of the South Carolina Code 
of Laws provides that an individual who has resided within the corporate limits of an 
incorporated municipality for thirty days previous to any municipal election is entitled to 
vote in all municipal elections of the municipality. In order to determine an individual's 
residency, one must look to the physical location of the residence, rather than to the tract 
of land upon which the residence is located. Op. Atty. Gen. dated July 27, 1987. 

A candidate for public office must not only be a qualified elector, but must also 
be eligible to vote in the election that elects him. State ex rel. Culp v. City of Union, 95 
S.C. 131, 78 S.E. 738 (1913). The qualifications of a candidate to be elected to public 
office are determined as of the date of election. State ex rel. Harrelson v. Williams et al., 
157 S.C. 290, 154 S.E. 164 (1930). 

Where the legislature has fixed the qualifications for an office pursuant to its 
authority to do so, the electors may not select one not possessing the qualifications 
prescribed. One who is not eligible is not regarded as elected to office, although he may 
have received the highest number of votes cast and is in possession of a certificate of 
election. 67 C.J.S. Officers § 19. If a candidate is not a qualified elector at the time of 
election, his election is a nullity. Op. Atty. Gen. dated January 5, 1970. 

As a general rule, if a member of council is not qualified when he is elected, the 
curing of his disqualification several years into his term would not cure the defect in title 
to the office. Op. Atty. Gen. dated August 28, 1981. Moreover, the subsequent 
qualification does not qualify a person to continue in office. Id. Put another way, when 
the office is an elective one, it will not suffice to remove the disqualification after the 
individual assumes office. 67 C.J.S. Officers § 18. 

To summarize the foregoing, in order to be elected and serve in an office of a 
municipality, one must be a qualified elector of the municipality. One of the requirements 
necessary to be a qualified elector of a municipality is that the individual must be a 
resident of the municipality. This determination is made as of the date of the election. 
If a candidate is not a qualified elector at the time of the election, his election is a nullity. 
After a council member assumes office, an attempt to cure the council member's lack of 
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qualifications that existed at the time of election will not cure the defect in title to the 
office. 

In this case, this council member is not now, nor has been for the past 16 years, 
a resident of the Town of Ridgeville and, therefore, may not properly serve on the town 
council. I believe that if a court were to address this issue, it would find that since this 
council member did not possess the qualification of residency at the time of election, his 
election is a nullity and the office would be declared vacant. Subsequent annexation of 
the council member's property so as to bring his property within the town limits will not 
cure the fact that he was not a resident at the time of election. In further support of this 
conclusion is Section 5-7-200(a) of the Code. This Section provides that a councilman 
shall forfeit his office if he lacks at anytime during his term of office any qualification 
for the office prescribed by the general law and the Constitution. 

When a vacancy arises in the office of a member of municipal council, Section 5-7-
200 of the Code requires that an election be held to fill the remainder of the unexpired 
term at the next general election or at a special election if the vacancy occurs one hundred 
eighty days or more prior to the next general election. Section 7-13-190 provides a 
schedule for the special election where one is required to be held. 

Question 3 

3. What repercussions and/or impact does the issue of the Town Councilman's 
lack of residency over the last 16 years have upon the votes and action taken by the Town 
Council over that period of time? If this matter does have an impact then what action 
may be taken to remedy the situation or to ratify the past actions of the Town Council? 

It appears from your letter that the fact that this council member did not reside 
within the Town of Ridgeville was not known to anyone until fairly recently. It also 
appears that during this council member's previous 16 years of service, no one had raised 
an issue regarding whether this council member was a resident of the Town. Assuming 
that this council member is not, and has not been, qualified to serve for the past 16 years, 
it must then be determined whether he meets the definition of "de facto officer." 

A de facto officer is one who has a colorable right or title to the office, 
accompanied by possession. Op. A.t:tx. Gen. dated June 5, 1961. One who holds an office 
under an appointment or election giving color of title may be a de facto officer, although 
the appointment or election is irregular or invalid. Op. A.t:tx. Gen. dated June 18, 197 6 
(citing 67 C.J.S Officers § 270). Where one is actually in possession of a public office 
and discharges the duties thereof, the color of right which constitutes him a de facto 
officer may consist in an election or appointment, holding over after the expiration of his 
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term, or by acquiescence by the public for such a length of time as to raise the 
presumption of a colorable right by election, appointment, or other legal authority to hold 
such office. The duties of the office are exercised under color of a known election or 
appointment which is void for want of power in the electing or appointing body, or for 
some defect or irregularity in its exercise, such ineligibility, want of power or defect being 
unknown to the public. Alleger v. School District No. 16, Newton County, 142 S.W.2d 
660 (1940). 

In my opinion, despite the fact that his election was irregular or invalid, a court 
would find this council member to be a de facto officer. This council member's de facto 
status come from the colorable title to the office derived from his election, his possession 
of the office, and the fact that the defect was unknown to the public. 

As a general rule, the acts of an officer de facto are valid and effectual so far as 
they concern the public or the rights of third persons. See State ex rel. McLeod v. Court 
of Probate of Colleton County, 266 S.C. 279, 223 S.E.2d 166 (1975); Ops. Afty. Gen. 
dated June 18, 1976 and June 5, 1961. Therefore, in my opinion, in light of this council 
member's de facto status, a court would determine that his acts taken in such capacity 
over the past 16 years are valid and effectual where they concern the public or the rights 
of third persons. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


