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March 20, 1990 

The Honorable James E. Bryan, Jr. 
Senator, District No. 9 
501 Gressette Building 
Colwnbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Bryan: 

You have requested the advice o:E this O:Ef ice concerning the 
:Eollowing. Several local political subdivisions (cities and school 
districts) have entered an agreement pursuant to South Carolina 
Code Section 15-78-140(b) (1989 Cum. Supp.) to establish a sel:E-in­
surance pool to cover those liability risks created by the General 
Assembly when it enacted the Tort Claims Act.1/ The governmental 
participants in this sel:E-insurance pool have decided to procure 
excess insurance through a non-licensed eligible surplus line com­
mercial carrier and apparently this coverage is being procured 
through a licensed insurance broker. See, South Carolina Code 
Sections 38-45-90 and -110 (1976 as revised)-.~Parenthetically, the 
Tort Claims Act provides that "[a] pooled sel:E-insurance liability 
pool is authorized to purchase excess insurance." Section 
15-78-140(b). The broker who procured the excess liability cover­
age for the pool apparently transferred to the purchasers the costs 
o:E the broker's premium tax of four percent. You question whether 
a broker's premium tax must be paid upon this transaction. 

South Carolina Code Section 38-45-20 (1989 cum. Supp.) pro­
vides in pertinent part: 

A resident may be licensed as an insurance broker by 
the commissioner if the :Eollowing requirements are met: 

(4) the payment to the Commissioner, within thirty days 

1. Section 15-78-10, et~ (1989 Cum. Supp.). 
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after March thirty-first, June thirtieth, September 
thirtieth, and December thirty-first of each year, 
of a broker's premium tax of four percent upon the 
premiums approved for policies of insurers not li­
censed in this State. 

There, of course, is no exemption provided in this statutory provi­
sion, or elsewhere in 'l'itle 38, Chapter 4'> of the South Carolina 
Code, that would relieve the broker of his responsibility for pay­
ment of this four percent broker's premium tax even if the purchas­
er of the insurance coverage were a tax-exempt public entity. 
Here, the purchaser is the self-insurance pool that is comprised of 
governmental subdivisions that are generally exempt from property 
taxes.2/ Nonetheless, this broker's premium tax is not an ad 
valorem tax imposed upon the property of a local subdivision, but 
instead is an obligation placed upon the licensed broker and is but 
one of several requirements placed directly upon an individual as a 
condition of maintaining a broker's license. 'rhus, the broker• s 
premium tax is the responsibility of the broker, not the members of 
the self-insurance pool.3/ Accordingly, it appears that the tax 
exempt status of the -governmental subdivisions that comprise the 
self-insurance pool does not remove the broker's obligation to pay 
the broker's premium tax. 

Further, I do not believe that Section 15-78-140(b) removes 
this requirement. It is clear that the establishment of pooled 
self-insurance liability funds by local governmental subdivisions 
is not to be construed as transacting the business of insurance 
and, thus, is not generally subject to the state laws regulating 
insurance. Nonetheless, this exemption of regulation does not 
extend to commercial insurance carriers nor to licensed insurance 
brokers who procure excess insurance for these pools. The licensed 

2. Pursuant to south Carolina Code Section 12-37-220(A)(l) 
(1989 Cum. Supp.) and Article X, Section 3 of the State Constitu­
tion, all property of municipalities and school districts is exempt 
from ad valorem taxes provided the property is used exclusively 
for public purposes. 

3. In this regard, the broker's premium tax more closely 
resembles a sales tax than a property tax. Ordinarily, the fact 
that a purchase is made by a governmental subdivision does not 
ipso facto remove the seller's obligation to remit sales taxes as 
prescribed in Title 12, Chapter 35, Article V of the South Carolina 
Code, although specific transactions, such as the sale of text 
books used in schools, are exempted from sales taxes. See Section 
12-35-550 ( 2). 
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insurance broker remains subject to 
which include, as a condition of 
ness in South Carolina, the payment 
four percent upon the premiums 
censed in this state. 

all laws regulating insurance 
the broker's license to do busi­
of a broker's premium tax of 
for policies of insurers not li-

As you have suggested in your request letter, there may be 
sound policy reasons to exempt brokers from the payment of the 
broker's premium tax when the purchaser of the insurance is a self­
insurance pool comprised of governmental entities. This is a mat­
ter that could be addressed by subsequent legislation if the Gener­
al Assembly so chooses. 

EEE/shb 

REVIEWED AND APPROVED: 

ROBERT D. COOK 
Executive Assistant for Opinions 

/eetlyV--s, 

lE:W/JkJ E~ans 
Chief Deputy Attorney General 


