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THE STATE OF SOUTH CAROLINA 

OFFICE OF THE A'ITORNEY GENERAL 

COLUMBIA 

OPINION NO. 

SUBJECT: 

January 22, 1990 

Taxation & Revenue - Time Title And 
Ownership Of Real Property Vest In 
Heirs Or Devisees. 

SYLLABUS: The title to real property passes upon death 
and that date is the date to determine the 
transfer of title from the decedent to the 
heirs or devisees. 

TO: 

FROM: 

Honorable Annette Conner 
Florence County Assessor 

Joe L. Allen, Jr. Cf'fl--
Chief Deputy Attorney General 

QUESTION: Does the title to real property pass upon death 
or upon the execution of the deed by the estate's personal 
representative? 

APPLICABLE LAW: Section 62-3-101, Code of Laws of South 
Carolina, 1976, as amended. 

DISCUSSION: 

Section 62-3-101 provides in part that: 

"Upon the death of a person, his real 
property devolves to the persons to whom it 
is devised by his last will or to those 
indicated as substitutes for them in cases 
involving lapse, renunciation, or other 
circumstances affecting the devolution of 
testate estates or, in the absence of 
testamentary disposition, to his heirs or to 
those indicated as substitutes for them in 
cases involving renunciation or other 
circumstances affecting the devolution of 
intestate estates, subject to exempt 
property, to rights of creditors, and to 
administration." 
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The reporter's cmmnents are as follows: 

January 22, 1990 

"Real property devolves to the devisees or 
substitutes, under decedent's will, or to his 
heirs or substitutes, in an intestate estate, 
at the death of the owner whereas personal 
property devolves at the expiration of three 
years after decedent's death if not yet 
distributed by the personal representative." 

Under this clear language, title to real property passes 
upon death to the devisees or heirs. That title is, 
however, subject to being divested for payment of the 
estate's debts and for application of exempt property. For 
purposes of property taxation, the date of death is the date 
that is determinative of ownership. If that ownership is 
later divested, then one would look to that date for the 
subsequent owner of the property. 

CONCLUSION: 

The title to real property passes upon death and that date 
is the date to determine the transfer of title from the 
decedent to the heirs or devisees. 
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