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T. mAVIS MEDLOCK 
AITORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 292 11 

TELEPHONE: 803- 734-3970 

FACSIMILE: 803·253-6283 

February 28, 1990 

The Honorable Earl Holcombe 
Sheriff, Oconee County 
County Mail Room 
Walhalla, South Carolina 29691 

Dear Sheriff Holcombe: 

In a letter to this Off ice you raised several questions constru­
ing Section 23-1-15 of the Code. Such provision states 

(a)ny real property which is used as a 
parking lot and is open to use by the public for 
motor vehicle traffic shall be within the police 
jurisdiction with regard to the unlawful opera­
tion of motor vehicles in such parking lot. 

Such parking lots shall be posted with 
appropriate signs to inform the public that the 
area is subject to police jurisdiction with 
regard to unlawful operation of motor vehicles. 
The extension of police jurisdiction to such 
areas shall not be effective until the signs are 
posted. 

In any such area the law enforcement agency 
concerned shall have the authority to enforce 
all laws or ordinances relating to the unlawful 
operation of motor vehicles which such agency 
has with regard to public streets and highways 
immediately adjoining or connecting to the park­
ing area. 

You first asked whether Section 23-1-15 applies to pr ivately­
owned and maintained parking lots open to the public, such as shop­
ping center parking lots. If such is applicable, you asked whether 
it is necessary to comply with Section 56-5 - 6310 of the Code or any 
other requirement to give law enforcement traffic jurisdiction over 
such lot. Section 56-5 - 6310 et seq. provides for the application of 
the provisions of Chapter 5 of Title 56 of the State Code to private 
roads upon satisfaction of the requirements of such provision. 
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In prior opinions of this Off ice it was determined that proper­
ty used as a private parking lot may be posted pursuant to Section 
23-1-15 so as to make such lot subject to police jurisdiction. 
See: Opinions dated May 11, 1989; October 2, 1985; September 23, 
1981. Therefore, no other statutory requirements, such as those set 
forth in Section 56-5-6310, would have to be met to bring such area 
under police jurisdiction. 

You also asked that if Section 23-1-15 is valid under such 
circumstances, what portions of parking lots could be considered 
roadways or highways for enforcement purposes. An answer to such 
quest1on would depend upon an examination of the facts in each par­
ticular situation. This Office has consistently stated that an 
opinion of this Office is not adequate to resolve factual issues. 
See Opinion dated June 15, 1989. However, I would refer you to that 
portion of Section 23-1-15 which states that as to any parking lot 
posted, law enforcement can enforce "all laws or ordinances relating 
to the unlawful operation of motor vehicles which such agency has 
with regard to streets and highways .... " 

You next asked whether Section 56-5-2510 dealing with improper 
parking outside of a business or residential district is applicable 
if a vehicle has room to pass around the standing vehicle. Such 
provision states: 

(n)o person shall stop, park or leave stand­
ing any vehicle, whether attended or unattended, 
upon the roadway outside a business or residen­
tial district when it is practicable to stop, 
park or leave the vehicle off the roadway. In 
any event an unobstructed width of the highway 
opposite a standing vehicle shall be left for 
the free passage of other vehicles and a clear 
view of the stopped vehicle shall be available 
from a distance of two hundred feet in each 
direction upon the highway. 

Assuming that you are referring to a situation such as that ad­
dressed in your letter involving a parking lot in a shopping center, 
it appears that Section 56-5-2510 would be inapplicable to such a 
parking lot. As referenced, such provision prohibits stopping any 
vehicle "upon the roadway outside a business or residential dis­
trict." Pursuant to Section 56-5-520 of the Code, the term "busi­
ness district" is defined as " 

... the territory contiguous to and including a 
roadway when within any six hundred feet along 
such roadway there are buildings in use for 
business or industrial purposes, including but 
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not limited to hotels, banks, office buildings, 
railroad stations and public buildings, which 
occupy at least three hundred feet of frontage 
on one side or three hundred feet collectively 
on both sides of the roadway. 

It appears that a shopping center would typically be construed as 
being in a business district. Therefore, a parking lot in a shop­
ping center would not be included within Section 56-5-2510. See: 
Suber v. Smith, 243 s.c. 458, 134 S.E.2d 404 (1964). 

You further asked whether privately-owned parking lots open to 
the public may regulate trespassing, parking after hours or loiter­
ing if there is compliance with Section 23-1-15. As emphasized in 
an opinion of this Office dated February 25, 1981, 

as a result of posting of notice ... (pursu­
ant to Section 23-1-15) ... , the only laws which 
may be enforced are those relating to unlawful 
operation of vehicles upon public streets and 
highways. Such section would not authorize the 
enforcement of any regulations, such as in re­
gard to parking, promulgated by the mall it­
self .... 

Therefore, compliance with Section 23-1-15 would not on its own 
authorize enforcement of other violations such as trespassing, park­
ing after hours and loitering. Whether or not such offenses or any 
others may be enforced would depend upon the individual circumstanc­
es and the particular violations alleged. 

I 

In your last question you asked whether in circumstances where 
Section 23-1-15 is applicable, may owners or tenants post speed 
limits and other traffic control devices more restrictive than adja­
cent public highways. As stated above, Section 23-1-15 authorizes 
the enforcement of laws and ordinances relating to the unlawful 
operation of motor vehicles pertinent to adjoining streets and high­
ways. The statute does not specifically authorize separate restric­
tions. As to speed limits generally, I would refer you to Sections 
56-5-1510 and 56-5-1520 of the Code. Moreover, as noted in the 
prior opinion of this Office dated February 25, 1981 referenced 
above, Section 23-1-15 ''does not authorize the enforcement of any 
regulations ... promulgated by a mall itself.'' Therefore, if the 
owners or tenants post speed limits or other traffic control devices 
more restrictive than what may be imposed on public highways, such 
would not be subject to enforcement by law enforcement officers. 
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With best wishes, I am 

CHR/a.n 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

4-Pedt.J.~ 

Cl:A:?li~-
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 


