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REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFACE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE, 803· 734-3970 
FACSIMILE, 803·253-6283 

August 9, 1991 

Joseph J. Blake, Jr., Esquire 
Attorney for Greenville Hospital System 
Post Off ice Box 2048 
Greenville, South Carolina 29602 

Dear Mr. Blake: 

on behalf of the Greenville Hospital System Board of Trustees, 
you asked that this Office review its opinion of April 5, 1991, as 
to its conclusion that a dual office holding situation would exist 
if a member of the hospital board were to serve concurrently as the 
Greenville County Superintendent of Schools. 

The opinion of April 5, 1991, was based in part on a prior 
opinion of our Office dated March 16, 1984 (which opinion was re­
viewed and subsequently upheld by a second opinion dated April 23, 
1984, copy enclosed). Until a previously-rendered opinion is super­
seded or overruled, it continues to represent the opinion of this 
Office. Our standard of review is whether such an opinion is clear­
ly erroneous; if upon review it is deemed to be clearly erroneous, 
that opinion will be superseded or modified, as may be appropriate. 

Since the 1984 opinions were rendered, a new superintendent, 
subject to a different contract of employment but nevertheless the 
same state statutes and regulations, has been selected. You have 
pointed to several regulations which, to some degree, would suggest 
that a school superintendent would be an employee rather than an 
office-holder. The contract currently applicable to the superinten­
dent also contains factors which might characterize the superinten­
dent as an employee, such as the specified fringe benefits. 

The opinion did not consider regulations of the State Board of 
Education, as you point out. A regulation, properly promulgated, 
has the force and effect of law. Faile v. s.c. Employment Security 
Conun'n, 267 s.c. 536, 230 S.E.2d 219 (1976). We presume that the 
State Board of Education's regulations have been properly promulgat­
ed for purposes of this opinion. Regulation 43-161 mentions employ­
ment of a school superintendent but also calls the superintendent 
the "chief administrative officer" and the "executive officer of the 
board of trustees." Similar personnel who serve as chief executive 
or administrative officers have been deemed office holders. Ops. 
Atty. Gen. dated January 4, 1985 and July 24, 1968 as to city 
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managers; May 30, 1979 and November 10, 1988 as to county administra­
tors. Regulation 43-66 contains certification requirements for 
superintendents, and R 43-162 specifies certain requirements as to 
compensation. That the individual's tenure is at the pleasure of 
the school board is a consideration but is not the determining f ac­
tor. 

Upon review, we are not convinced that the opinion of April 5, 
1991 is clearly erroneous, since similar chief administrative posi­
tions have been concluded to be offices. 1/ Nevertheless, we 
recognize that strong arguments can be made for-the contrary conclu­
sion and further that questions of fact (i.e., relative to the indi­
vidual's contract) might require resolution before the ultimate 
conclusion may be reached that the school superintendent is or is 
not an office holder. 

Since the receipt of your request for reconsideration of our 
earlier opinions, severe budgetary constraints have been imposed on 
this Office, and we must necessarily limit the level of services 
which we were formerly able to provide as a courtesy to local govern­
ments. If this review of our earlier opinions does not resolve your 
inquiry (noting that strong arguments may be made for the opposite 
or contrary conclusion), you may wish to consider seeking a 
declaratory judgment in circuit court. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 
Enclosure 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

~fl)~ 
Patricia o:-Pet~y 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

cc: Wade Cleveland, Esquire 
Judy s. Burk, Esquire 

_!/ The conclusion of an opinion dated June 1, 1984 (that 
the superintendent of an Orangeburg County school district would not 
hold an office) would be questionable, in light of the regulations 
discussed above. See also 0p. Atty. Gen. dated February 27, 1991 
(superintendent of Kershaw County schools is more of a public offi­
cial than a mere employee). 


