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The State of South Carolina 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES MOLONY CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

The Honorable Allen Bozardt 
Mayor, Town of Ridgeville 
P. 0. Box 475 
Ridgeville, South Carolina 294 72 

RE: Informal Opinion 

Dear Mayor Bozardt: 

November 26, 1997 

You have asked two questions arising out of the November 20, 1997 opinion of this 
Office which discussed the qualifications of a member of the Ridgeville Town Council. 

You first ask whether this council member would continue to serve in a de facto 
capacity until a special election is held. As a general rule, acts of a de facto officer are 
valid as to third persons and the public until his title is adjudged insufficient. Op. Afty. 
Gen. dated January 31, 1983. 

The proper body to determine whether a council member possesses the necessary 
qualifications to serve is the council itself. Section 5-7-210 of the South Carolina Code 
of Laws provides: 

The council shall be the judge of the election and qualifications of its 
members and of the grounds for forfeiture of their offices and for that 
purpose shall have power to subpoena witnesses, administer oaths and 
require the production of evidence. A member charged with conduct 
constituting grounds for forfeiture of his office shall be entitled to a public 
hearing, and notice of such hearing shall be published in one or more 
newspapers of general circulation in the municipality at least one week in 
advance of the hearing. Decisions made by the council under this section 
may be appealed to the court of common pleas. 
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Therefore, the council member would serve as a de facto officer until the council, 
after following the procedures found in Section 5-7-210, determines that he lacks the 
necessary qualifications to serve in office. Upon such determination, the office would be 
forfeited. See S.C. Code Ann. § 5-7-200. At that point, the council member's title to the 
office would have been adjudged insufficient and, thus, he would no longer be a de facto 
officer. 

Your second question is at what point would this council member's seat be 
considered vacant. This council member's seat would be considered vacant upon council's 
finding that the council member has forfeited his position on council as provided above. 
Op. Af.ty. Gen. dated October 25, 1979. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


