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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 

TEl.£PHONE: 803- 734-3970 
FACSIMILE: 803-253-6283 

May 29, 1990 

Larry w. Powers, Director 
Spartanburg County Detention Facility 
County Courthouse 
Spartanburg, South Carolina 29301 

Dear Mr. Powers: 

In a letter to this Off ice you referenced that the Spartanburg 
County Sheriff and you had entered into a mutual agreement dealing 
with the return of State Department of Corrections inmates to 
Spartanburg County for attendance at preliminary hearings and sched­
uled court appearances. The agreement provides that the detention 
facility will provide transportation from the SCDC location to the 
detention center. You indicated that the detention center had met 
with some resistance because personnel at certain State Correctional 
facilities indicated that it was the responsibility of the Sheriff 
to pick up any individuals for transportation back to Spartanburg 
County. You have requested advice as to your authority as Director 
of the detention facility to transport individuals to and from State 
Department of Corrections facilities. 

Section 23-1-145 of the Code provides 

Employees of any county or municipal jail, pris­
on, work camp or overnight lockup facility, while 
performing their officially assigned duties relat­
ing to the custody, control, transportation or 
recapture of any inmate or prisoner of this 
State, shall have the status of peace officers 
anywhere in the State in any matter relating to 
the custody, control, transportation or recapture 
of such inmate or prisoner._1./ (emphasis added) 

1/ An opinion of this Office issued March 19, 1986 referenced 
that by having the status of peace officers, " •.. jail employees have 
the authority to make arrests without warrant of individuals reason­
ably suspected of having committed a felony or when the facts and 
circumstances which are observed by such employees provide probable 
cause to believe that a crime has been freshly committed." 
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As set forth, jail employees have law enforcement authority as peace 
officers in any area of the State as to any matter dealing with the 
transportation of inmates or prisoners. 

It is my understanding that pursuant to Section 24-5-12 of the 
Code, the sheriff has in fact relinquished all control of the jail. 
Such statute states 

Notwithstanding the provisions of Section 24-5-10 
or any other provision of law, the sheriff of any 
county may, upon approval of the governing body 
of the county, devolve all of his powers and 
duties relating to the custody of the county jail 
and the appointment of a jailer on the governing 
body of the county .... 

The contractual agreement between the Sheriff and the Detention 
Facility as to transportation of inmates is consistent with the 
provisions of Section 20-7-2175 of the Code which states "(a)ny 
child corrunitted ... shall be conveyed by the sheriff, deputy sheriff 
or person appointed by the sheriff ... to the custody of 
the ... (Department of Youth Services) ..•. " (emphasis added) 

I discussed your concerns with Ms. Lynn Turbeville at the De­
partment of Corrections and she indicated that the Department had no 
objection to Detention Center personnel transporting inmates from 
their facilities. She indicated that for post-conviction hearings 
such transportation could be arranged by contacting the Department; 
transportation for other matters may be dependent on court orders 
requesting such transportation. You may wish to contact her direct­
ly regarding any particular situation. However, it is clear that 
detention center personnel would have law enforcement authority 
while transporting inmates in this State. Also, support for the 
Detention Center handling such transportation in place of the Sher­
iff is expressed by the agreement entered into with the Sheriff and 
by the fact that the Sheriff has relinquished control of the jail. 

You also indicated that in some instances of ~icers of the 
Spartanburg County Detention Facility who transport inmates to local 
hospitals have been required to surrender all firearms before an 
inmate is treated. You further stated that in one instance EMS 
personnel had made a similar demand indicating that no officer could 
ride in an ambulance while transporting an inmate unless he surren­
dered his weapon. 

As referenced previously, employees of a detention facility 
have the status of peace officer as to any matter dealing with the 
custody, control or transportation of an inmate. Also, pursuant to 
Section 16-23-20(11) of the Code "any prison guard while engaged in 
his official duties" is authorized to carry a pistol. Referencing 
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these provisions, I am unaware of any basis for any individual, 
including medical personnel, to demand that detention center person­
nel relinquish their firearms. A further basis for such restriction 
on individuals interfering with these officers may be that pursuant 
to Section 16-5-50 of the Code it is a criminal offense to 0 

••• aid, 
abet or assist any person so arrested ... directly or indirectly, to 
escape from the custody of the officer or person or persons assist­
ing him... . 11 

A prior opinion of this Office dated January 16, 1984 indicated 
that the determination of whether a violation of Section 16-5-50 has 
occurred 

... would depend upon the facts of each case. 
Factors to be considered would include the degree 
of hinderance, the seriousness of the crime in­
volved and the possibility of escape. 

Also the opinion referenced the common law offense of obstruction of 
justice which was defined in the opinion as " ... resisting or ob­
structing an officer in the performance of an official duty, includ­
ing, but not limited to the execution of an arrest warrant." 

Of course whether there has been a violation of Section 16-5-
50, obstruction of justice or any other criminal provision would 
depend upon a variety of circumstances. No inference should be 
drawn that in all instances would such offenses have been committed 
in the circumstances you reference. 

If there is anything further, please advise. 

Assistant Attorney General 
CHR/nnw 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Rfj@J!J I~ 
Executive Assistant for Opinions 

cc: Ms. Lynn Turbeville 
s.c. Department of Corrections 


