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April 23, 1990 

The Honorable Daniel F. Pieper 
Judge, Berkeley County 
Post Office Box 60965 
N. Charleston, South Carolina 29419-0965 

Dear Judge Pieper: 

In a letter to this Office you referenced Section 22-8-40(E) of 
the Code which states 

A cost of living increase must be paid by the 
county in the amount provided classified state 
employees in the annual state general appropria­
tions act of the previous fiscal year. The base 
salaries provided for in this Part must be adjust­
ed annually based on the percentage amount of the 
cost of living increase paid to classified state 
employees in the annual state general appropria­
tions act of the previous fiscal year. 

You asked "if population figures shift a county from one salary 
level to a higher level, is it correct to say that the base figure 
now listed in the statute for the higher level must be adjusted for 
any cost of living increases granted since implementation of the 
statute, thereby creating a new base figure every time a cost of 
living allowance (COLA) is granted?" You gave as an example a new 
base figure under Section 22-8-40(B)(l) (C) of the Code of $27,040. 
after taking into consideration a 1989 four (4%) per cent adjustment 
and a 1990 four (4%) adjustment. 

As stated, Section 22-8-40(E) provides for the annual adjust­
ment of the base salaries established in subsection (B) in accor­
dance with the cost of living increase provided. Therefore any base 
salary figure established by such provision would be adjusted in 
accordance with cost of living increases granted since the statute 
was implemented. 
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You next asked whether magistrates lose the benefit of any cost 
of living increase or raise granted prior to moving to a higher pay 
category. Pursuant to Section 22-8-40(BJ base salaries for magis­
trates are established and vary according to the population of an 
individual county. As referenced in the first question, the base 
salaries are adjusted depending upon any cost of living increase 
granted. However, you questioned whether a magistrate loses the 
benefit of any cost of living increase granted prior to moving into 
the next pay category. 

Based upon my review of statutory provisions for magistrates' 
compensation, I am unaware of any basis by which a magistrate could 
"carry over" any cost of living raises granted prior to moving into 
another pay category. Section 22-8-40 fails to provide any factor 
for longevity. However, pursuant to subsection (I) a magistrate's 
salary may not be reduced during his tenure in office. Therefore, 
any magistrate already receiving more than the base salary plus any 
raises as provided in the next pay category into which the magis­
trate would move could not have his compensation reduced to the 
salary provided in accordance with the new population base. More­
over, pursuant to subsection (K) of Section 22-8-50, there are no 
prohibitions against paying a magistrate more than the base salary 
provided. Therefore any decision as to magisterial salaries would 
be a matter for resolution by the county. 

If there is anything further, please advise. 
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REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

GK~wa,J~--
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 


