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October 25, 1991 

James L. Bridges, Esquire 
Deputy County Attorney 
County of Charleston 
2 Courthouse Square 
Charleston, South Carolina 29401-2263 

Dear Mr. Bridges: 

• 

Your letter to Patty Petway dealing with amendments to 
State statutes providing for an increase in the fees and 
assessments collected by the summary courts has been re­
ferred to me for response. In your letter you stated: 

Currently, the County does not collect 
any fines when: 

1. 

2. 

bonds are not set high enough to 
cover the minimum fine, plus assess­
ments/fees upon forfeiture; and 

fines imposed by the Judges are not 
adequate to cover the minimum fine, 
plus assessments/fees. 

To avoid any loss of funds, County Gov­
ernment could submit applicable assess­
ments to the appropriate agencies after 
the minimum fine has been collected. 
For example, if the fine imposed is 
$68.00 and the minimum fine {County 
portion) is $50.00, applicable assess­
ments/fees would be levied against the 
remaining balance of $18.00. This bal­
ance is insufficient to cover all appli­
cable assessments in the amount of 
$29.25. 
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Based upon my review of the most recent Appropriations 
Act, Act No. 171 of 1991, two provisions dealing with assess­
ments relative to summary courts were included. Su~h provi­
sions amended Sections 14-1-210 and 24-23-210 of the Code to 
read: 

Every conviction for an offense in the 
magistrates' courts or municipal courts 
of this State, except for a nonmoving 
traffic offense, must be assessed a 
cost of court fee of fourteen dollars. 
Every conviction for a nonmoving traffic 
offense in the magistrates' courts or 
municipal courts of this State must be 
assessed a cost of court fee of seven 
dollars and seventy-five cents. The 
cost of court fees set forth in this 
section may not be suspended, except for 
traffic offenses of an expired tag on a 
vehicle and an expired inspection stick­
er, and must be collected by the munic­
ipal and magistrate's court regardless 
of the amount of fine or bond imposed. 
No cost of court fee may be assessed in 
municipal or magistrate's court where a 
term of imprisonment only is imposed as 
the punishment. 

When a person is convicted, pleads 
guilty or nolo contendere, and is sen­
tenced to payment of a fine, or when a 
person forfeits bond, including the 
assessment provided in this section, to 
an offense within the jurisdiction of a 
municipal, recorder's, or magistrate's 
court other than a nonmoving traffic 
violation, there is imposed an assess­
ment, in addition to any other costs or 
fines imposed by law, in the sum of nine 
dollars. A person posting bond for an 
offense shall post the nine dollar as­
sessment at the same time. If the per­
son is not convicted of the offense with 
which he is charged, the assessment must 
be returned to him at the same time his 
bond is returned. If the person has not 
posted bond and is convicted or pleads 
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guilty or nolo contendere, the nine-dol­
lar assessment must be paid to the re­
corder's, magistrate's, or municipal • 
court at the time a sentence is im­
posed. (emphasis added) 

A prior opinion of this Office dated January 8, 1990 
quoted from the South Carolina Bench Book for Magistrates 
and Municipal Court Judges where it is stated that as to 
the assessment authorized for the Criminal Justice Academy 
pursuant to Section 23-23-70 of the Code 

(t)he fee is collected in addition to 
the fine imposed, even if the fine is 
suspended. 

As to the assessment provided by Section 24-23-210, the 
opinion stated 

Such provision is absolute in providing 
for the referenced assessment when the 
sentence imposed consists of a fine ... 
Therefore, it appears that such amounts 
should be collected whenever a fine is 
imposed either as part of the original 
sentence or a suspended sentence unless, 
of course, a circuit court waives or 
suspends all or part of an assessment. 

Such conclusions are supportive of the construction that the 
assessments are mandatory where applicable. Indeed, the 
statutes, Sections 14-1-210 and 24-23-210 so indicate. 
(Every conviction ... must be assessed a cost of court fee 

When any person is convicted ... there is imposed an 
assessment .... ) 

As to circumstances where the bonds are not set high 
enough to cover minimum fines plus assessments, considera­
tion should be given to increasing the bonds to anticipate 
the assessments. For your information, in 1990 the State 
Highway Patrol revised its bond schedule so as to increase 
the bonds being collected. It is my understanding that such 
was done at least in part due to the fact that bond amounts 
previously being collected were not sufficient for the fines 
plus assessments. As to your statement that the fines are 
not adequate to cover the minimum fines plus assessments, as 
referenced above, the assessments are typically considered 
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as being in addition to any fine imposed. Again, the assess­
ments provided by Sections 14-1-210 and 24-23-210 are manda­
tory where applicable. 

With kind regards, I am 

CHR/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

• 

Very truly yours, 

a~Yf" /;JA-.a ___ 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


