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I Dear Dr. Williams: 

You have requested the opinion of this off ice as to the op­
tions available to students who complete the required units for 
g'raduation but do not pass the exit examination under the circum­
stances described below. The relevant statutory provision, section 
59-30-lO(f) (Paragraph F) which is set forth, in part, as follows: 

"***Students who do not pass the [Exit] Examination in the 
tenth grade must re-take the test in the eleventh grade and 
may re-take the test twice in the twelfth grade, thereby pro­
viding students with four opportunities to pass the examina­
tion. If an individual exits the school system at the end of 
the twelfth grade without having passed the exit examination, 
he shall be awarded an appropriate State Certificate indicat­
ing the number of credits earned and grades completed." 

In addition, State Board of Education (State Board) 
259(H)(7)(Paragraph 7), Volume 24 of the Code as amended, 
addresses this matter as follows: 

R43-
also 

Local School Boards shall insure " ... (7) that students who 
have met all other requirements for graduation but who have 
not passed the exit examination are advised of their alterna­
tives. The student may: (a) in lieu of a State High School 
Diploma, accept a Certificate indicating the number of credits 
earned and the grades completed; (b) continue active enroll­
ment in the school until the exit examination is passed or 
until age 21 is reached; or (c) accept a Certificate and ob­
tain additional opportunities to pass the exit examination by 
enrolling in an Adult Education Program." 
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Your first question is whether R43-259 is consistent with 
Paragraph F. "The construction of a Statute by the Agency charged 
with its administration will be accorded the most respectful consid­
eration and will not be overruled absent compelling reasons." 
Dunton v. South Carolina Board of Examiners in Optometry, 291 SC 
221, 353 S.E.2d 732(1987). Therefore, because of the State Board's 
duties with respect to the exit examination, its interpretation of 
Paragraph F in Paragraph 7 should not be overturned absent compel­
ling reasons. See§§ 59-5-60(1) and 59-30-10(1). 

Here, no such compelling reasons appear to be present so as to 
overturn Paragraph 7. Option 7(a) is expressly authorized by Para­
graph F. Option 7(c) is consistent with regulation 43-237(b)(4) 
concerning Adult Education. See also section 59-43-20 of the 
code. Option 7(b), which provides for continued active enrollment 
in the school until the exit examination is passed 'Or until age 21 
is reached, does not appear to be precluded by Paragraph F under 
Dunton standards of review. Although Paragraph F refers to pro­
viding four opportunities to students to pass the Examination, that 
statute does not expressly require an individual to exit school at 
the end of the twelfth grade when he or she has failed to pass the 
exit examination, and section 59-63-20 makes attendance at schools 
unlawful only for persons who are less than five or more than 21 
years of age who are not otherwise excepted. 

You have also asked whether schools have to give students who 
have failed the exam after four opportunities the option of taking 
the certificate while continuing in school. None of the options 
in the regulations include that circumstance. Paragraph F uses 
normally mandatory language in its last sentence concerning when a 
student "shall be awarded an appropriate State Certificate" 
(Sutherland Statutory Construction Volume 2a, Section 57.03. 
See also South Carolina Department of Highways and Public Transpor­
tation v. Dickinson 341 S.E. 2d 134 (1986)); however, the statute 
provides that the certificate should be given when "an individual 
exits the school system." Therefore, because the mandate to award 
a certificate appears to apply just to students exiting the school 
system, the State Board does not appear1to be required to provide 
an option to the student of taking the certificate while continuing 
in school; however, under the above rule in Dunton and Paragraph 
F, the State Board does not appear to be precluded from choosing to 
adopt such an option by regulation if it so chooses. 

Finally, you have asked what impact on continued enrollment is 
caused by students failing to take the exit examination less than 
the four times provided under Paragraph F. These students that you 
have described would have taken and passed all of the required 
units of graduation but would not have passed all portions of the 
exit examination. You give as an example a student who transferred 
from a private school into the public school in the eleventh grade 
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so as to have had only three opportunities to 
also note the possibility of a regularly 
student having been absent during both the 
administration of one of the exams. 

take the exam. You 
enrolled public school 
regular and make-up 

The question of the impact on continued enrollment of the 
above-described students' having taken the exit examination less 
than four times also appears to be a matter within administrative 
discretion. Dunton. Paragraph F does not expressly provide for 
these circumstances. Although it does refer to "providing students 
with four opportunities to pass the examination", it does so in the 
context of students having taken the examination once each in the 
tenth and eleventh grades and twice in the twelfth grade. Although 
Paragraph 7 does not expressly address these circumstances, that 
regulation does not expressly preclude the application of any of 
its alternatives to students under the above-desciibed circumstanc­
es. In addition, I note that R43-259(I) provides that the " ... su­
perintendent of Education may, through Administrative action, ad­
dress any special situations not covered by these regulations" and 
provides that any action taken pursuant to this regulation will be 
presented to the State Board at its next regularly scheduled meet­
ing. 

In conclusion, no compelling circumstances appear to exist 
which would require a court to overrule the options provided for 
students who have not passed the exit examination in R43-
259 (H) ( 7). Neither that regulation nor section 59-30-lO(f) appear 
to require that such a student be given the option of simultaneous­
ly taking a certificate and continuing in school, but neither this 
regulation nor the relevant statutes appear to prohibit such an 
option's being extended to a student by regulation. As to those 
students who have completed graduation requirements but who have 
not taken the exit examination four times, Paragraph F does not 
appear to preclude the application of the Paragraph 7 options to 
those students. See also R43-259(I). 

This opinion addresses only the meaning of the statutory and 
regulatory provisions concerning the exit examination. Of course, 
no opinion is expressed herein as to policy matters concerning the 
exit examination because such considerations would be within the 
provinces of the State Board of Education and the General Assembly. 

If you have any questions, please let me know. 

Yours very truly, 
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J,. Emory S ith 
·~ssistant 1 Attorney General 
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ROBERT D. COOK 

General 

Executive Assistant for Opinions 


