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November 15, 1991 

Paul R. Lunsford, Director 
Military Department 
Off ice of the Adjutant General 
Emergency Preparedness Division 
Rutledge Building, 1429 Senate Street 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Mr. Lunsford: 

In a letter to this Off ice you requested an opinion 
regarding the Emergency Powers Act. Such act has been codi­
fied as Sections 6-11-1410 et seq. of the Code. 

Enclosed is a copy of a prior opinion of this Off ice 
dated April 5, 1984 which is responsive to several of the 
questions raised by you. As referenced in that opinion 
nothing should be interpreted as commenting on any particu­
lar factual situation. 

In your first question you asked whether the Emergency 
Powers Act is automatically invoked each time the fire de­
partment is called to the scene of an accident or a poten­
tial accident. As to such question I would refer you to the 
response set forth in the 1984 opinion regarding what consti­
tutes an "emergency." Citing Sections 6-11-1420 and 6-11-
1430 the opinion commented 

Construing these sections together, 
apparently the Legislature contemplated 
that a Fire Authority ... (as defined in 
Sections 6-11-1410) would have au­
thority in instances involving the pro­
tection of life or property or both, but 
did not choose to limit the scope of 
emergency to fire or the other specified 
situations since the undefined phrase 
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"other hazardous conditions or situa­
tions" is included. It would probably 
be impossible to comprehensively list 
the situations to which a Fire Authority 
might respond. 

As to whether an automobile accident where there is no fire 
or immediate danger of fire would constitute an "emergency," 
the opinion commented that since "transportation incidents" 
are included in Section 6-11-1430, an automobile accident 
could be considered within the scope of "other hazardous 
conditions or situations" as referenced in Section 6-11-
1420. The opinion commented 

... the Act does not expressly distin­
guish between situations involving fire 
or an immediate threat of fire and those 
in which fire is not a factor, though 
the threat of fire may impliedly be 
present .... 

Powers Act was 
Legislative 

address the 
to be appli-

The opinion concluded that the Emergency 
applicable to a "broad range" of situations. 
clarification was suggested to particularly 
scope of incidents to which the Act was intended 
cable. 

You next asked whether the referenced Act automatically 
makes the fire chief in charge of a scene even though other 
public safety officials may be present and whether a fire 
chief would have authority over such other emergency servic­
es. You particularly questioned the authority of a fire 
chief over a EMS director at a scene. Referencing Section 
6-11-1450 which provides a criminal offense for "any person" 
who obstructs the operations of a fire authority, the 1984 
opinion commented in regard to the question of whether a law 
enforcement officer would be included as a "person" for 
purposes of violating such provision 

It would be inappropriate for us to 
comment on applicability of the section 
to a law enforcement officer who may be 
present at an accident scene in his 
official capacity, leaving such factual 
interpretation or application to the 
courts of this State. It should be 
noted that, depending on the nature of 
the emergency and the locality, there 
may be a number of officials who would 
have jurisdiction for varying reasons; 
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the Act does not appear to address the 
manner in which various officials should 
cooperate when such jurisdictions over­
lap. 

You also stated that pursuant to Act No. 1118 of 1974, 
codified as Sections 44-61-10 et seq. of the Code, EMS is 
charged with the responsibility of providing rescue extrica­
tion equipment on their ambulances or they must insure that 
a rescue truck responds in entrapment situations. You ques­
tioned whether in circumstances where a rescue squad re­
sponds on behalf of EMS, can a fire chief deny admittance by 
the rescue squad to a scene if the fire department has equal 
rescue capability and claims authority pursuant to the Emer­
gency Powers Act. 

Again, as stated in the portion of the opinion refer­
enced above, depending on the circumstances, there may be a 
number of officials who would have jurisdiction at a particu­
lar scene depending on the circumstances and the Emergency 
Powers Act does not specifically detail the manner in which 
officials should cooperate in instances of overlapping au­
thority. As stated in that opinion, legislative clarifica­
tion would be advantageous in clarifying questions such as 
these regarding conflicting authority. 

I regret that this Office cannot be more specific in 
response to your questions. However depending on the facts 
and the officials involved, varying conclusions may be appli­
cable. Again, legislative clarification would be useful in 
resolving the issues raised by your letter. 

With kind regards, I am 

CHR/an 
Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Very truly yours, 

&~P't' /! .£~-
~ Charles H. Richardson 

Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


