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1. A municipality may agree to sell utility 
services to an industrial park in an adjacent 
county provided such agreement is in 
accordance with the applicable provisions of 
Sections 5-31-1510, et seq., 5-31-1710, et 
seq. and 5-31-1910, et seq. The park 
serviced by the agreement would not qualify 
as a jointly developed industrial park under 
Article VIII, Section 13(D) of the State 
Constitution. 

2. The five year property tax exemption for 
new or expanded manufacturing establishments 
applies to manufacturing establishments in 
jointly developed industrial parks unless 
such developments are specifically excluded 
from the exemption by other statutory 
authority. 

3. Neither Article VIII, Section 13(D) of 
the State Constitution nor Section 4-1-170 
requires that school districts receive fees 
from jointly developed industrial parks at 
the same percentage as general taxes are to 
school taxes. Such, however, may be required 
by other statutory provisions. 

4. A lawful contract by county officials 
will normally be sustained by the court 
regardless of the fact such officials may 
have made a bad bargain. 

Mr. John C. Hankinson, Jr. 
Deputy Director 
South Carolina State Development Board 

Ronald W. Urban .fw1A..-
Assistant Attorney General 
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QUESTIONS: 

March 14, 1990 

1. Can a city or town enter into a joint venture to develop 
an industrial/business park with an adjacent county? If so, 
does this joint venture qualify the improved land in ques­
tion as a regional joint industrial/business park as provid­
ed for in the Constitution? 

2. If fees are collected on a joint venture in lieu of tax­
es, does the five year tax exemption for new investments ap­
ply to the fees? 

3. Will 
education 
taxes are 
is located? 

the county or counties 
from the fees at the 
to school taxes in the 

be required to fund public 
same percentage as general 
district in which the park 

4. If Fairfield County enters into an agreement to pay 
Great Falls 25% of any increased revenue from the park devel­
opment in Fairfield County in exchange for sewer service for 
the park, does Fairfield County open itself to litigation 
from a citizen who might show that the 25% exceeds the value 
of the service provided? 

APPLICABLE LAW: Article VIII, Section 13, South Carolina 
Constitution; Sections 4-1-170, 4-29-60, 4-29-67, 5-7-10, 
5-7-60, 5-31-1510, et seq., 5-31-1710, et seq., 5-31-1910, 
et seq. and 12-37-220, Code of Laws of South Carolina, 1976, 
as amended. 

DISCUSSION: 

Question 1: The first question asks whether a municipality 
can enter into a joint venture with an adjacent county for 
the development of an industrial park to be located in such 
county. It is understood the venture would obligate the mu­
nicipality to furnish utility services to the park for a 
fee. This question also asks whether a venture of this na­
ture would qualify as a joint industrial park under Article 
VIII, Section 13(D) of the State Constitution. 

Initially, it should be noted municipalities only have such 
powers as are granted them by the state in their charters or 
by legislative enactment. Williams v. Wylie, 217 S.C. 247, 
60 S.E. 586 (1950). These powers may be expressly granted 
or may be fairly implied from or necessarily incidental to 
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those powers expressly granted. Marshall v. Rose, 213 S.C. 
428, 49 S.E.2d 720 (1948). Moreover, in accordance with Sec­
tion 5-7-10, those powers that are granted must be liberally 
construed. 

Although there is no express authority for municipalities to 
enter into joint ventures per se, it appears the purpose of 
the venture here in question could be accomplished by way of 
Section 5-7-60. Pursuant to that section, a municipality 
may sell its utility services to entities located outside 
its corporate limits provided such areas are not within a 
designated 1 service area of another political 
subdivision. There is, however, a caveat. Section 
5-7-60 must be applied in view of Sections 5-31-1510, et 
seq., 5-31-1710, et seq., and 5-31-1910, et seq. These pro­
visions limit the manner whereby a municipality can provide 
certain services outside its corporate limits. Thus, any 
agreement between a municipality and an adjacent county for 
utility services must be within the guidelines set forth by 
these sections. 

Additionally, any venture, as described herein between a mu­
nicipality and a county would not qualify as a jointly devel­
oped industrial park under Article VIII, Section 13(D) of 
the State Constitution. That proviso provides in part: 

"Counties may jointly develop an industrial 
or business park with other counties within 
the geographical boundaries of one or more of 
the member counties. . . • " 

Nowhere in the above language or in the proviso's remaining 
language is it stated counties may jointly develop an indus­
trial park with a municipality or other political subdivi­
sion. The significance of this should not be overlooked. 
Constitutions are generally most carefully prepared and it 
is presumed that the framers had some purpose in inserting 
every clause and every word, and it is never to be supposed 
that a single word was inserted without the intention of con­
veying some meaning. Ravenel v. Dekle, 265 S.C. 364, 218 
S.E. 2d 521 (1975). Thus, the reference to counties alone 
in Article VIII, Section 13(D) is a clear indication our con-

1Th· . t" is restric ion 
subdivision's governing 

may 
body. 

be waived by the political 
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stitutional framers intended to exclude municipalities and 
other polit~cal subdivisions from the terms of that particu­
lar section. 

CONCLUSION: 

A municipality may agree to sell utility services to an in­
dustrial park in an adjacent county provided such agreement 
is in accordance with the applicable provisions of Sections 
5-31-1510, et seq., 5-31-1710, et seq. and 5-31-1910, et 
seq. The park serviced by the agreement would not qualify 
as a jointly developed industrial park under Article VIII, 
Section 13(D) of the State Constitution. 

DISCUSSION: 

Question 2: Article VIII, Section 13(D) of the Constitution 
affords special tax treatment to property located in jointly 
created industrial parks. Its provides as follows: 

" The area comprising the parks and all 
property having a situs therein is exempt 
from all ad valorem taxation. The owners or 
lessees of any property situated in the park 
shall pay an amount equivalent to the proper­
ty taxes or other in-lieu-of payments that 
would have been due and payable except for 
the exemption herein provided. • •• " 

The question posed here is whether the property tax exemp­
tion found at Section 12-37-220 A (7) should be applied to 
the fees collected in lieu of taxes. Said statute allows a 
five year property tax exemption for certain new or expanded 
manufacturing establishments. 

Article VIII, Section 13(D) indicates the amount of fees due 
must be the same as any taxes that would be owed under nor­
mal circumstances. Simply stated, if a manufacturer would 

2when the Constitution intends to include 
muni7i~alities it specifically names them. See the other 
provisions of Article VIII, Section 13 wherein reference is 
made to "Counties, incorporated municipalities or other 
political subdivisions." 
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ordinarily be entitled to an exemption, then the amount of 
fees it owes under Article VIII, Section 13(D) must be simi­
larly reduced. 

However, this is not to say all new or expanded manufactur­
ing establishments in jointly developed industrial parks are 
entitled to Section 12-37-220 A (7)'s exemption. Each 
facility must be separately reviewed to ascertain whether it 
would otherwise qualify for the exemption. For example, 
those manufacturers paying fees in lieu of taxes pursuant to 
Section 4-29-67 are specifically excluded from Section 
12-37-220 A (7) by way of Section 4-29-67(D). 

CONCLUSION: 

The five year property tax exemption for new or expanded man­
ufacturing establishments applies to manufacturing establish­
ments in jointly developed industrial parks unless such de­
velopments are specifically excluded from the exemption by 
other statutory authority. 

DISCUSSION: 

Question 3. The next question relates to the school dis­
tricts in which jointly developed industrial parks are locat­
ed. It concerns whether the fees from such parks must be 
distributed to the school districts at the same percentage 
as general taxes are to school taxes. 

Article VIII, Section 
tricts are to receive 
from jointly developed 
merely states: 

13(D) does not indicate 
any specified percentage 
business parks. Rather, 

school dis­
of the fees 
the Article 

". The participating counties shall re­
duce the agreement to develop and share ex­
penses and revenues of the park to a written 
instrument which is binding on all participat-
ing counties. " 

Section 4-1-170 further specifies the details to be included 
in written agreements between participating counties under 
Article VIII, Section 13(D). There it is simply stated such 
agreements must set forth the manner in which revenues are 
to be distributed to each of the taxing entitles, i.e., 
public service districts, school districts or 
municipalities. No requirement as to a certain percentage 
of distribution is mentioned. 
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"By written agreement, counties may develop 
jointly an industrial or business park with 
other counties within the geographical bound­
aries of one or more of the member counties 
as provided in Section 13 of Article VIII of 
the Constitution of this State. The written 
agreement entered into by the participating 
counties must include provisions which: 

(1) address sharing expenses of the 
park; 
(2) specify by percentage the revenue to 
be allocated to each county; 
(3) stecifi the manner in which revenue 
muste distributed to each of the tax­
ing entities within each of the partici­
~atin' counties. • . 11 Section 

-1-1 0. (Emphasis added) 

There are, however, other statutory provisions that would 
affect the amount of fees a school district receives from a 
jointly developed industrial park. For example, if a park 
is financed by the Industrial Revenue Bond Act, Section 
4-29-60 would require that a school district receive fees in 
the. s~ amount as would result from taxes levied on the 
proJect. 

Thus, while neither Article VIII, Section 13(D) nor Section 
4-1-170 requires that specified amounts be paid to school 
districts, such may be required by other statutory provi­
sions. Accordingly, each industrial development must be 
separately scrutinized to ascertain whether it falls within 
any of the statutory requirements relating to the percentage 
of fees payable to school districts. 

CONCLUSION: 

Question 3. Neither Article VIII, Section 13(D) of the 

3Another example of this point is provided at Section 
4-29-67(B)(4). 



Mr. John C. Hankinson 
Page Seven March 14, 1990 

State Constitution nor Section 4-1-170 require that school 
districts receive fees from jointly developed industrial 
parks at the same percentage as general taxes are to school 
taxes. Such, however, may be required by other statutory 
provisions. 

DISCUSSION: 

Question 4. The final question involves a situation where 
Fairfield County and the town of Great Falls enter into an 
agreement pursuant to which Great Falls provides sewer ser­
vices to an industrial park in Fairfield County in exchange 
for 25% of the fees generated by the park. The question is 
whether Fairfield County might be subject to legal action if 
it can be shown 25% of the fees exceeds the value of the ser­
vices rendered. 

Although an action could be brought challenging a contract, 
like the one between Great Falls and Fairfield County, the 
general rule indicates such contract would withstand the 
action 4egardless of the fact the county may have made a bad 
bargain. 

"It is a general rule that officers of a mu­
nicipal corporation, in the letting of munici­
pal contracts, perform not merely ministerial 
duties but duties of a judicial and 
discretionary nature, and that courts, in the 
absence of fraud or a palpable abuse of dis­
cretion, have no power to control their ac­
tion. It has been said that if a contract is 
within the power of a municipal corporation, 
and has been duly entered into, the courts 
can consider only whether the constitution 
permits the contract in question; questions 
of whether the contract is wise or whether 
its terms are advantageous for the corpora­
tion and the public are solely for the munici­
pal officers. On the other hand, a municipal 
contract will generally be declared void if 
there has been an abuse of power or discre-

4This 
accordance 

assumes the contract itself is lawful 
with applicable statutory provisions. 

and in 
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tion on the part of the municipal authorities 
executing it, or it is tainted with fraud, or 
is inequitable or unreasonable. And the 
courts have power to prevent the municipal au­
thorities from doing an illegal act." 56 
Am.Jur.2d, Municipal Corporations, Etc., Sec­
tion 495, p. 546. 

CONCLUSION: 

A lawful contract by county officials will normally be sus­
tained by the court regardless of the fact such officials 
may have made a bad bargain. 

RWU/jws 


