
I 
I 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

CHARLES M. CONDON· 

ATIORNEY GENERAL 

Ms. Roberta L. Starks 
Aiken County Veterans Affairs 
828 Richland Avenue, West 
Aiken, South Carolina 2980 I 

RE: Informal Opinion 

Dear Ms. Starks: 

October 27, 1998 

Your opinion request has been forwarded to me for reply. You have asked whether 
a prior opinion of this Office should be interpreted to mean that "a county veterans affairs 
officer is a county employee entitled to all rights and privileges thereof as established by 
county policy, and as such entitled to equitable and fair treatment under such policies." 

The opinion you reference is Opinion No. 1986 dated March 1, 1966. The question 
addressed in this opinion was whether county service officers (now referred to as county 
veterans affairs officers) were state or county officers. The opinion analyzed the law 
concerning the master-servant relationship and concluded that county service officers were 
county officers rather than state officers. This conclusion was based on the manner in 
which county service officers were appointed and who exercised control over the officers. 
The opinion included the following: 

Although the State Service Officer makes the appointments of the 
various county service officers, he has no power to select them. The County 
delegations make the selections and the State Service Officer appoints the 
persons they select. Funds for the payment of salaries of service officers are 
appropriated by the State, forwarded to the county treasurers who actually 
pay out the funds. County Service Officers are subject to removal at any 
time by a majority of the county delegations from the respective counties. 
The State Service Officer has no control over the County Service Officers 
except to require reports from time to time. He has no authority to tell 
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them what to do or how to perform their duties. Thus, the authority for 
selecting and removing County Service Officers rests with a majority of the 
county delegations of the various counties (including the Senator for 
selection). Apparently, the county delegations have the right of control of 
the Service Officers' conduct. The State Service Officer has none and 
exercise none except to require reports from time to time. 

Based on the foregoing, it appears that County Service Officers are 
county officers. See 1960-61 Opinions, Attorney General, Opinion No. 
1099, p.171; 56 CJS Master & Servant,§ 3(5). 

While the 1966 opinion concludes that a county veterans affairs officer is a county 
officer, I do not believe that conclusion answers the question raised in your opinion 
request. Your question seems be whether a county veterans affairs officer is a "county 
employee" for purposes of Section 4-9-30(7) of the South Carolina Code of Laws. This 
Section of the Code, which is part of the Home Rule Act, was enacted several years after 
the 1966 opinion was issued. Section 4-9-30 provides in part as follows: 

Under each of the alternate forms of government listed in § 4-9-20 
... each county government within the authority granted by the Constitution 
and subject to the general law of this State shall have the following 
enumerated powers which shall be exercised by the respective governing 
bodies thereof: 

(7) to develop personnel system policies and procedures for county 
employees by which all county employees are regulated except those elected 
directly by the people, and to be responsible for the employment and 
discharge of county personnel in those county departments in which the 
employment authority is vested in the county government. This employment 
and discharge authority does not extend to any personnel employed in 
departments or agencies under the direction of an elected official or an 
official appointed by an authority outside county government. ... 

The duties and appointment of county veterans affairs officers are found in Section 
25-1 l- l 0 et. seq. of the Code. Section 25-11-40 provides: 

Subject to the recommendation of a majority of the Senators 
representing the county and a majority of the House members representing 
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the county, the Director of the Division of Veterans' Affairs shall appoint 
a county veterans affairs officer for each county in the State, whose terms 
of office shall begin July first of each odd-numbered year and shall continue 
for· a term of two years and until their successors shall be appointed. Any 
such county veterans affairs officer shall be subject to removal at any time 
by a majority of the Senators representing the county and a majority of the 
House members representing the county. 

The courts in this state have never addressed the question of whether a county 
veterans affairs officer is subject to county personnel system policies. However, it would 
appear that analysis of such a question would be similar to the analysis undertaken by the 
Supreme Court in Heath v. Aiken Countv, 295 S.C. 416, 368 S.E.2d 904 (1988). In 
Heath, the court concluded that deputy sheriffs are not county employees for purposes of 
Section 4-9-30(7)'s personnel policies and grievance procedure. The court stated: 

The county governing powers set out in Section 4-9-30 are "subject 
to the general law of this State ... " The "general law" on deputy sheriffs is 
well-settled in South Carolina: a deputy serves at his sheriffs "pleasure." 
Rhodes v. Smith, 273 S.C. 13, 254 S.E.2d 49 (1979); see S.C. Code Ann. 
§ 23-13-10 (1976). Section 23-13-10 also holds the sheriff "answerable for 
neglect of duty or misconduct in office of any deputy." Section 23-13-50 
empowers a deputy sheriff to perform "any and all of the duties appertaining 
to the office of his principal," i.e. the sheriff (emphasis in original). A 
deputy, then, acts as his sheriffs agent under South Carolina law. [footnote 
omitted] See, e.g., Willis v. Aiken County, 203 S.C. 96, 26 S.E.2d 313 
(1943). 

The county personnel policy at issue here included such elements as 
working hour limitations, attendance and leave regulations, and work 
schedule assignments. Implementation of such policies would afford 
Council a degree of day-to-day control over deputies irreconcilable with the 
common and statutory law of this state. A deputy's "serv[ice] at the 
sheriffs pleasure," Rhodes v. Smith, supra, entails not only how long he 
serves, but how he serves. We therefore hold that for purposes of personnel 
system policies under Section 4-9-30(7), the legislature did not intend the 
term "employees" to include deputies. 

The statutory grievance procedure is similarly inapplicable to 
deputies. First, as stated above, deputies are not "employees" for purposes 
of Section 4-9-30(7). Next, the statutes establishing the relationship 
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between sheriff and deputy should not be "considered as repealed by a later 
general statute unless there is a direct reference to the former statute or the 
intent of the legislature to repeal the earlier statute is implicit." Rhodes v. 
Smith, supra, 273 S.C. at 16, 254 S.E.2d at 50. Section 4-9-30(7) is 
general; it "speaks in a broad generalization referring only to elected 
officials." Anders v. County Council for Richland County, 284 S.C. 142, 
144, 325 S.E.2d 538, 539 (1985). In Anders, we held that Section 4-9-30(7) 
is subordinate to a statute specifically stating that employees of a solicitor 
serve at his "pleasure." 

We therefore reject the argument that Section 4-9-30(7)'s grievance 
hearing limits a sheriffs "previously unbridled pleasure." Rhodes v. Smith, 
supra. Nothing in the statute itself implies such a limitation was intended 
by the legislature. To the extent the circuit court's order included deputies 
as county "employees" under Section 4-9-30(7), it is reversed. 

It is likely that if a court were to address the question of whether a county veterans 
affairs officer is a "county employee" for purposes of Section 4-9-30(7), the court would 
reach a conclusion similar to that in Heath. As in Heath, a county veterans affairs officer 
serves at the pleasure of the appointing authority. Specifically, the statute provides that 
the county veterans affairs officer may be removed at any time by a majority of the 
Senators and House members serving on the county legislative delegation. In keeping 
with Heath, this entails not only how long the county veterans affairs officer serves, but 
how the county veterans affairs officer serves. Therefore, while a county veterans affairs 
officer may be considered a "county employee" in a particular set of circumstances, it is 
likely that a court would conclude that these circumstances would not include 
classification as a "county employee" for purposes of Section 4-9-30(7). 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated 
assistant attorney general and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kindest regards, I remain 

Very truly yours, 

13-A.t:J 
Paul M. Koch 
Assistant Attorney General 


