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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C . 29211 

TELEPHONE: ~3· 734· 3636 

FACSIMILE: ~J. 253· 6283 

September 13, 1991 

The Honorable Carolyn C. Turner 
Barnwell County Clerk of Court 
Barnwell County Courthouse 
Post Off ice Box 723 
Barnwell, SC 29812 

Dear Ms. Turner: 

You have requested the Opinion of this Off ice as to the 
disposition of the $7. 00 execution fee collected for passport 
applications. Under 22 CFR § 51.Gl(b), the" •.. fee for execution 
of an application for au. s. passport is $7.00 ... which may be 
collected and retained by any State official before whom an 
application is executed .... " 

No provision of South Carolina law expressly addresses this 
fee or its disposition, but a strong intention is expressed in s.c. 
Code Ann. § 8-21-300 · (1986) that the Clerks of Court receive 
salaries and that fees and costs collected by them be paid into the 
county general fund. Ops. Atty. Gen. January 8, 1987; see also 
Ops. Atty. Gen. September 24, 1987 and November 4, 1987. This 
intent probably applies to at least some fees and costs other than 
those specif icly referenced in that statute such as the passport 
fee in question here. Id. In addition, previous Opinions have 
concluded that County Treasurers are generally the proper parties 
to receive, hold and disperse county funds. Ops. Atty. Gen. 
November 1, 1988. Of some guidance here too is an earlier Opinion 
which concluded that federal funds should be received, maintained 
and dispersed in the same way that all county funds are managed 
unless federal authorities have specified to the contrary. Ops. 
Atty. Gen. April 5, 1978. Here, even if the application fee were 
federal money, federal authorities have not specified a disposition 
contrary to the normal handing of county money. Federal regulation 
22 CFR § 51. 61 merely states that the $7. 00 fee "... may be 
collected and retained by any state official" (emphasis added), and 
the use of the word "may" is ordinarily permissive and not 
mandatory. Sutherland Statutory Construction, Vol. 2A, §57.03. 
Therefore, the $7.00 fee received by the Clerks of Court should be 
deposited into the general fund with the County Treasurer. For 
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these same reasons, no intent is indicated by state or federal law 
that these funds must be then credited to or made available for the 
benefit of the Clerks of Court. Ops. Atty. Gen. November 1, 1988. 

If you have any questions, please contact me. 

You~.~uly, 

//}:!/') / /P/ I 
, J. ~y_Smith, Jr. 

Assistant Attorney General 

JESjr/rl 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

. SHINE 
puty Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


