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The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON 
ATTORNEY GENERAL 

Mr. Cecil Bracken 
Powdersville Water Company, Inc. 
I 719 Circle Road 
Easley, South Carolina 29642 

Re: Informal Opinion 

Dear Mr. Bracken: 

July 22, 1998 

Your opinion request has been forwarded to me for reply. You have asked whether 
an individual may simultaneously serve as a member of the board of the Pickens County 
Water Authority and as a member of the board of the Powdersville Water Company 
without violating the dual office holding prohibitions of the South Carolina Constitution. 

Article XVII, Section IA of the State Constitution provides that "no person may 
hold two offices of honor or profit at the same time .. ., " with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized fire department, 
constable, or notary public. For this provision to be contravened, a person concurrently 
must hold two public offices which have duties involving an exercise of some portion of 
the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). 
Other relevant considerations are whether statutes, or other such authority, establish the 
position, prescribe its duties or salary, or require qualifications or an oath for the position. 
State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Office has previously concluded that service as a member of the board of the 
Pickens County Water Authority would be considered an office for dual office holding 
purposes. Op. Atty. Gen. dated August 2, 1971. · 

A review of the Articles of Incorporation of the Powdersville Water Company filed 
with the Secretary of State on May 23, 1968 reveals that the Water Company is a 
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nonprofit organization financed in whole or in part by a loan made under the provisions 
of the Consolidated Farmers Home Administration Act of 1961, as amended. The purpose 
of the Water Company, as set forth in the Article of Incorporation, are as follows: 

To associate its members together for their mutual benefit through 
cooperation, but not for pecuniary profit, in the sense of paying interest or 
dividends, and to that end to construct, maintain and operate a water system, 
or the supplying of water for domestic, commercial, agricultural, industrial 
and other purposes to its members, and for the sale of any surplus water 
remaining after the needs of its members have been satisfied, and to engage 
in any activity related thereto, including, but not limited to, the acquisition 
of water by appropriation, drilling, pumping, and/or purchase, laying, 
installation, operation, maintenance and repair of wells, pumping equipment, 
water mains, pipe lines, valves, meters, and all other equipment necessary 
for the construction, maintenance and operation of a water system. 

This Office has never addressed the question of whether service on the board of the 
Powdersville Water Company would be considered an office for dual office holding 
purposes. However, we have addressed the question in regards to other water companies 
created in a like manner. In an opinion dated September 7, 1993, this Office was asked 
whether service on the board of directors of the Chesterfield County Rural Water 
Company, Inc. would be considered an office for dual office holding purposes. In 
researching the Chesterfield County Rural Water Company, this Office discovered that it 
was a nonprofit corporation formed in whole or in part by funds from the Farmers Home 
Administration. The rights, powers, and duties of which may be exercised by the 
corporation were set forth in Act No. 1030 of 1964. The referenced Act is presently 
codified as Chapter 35 of Title 33, relating to federally financed nonprofit corporations. 
The opinion further stated: 

While the entity is created pursuant to general enabling legislation, 
no specific legislation created this specific entity. No legislation created the 
position of director or member of the governing body; specifies 
qualifications to be met by the holder of the position; requires an oath of the 
holder; or provides for his compensation. These matters are all provided for 
in the charter or bylaws. A review of the powers and duties to be exercised 
by directors or members of the governing body (as found in the charter and 
in chapter 35 of title 33) does not reveal any powers or duties which are 
indicative of an exercise of sovereign power (i.e., eminent domain, levying 
and collecting taxes, pledging the credit of the State or a political 
subdivision, among many others). 
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Considering all of the foregoing factors, we are of the opinion that 
one who would serve as a director or member of the governing body of the 
Chesterfield County Rural Water Co., Inc. would most probably not be 
considered an office holder for dual office holding purposes. Thus, you 
could serve in that capacity and on the Chesterfield County Board of 
Education without violating the dual office holding prohibitions of the state 
Constitution. 

Since the Powdersville Water Company was created in a manner similar to the 
Chesterfield County Rural Water Company and exercises like powers, the conclusions 
reached in the aforementioned opinion would apply to the situation at hand. Therefore, 
in light of the previously mentioned factors, membership on the board of the Powdersville 
Water Company would most probably not be considered an office for dual office holding 
purposes. Accordingly, simultaneous service as a member of the board of the Pickens 
County Water Authority and as a member of the board of the Powdersville Water 
Company would not violate the dual office holding prohibitions of the State Constitution. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

a;;;:;· 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


