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CHARLES M. CONDON 

ATTORNEY GENERAL 

The State of South Carolina 
OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

October 6, 1998 

The Honorable Glenn F. McConnell 
Senator, District No. 41 
3 11 Gressette Building 
Columbia, South Carolina 29202 

Re: Informal Opinion 

Dear Senator McConnell: 

You have enclosed a copy of a letter you received from Mr. Kruger B. Smith. You 
note that it appears that the Colleton County Sheriff's Department is interpreting S. C. Code 
Ann. Sec. 56-3-115 as prohibiting the crossing from one golf course to another of a golf cart 
on a public road. You state that"[ o ]bviously, the statute was written to prevent operation of 
these down the lanes of traffic without a license. It certainly was not meant to restrict the use 
of the vehicle to cross a highway on a golf cart crossing." Your question is therefore 

... whether or not Section 56-3-115 prohibits golf cmis from 
crossing a numbered highway in South Carolina to go from one 
part of the golf course to another without first getting a license 
to operate on the roads of this State. 

By way of further background, Mr. Smith has enclosed a copy of§ 56-3-115 with the 
following notation written thereupon by a Colleton County Deputy Sheriff: 

[t]his Law [§ 56-3-115] pertains to secondary highways only. 
Hwy. 174 or commonly known as Palmetto Blvd. is a U.S. 
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primary highway, therefore, it is against the law to operate a golf 
caii on Hwy. 174 [and] ... crossing is operating on a primary 
highway. [emphasis in original]. 

Law I Analvsis 

S. C. Code Ann. Sec. 56-3-115 provides as follmvs: 

[t]he owner of a vehicle commonly known as a golf cart, if he 
has a valid driver's license, may obtain a permit from the 
department upon the payment of a fee of five dollars and proof 
of financial responsibility which permits him to operate the golf 
cart on a secondary highway or street within two miles of his 
residence during daylight hours only. 

A number of principles of statutory construction are relevant to your inquiry. In 
interpreting any statute, the primary purpose is to ascertain the intent of the General 
Assembly. State v. Martin, 293 S. C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). Where a statute is clear and 
unambiguous, its terms must be given a literal meaning. Crown Cork and Seal Co., Inc. v. 
S. C. Tax Comm. 302 S. C. 140, 394 S.E.2d 315 (1990). It is the duty of the court to given 
an unambiguous statute effect according to the clear meaning of the statute. Helfrich v. 
Brasington Sand and Gravel Co., 268 S.C. 236, 233 S.E.2d 291 ( 1977). Laws pertaining to 
the same subject-matter must be construed together and effect given to each. Cola. Gaslight 
Co. v. Mobley, 139 S.C. 107, 137 S.E. 211 (1927). The enumeration of particular things in 
a statute excludes the idea of something else not mentioned. Pennsylvania Natl. Mutual 
Casualtv Ins. Co. v. Parker, 282 S. C. 546, 320 S.E.2d 458 (1984) ["expressio unius est 
exclusio alterius "]. 

In an Opinion of this Office, dated September 10, 1980, we responded to the question 
of whether a golf cart" may be legally driven on the public highways of this State." Therein, 
we referenced an earlier Opinion of May 30, 1978, in which it was concluded that golf ca1is 
would fall within the definition of a "motor vehicle" as defined by§ 56-5-130. In the 1980 
Opinion, we noted that §56-5-4410 ''prohibits any person from driving any vehicle which 
does not contain equipment required by various other code sections." 

[t]here are numerous provisions in the Code which require such 
equipment as proper brakes, lighting requirements, bumpers, 
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horns and warning devices, mirrors, etc. See for example, Code 
of Laws of South Carolina§§ 56-5-4850-56-5-4900; 56-5-4450. 
et seq.; 56-5-4910-56-5-4940; 56-5-4950; 56-5-4990; 56-5-
5040; and 56-5-5020. Unless the vehicle is so equipped, it 
should not be operated on the public highways of this State .... 

If the golf ca1i is properly equipped with all equipment 
required by law, then the vehicle should be licensed and 
registered and have secured the applicable insurance as required 
by other sections of the Code. 

And, in Op. No. 87-59 (June 12, 1987), we reiterated andreaffinned the May 30, 1978 
and September 10, 1980 Opinions, applying the reasoning of these Opinions to the question 
of motorized carts and wheelchairs operating on State highways. We concluded as follows: 

[r]eferencing the above, and consistent with the May 30, 
1978 and September 10, 1980 opinions of this Office, for any 
vehicle, including motorized carts and wheelchairs operated by 
the handicapped, to be operated upon the highways of this State, 
it must meet the various requirements imposed on vehicles 
operating on State highways generally, such as being properly 
registered, licensed, equipped [etc.] ... This Office is unable to 
construe the provisions of Section 43-33-25 and 43-33-20 
concerning the handicapped as auth01izing avoidance of State 
law requirements for vehicles operated on highways in this 
State. Moreover, municipalities are not authorized to enact 
provisions in conflict with State requirements pertaining to 
vehicles on highways. 

Subsequently, by way of the 1987-88 Appropriations Act [Act No. 170, Pa1i IL§ 45], 
the General Assembly enacted§ 56-3-115. It would appear that the General Assembly has 
now expressly pe1mitted the operation of a golf cart on a secondary highway or street within 
two miles of his residence in daylight hours if he has a valid driver's license and has obtained 
a permit from the Department of Highways and Public Transportation and shown proof of 
financial responsibility. There is no indication or suggestion in the statute of any exception 
for "crossing" a primary highway. Even if§ 56-3-115 is not deemed exclusive, and there is 
no indication to the contrary, still, in order to "operate" the golf caii on a primary highvvay, 
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the requirements of proper, equipment, license, registration, etc. emphasized in our earlier 
opinion vvould have to be met, including the possession of a valid driver's license. \Ve have 
previously concluded that the meaning of operation of a motor vehicle on the public 
highways of South Carolina is to be broadly construed Op. Atty. Gen., June 10, 1969. It is 
evident that crossing a primary highway in a golf ca11 would be encompassed within such 
ten11. 

Comis in other jurisdictions as well as the opinions of other Attorneys General have 
agreed that the operation of a golf cati on a public highway constitutes a ''motor vehicle". 
See e.g., Nepstod v. Rendall, 152 N.W.2d. 383 (S. D. 1967). In Ohio Op. Atty. Gen., Op. 
No. 90-043 (June 20, 1990), for example, it was stated that "[a] golf cati may not lawfully 
be operated on public streets and highways unless it satisfies the statutory requirements that 
are applicable to motor vehicles." The Ohio Attorney General found that such included a 
valid drivers license, proof of financial responsibility and operating requirements applicable 
to any other motor vehicle. And, in Fla. Op. Atty. Gen., AGO 91-41 (June 10, 1991 ), the 
Florida Attorney General determined that a statute similar to § 56-3-115 was exclusive and 
that''[ w ]here the Legislature has prescribed the conditions and exceptions under which golf 
ca1is may be operated on public roads and streets, no others may be inferred.'' Applying this 
same statute, and the principle of statutory construction of "expressio unius est exclusio 
alterius", the Florida Attorney General has also concluded that "until and unless judicially 
or legislatively determined to the contrary, that a golf cart may not cross a state road at a 
controlled intersection of a city street and a state road." Fla. Op. Atty. Gen., AGO 83-101 
(December 29, 1983). See also, N. C. Op. Atty. Gen., (Oct. 14, 1982). Finally, in 73 Ops. 
Cal. Atty. Gen. 273 (September 26, 1990), the California Attorney General observed that 
"those traffic safety considerations for a combined use street or highway are just as 
compelling in the situation where a golf cart crosses a street or highway, as when it travels 
along it." See also Del E. Webb Cactus Development, Inc. v. Jessup, 176 Ariz. 541, 863 
P.2d 260 (1993) [no exception in statute for golf cart crossing public highway; thus Comi 
would not "expand deliberate statutory exceptions; Court therefore rejected contention that 
the golf ca1i "crossing of the highvvay was merely incidental to playing around of golf', and 
thus held the cart operator and owner of golf course jointly and severably liable for accident 
with automobile.] 

Accordingly, it appeat·s that Mr. Smith's remedy lies in the legislative arena. I would 
note that other jurisdictions have created express exceptions for golf cat1s crossing a 
highway. For example, § 14-1 of the General Statutes of Connecticut excludes from the 
definition of "motor vehicle" 
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... golf carts operated on highways solely for the purpose of 
crossing from a part of the golf course to another. ... 

See, East v. Labbe, 1998 WL 123068 (March 9, 1998). It may well be that legislation is the 
sole means of resolving Mr. Smith's problem. 

This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Assistant 
Deputy Attorney General and represents the position of the undersigned attorney as to the 
specific questions asked. It has not, however, been personally scrutinized by the Attorney 
General nor officially published in the manner of a formal opinion. 

With kind regards, I am 

RDC/ph 
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Robert D. Cook 
Assistant Deputy Attorney General 


