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May 1, 1990 

The Honorable Joyce c. Hearn 
Chairman 
South Carolina Alcoholic Beverage 

Control Commission 
1205 Pendleton Street 
Columbia, South Carolina 29201 

Re: Section 61-5-180 

Dear Chairman Hearn: 

You inquire concerning the conduct of a county-wide referendum 
pursuant to South Carolina Code Section 61-5-180 (1976 as amend­
ed). This provision authorizes in a general sense the Alcoholic 
Beverage Control Commission to issue temporary sale and consumption 
permits for a period not to exceed twenty-four hours. However, 
these permits may be "issued only in those counties or municipali­
ties where a majority of the qualified electors voting in a referen­
dum vote in favor of the issuance of the permits." Id. You spe­
cifically ask whether qualified electors who reside-in an incorpo­
rated city that has previously held a municipal referendum upon the 
issue (where the question was decided in the affirmative) may vote 
in the county referendum.l/ 

1. This statutory authority to issue temporary permits was 
first approved on May 24, 1984. 1984 Act 410. 'l'he Commission's 
interpretation that this provision could authorize the sale and 
consumption of alcoholic liquors on Sunday caused public outcry and 
the General Assembly thereafter revisited the recently enacted 
legislation and amended the provision by adding the referendum 
requirements. 1984 Act 512, Part II, Section 63 [effective 
June 28, 1984]. 
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There is an absence of decisional law in this State construing 
or commenting upon this provision. In addition, because local 
option legislation is rare in South Carolina, there likewise exists 
no authoritative judicial precedents that instruct as to how the 
courts of this State would approach the inevitable questions that 
arise when the statute is actually applied. This Office has issued 
one opinion wherein we advised that the language of the statute was 
not completely clear. Op. Atty. Gen. (October 2, 1984).l/ 
Moreover, there is no significant legislative history that assists 
in resolving this question, although it is clear that the General 
Assembly desired that the affected public vote upon the question 
before temporary permits could be issued. 

Of course, the role of the courts (and this Office) in inter­
preting statutes is to give effect to the intention of the legisla­
ture based upon the words of the statute themselves. Busby v. 
State Farm Mutual Automobile Ins. Co., 280 s.c. 330, 312 s.E.2d 
716 (S.C. App. 1984). In addition, the construction of a statute 
by the administrative officials who are charged with its execution 
is entitled to most respectful consideration and will not be over­
ruled absent compelling reasons. Emerson Electric Co. v. Wasson, 
287 s.c. 394, 339 S.E.2d 118 (1986); Welch Moving and Storage Co., 
Inc. v. Public Service Commission of s. C., s.c. , 277 
S.E.2d 133 (S.C. App. 1989). This deference to agency construction 
is enhanced if the underlying statute has been reenacted without 
amendment. McCoy v. u. S., 802 F.2d 762 (4th Cir. 1986). 

I believe that the pertinent statutory language reasonably 
supports a conclusion that all electors in the county participate 
in a county-conducted referendum. If the alternative provisions 
relating to municipalities are edited from the statute, it would 
read as follows, 

[p]ermits authorized by this section may be issued only 
in those counties ... where a majority of the qualified 
electors voting in a referendum vote in favor of the 
issuance of the permits. The county ... election commis­
sion shall conduct a referendum upon petition of at least 
ten percent but not more than twenty-five hundred quali­
fied electors of the county .... 

Section 61-5-180. Of course, by law each county constitutes a 
single election unit, S. c. Const. Art. VII, § 9 (1895 as amended), 

2. In addition, any conclusions reached in that opinion were 
tentative at best since the statute had not been construed nor 
applied by the respective administrative officials. 
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and, moreover, ordinarily all registered voters that reside in a 
county participate in county-wide elections. Again, the General 
Assembly did not express its intention here to disenfranchise 
those county residents who reside in the incorporated areas of the 
county, nor is there any language that would suggest that the Gener­
al Assembly intends to create election units that represent only 
portions of the county. 

I recognize that the voters, who reside in a municipality that 
has already voted upon the issue, may not be affected by the refer­
endwn results to the same extent as those who reside in the unincor­
porated areas of the county. Nonetheless, this does not mean that 
they will not be affected by the election since they clearly are 
affected, for example, by the county's fiscal affairs and policies, 
its commercial development policies, its law enforcement burdens 
and the provision of locally funded health care programs. These 
are all concerns that may be influenced, at least to some degree, 
Ly the outcome of a ref erendwn that could serve to increase the 
sale of alcoholic beverages in the county. Parenthetically, the 
United States Supreme Court has held that school board elections 
cannot be limited to those persons who actually pay local property 
taxes or have children in the schools. Kramer v. Union Free 
School District, 395 U.S. 621, 89 S.Ct. 1886, 23 L.Ed.2d 583 
(1969). And in order to disenfranchise electors, a state must show 
a significant degree of disinterest in the electoral decision to 
justify a total exclusion from the franchise. Evans v. Cornman, 
398 U.S. 419, 90 S.Ct. 1752, 26 L.Ed.2d 370 (1970). 

The administrative history of the application of this statute, 
while not particularly helpful upon the subject question, is gener­
ally supportive of this conclusion as well.3/ I am advised that 
the county election corrunissions that have conducted county-wide 
referendums have consistently allowed participation by all county 
voters in the respective elections. The results in these elections 
have been certified to the Alcoholic Beverage Control Commission. 
I caveat that this administrative history does not clearly resolve 
the precise issue you have raised since1none of the previously held 
county-wide referendums included a municipality that had conducted 
a prior discrete referendwn. Again, however, the General Assembly 
has reenacted the statutory language that underlies the conduct of 
these county referendwns, further indication that these referendums 
should be open to all county voters. 

3. I have not independently investigated this history but 
have relied upon the information provided to me by the Alcoholic 
Beverage Control Corruoission. 
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The case law from other jurisdictions is not particularly 
instructive since the holdings generally depend upon statutory or 
constitutional law that is dissimilar to our statute. For informa­
tion, I do reference Niette v. Natchitoches Police Department, 
348 So.2d 162 (La. App. 1977); Frick v. Central Township, 310 
N.E.2d 426 (Ill. App. 1974); and State ex rel Olympia Athletic 
Club v. Dept. of Liquor Control, 194 N.E. 11 (Ohio 1934). These 
cases recognize that the respective laws in those jurisdictions 
required or allowed election units that were composed of the unin­
corporated areas of the county or portions thereof. Again, the 
underlying laws in those jurisdictions differed from Section 61-5-
180. 

In conclusion, I emphasize that the pertinent language of 
Section 61-5-180 reasonably supports the conclusion that all quali­
fied voters within the county may participate in a county referen­
dum. The General Assembly did not expressly disenfranchise the 
voters who reside in a municipality that has previously conducted a 
discrete election upon the issues. This conclusion is supported as 
well by reasons of policy and administrative practice. Nonethe­
l~ss, I caution that the statutory language lacks clarity and, in 
addition, there exists no judicial interpretation or comment upon 
the provision; thus, any conclusion in this area is not without 
some doubt. 

/Since elyns, 

I ~· f:/--
l_ Ed~J.Ji. Evans 

Chi f Deputy Attorney General 
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REVIEWED AND APPROVED: 

• ROBERT D. COOK 
Executive Assistant for Opinions 


