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Dear Ms. Bishop: 

You have asked for an opinion regarding the legality of mini­
storage warehouse employees selling at auction contents of the 
warehouses for storage costs, without obtaining an auctioneer's 
license. 

Generally, a person is required to have a license issued by 
the South Carolina Auctioneers' Conunission in order to sell goods 
at auction. Section 40-6-50, Code of Laws of South Carolina, 
1976 (as amended). However, a person is allowed to sell goods 
without a license if he or she falls within one of the exceptions 
to the license requirement found at Section 40-6-20. Section 40-6-
20(4) creates an exception for sales required by law to be at auc­
tion. 

Under Section 39-20-10 et seq. Code of Laws of South Caroli­
na, 1976 (as amended}, said chapter being known as the South Caro­
lina Self-service Storage Facility Act, an owner of such a facility 
has a lien upon property located in his facility for rent and other 
charges associated with an occupant's rental thereof which becomes 
effective upon default by the occupant and may be enforced without 
judicial intervention. Thus an owner of a mini-storage warehouse 
is legally authorized to sell property of an occupant in default of 
rent at a public sale (provided all statutory requirements have 
been met)' to the highest bidder thereof to satisfy his lien. (see 
Sections 39-20-30 and 39-20-45} Not only is the owner of the self­
service storage facility empowered to sell the contents for rent, 
but he is mandated to sell the same at auction i.e., to the highest 
bidder. Section 39-20-45 contains mandatory language that the sale 
of personal property located in a self-service storage facility 
shall be advertised and sold at public sale to the highest bidder. 
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... the owner shall publish an advertisement of the 
public sale to the highest bidder .... The public sale 
to the highest bidder shall take place .... (emphasis 
added) Section 39-20-45, Code of Laws of South Caroli­
na, 1976 (as amended). 

This Act also provides for enforcement of the owner's lien by 
distraint and permits sale of the occupant's personal property 
located in the storage facility to be sold to the highest bidder by 
a constable or sheriff as a magistrate may direct. (see Section 
39-20-47) 

While in these special circumstances an owner of a storage 
facility or an officer is authorized to sell property "at auction," 
such authority is limited only to the sale of personal property 
located in the storage facility and specifically for the purpose of 
collecting past-due rent. Such authority would not extend one's 
ability to sell any and everything at auction or to conduct auc­
tions on a regular basis without an auctioneer's license as contem­
plated by Section 40-6-50, which requires anyone selling goods at 
auction in South Carolina to be licensed. 

If I may be of further help, please let me know. 
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