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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TEllPHONE: 803- 734-3970 
FACSIMILE: 803· 253· 6283 

August 10, 1990 

The Honorable J. Woodrow Lewis 
Chief Justice, Retired 
The Supreme Court of South Carolina 
P. o. Box 53 
Darlington, South Carolina 29532 

Dear Justice Lewis: 
, .. . ~ 

You have asked whether in view of recent legislation dealing 
with the practice of law by retired judges you may engage in the 
general practice of law, including court appearances. 

Pursuant to Section 2 of Act No. 466 of 1990, Section 9-8-
120(4) of the Code was amended to read 

A justice or judge drawin~ retirement compensa­
tion who engages in the practice of law may not 
serve as a justice or judge in any court in this 
State.~/ 

such provision was further amended this year by Act No. 610 to state: 

_.1/ 
justice 
circuit 

A justice or judge drawing retirement compensa­
tion who engages in the practice of law may not 
serve as a justice or judge in any court in this 
State. Within thirty days of his retirement 
under this chapter, a retired judge or justice 
shall make an irrevocable election as to whether 
he wishes to engage in the practice of law or be 
eligible for appointment by the Chief Justice as 
a judge or justice in the courts of this State. 

Section 9-8-20(16) of the Code defines "judge" as " a 
of the Supreme Court or a judge of the court of appeals, 
or family court of the State of South Carolina." 
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Act No. 610 
Jtine 25, 1990. 

became effective upon approval 
Formerly such provision stated 

by the Governor on 

(n)o justice, or judge while drawing retirement 
compensation shall engage in the practice of law 
if such practice shall involve appearing in the 
courts of' this State before a jury, administra­
tive tribunal or judge or shall involve appear­
ing before the Supreme Court of this State. 

The title to Act No. 610 states that such is 

AN ACT ... TO AMEND SECTION 9-8-120, RELAT­
ING TO THE AUTHORIZATION FOR JUSTICES OR JUDGES 
WHO ARE RETIRED UNDER THE JUDICIAL RETIREMENT 
SYSTEM TO PERFORM JUDICIAL . DUTIES IN CERTAIN 
COURTS AND TO REQUI,RE A RETIRED JUDGE OR 
JUSTICE TO MAKE AN ELECTION UPON RETIREMENT AS 
TO WHETHER OR NOT HE WISHES TO PRACTICE LAW OR 
~E ELIGI~L~ FOR APPOINTMENT TO SERVE AS A JUDGE 
OR JUSTICE IN THE COURTS OF THIS STATE ••.. 

Pursuant to subsection (3) of Section 9-8-120, as amended by Act No. 
610, a retired justice or judge is authorized pursuant to the ap­
pointment of the Chief Justice of the Supreme Court to perform judi­
cial duties in the Supreme Court, the Court of Appeals, the circuit 
courts or the family courts in conformity with Section 14-1-215, 
also included in Act No. 610. \ 

Section 9-8-120(4) as amended by Act No. 610 makes specific 
reference to an "irrevocable election" by a retired judge or justice 
within thirty days of retirement as to whether that individual de­
sires to engage in the practice of law or be eligible to be appoint­
ed as a judge or justice in the courts of this State. Obviously 
justices or judges who retired prior to the legislation becoming 
effective would not be able to meet such election mandate. However, 
the remaining provision of Section 9-8-120(4) remains and apparently 
would be applicable to any justice or judge drawing retirement com­
pensation. Again, such provision states "(a) justice or judge draw­
ing retirement compensation who engages in the practice of law may 
not serve as a justice or judge in any court in this State." I am 
unaware of any other statutory provision conunenting on a retired 
justice's or judge's eligibility to practice law. It appears there­
fore that any justice or judge who retired prior to the effective 
date of the legislation must decide whether or not he or she wishes 
to practice law or be eligible for appointment to serve as a justice 
or judge. Moreover, pursuant to Section 14-1-215 of the Code, also 
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included in Act No. 610, 

(i)n order to be eligible to be appointed by the 
Chief Justice to serve, any retired justice or 
judge of this State must have been screened in 
the manne+ provided in Section 2-9-10 and found 
by the committee to be qualified to serve in 
these situations within two years of the date of 
his appointment to serve. 

Such screening requirement would also support the construction that 
a retired justice or judge must make a decision as to whether or not 
to practice law or be eligible for appointment as a justice or 
judge. It appears that the Chief Justice of the Supreme Court as 
the administrative head of the courts in this State could consider '' 
prescribing a period of time in which a justice or judge who retired 
prior to the effective date of Act No'. 610 would make their election 
as to whether they wished to practice law or be eligible for appoint­
ment to serve as a justice or judge. Therefore, any procedural 
matters inl •such rega..rd would be a matter for consideration by the 
Supreme Court. Such would be consistent with the jurisdiction of 
the Supreme Court regarding the practice of law in this State. 

In interpreting a statute, the primary purpose is to ascertain 
the intent of the legislature. State v. Martin, 293 s.c. 46, 358 
s.E.2d 697 (1987); Multi-Cinema, Ltd. v. South Carolina Tax 
Comm'n, 292 S.C. 411, 357 S.E.2d 6 1(1987). The legislative intent 
must prevail if it can be reasonably discovered in the language 
used, which must be construed in the light of the intended purpose 
of the statutes. Gambrell v. Travelers Ins. Cos., 280 s.c. 69, 
310 S.E.2d 814 (1983). Where a statute is clear and unambiguous, 
there is no room for construction and the terms of the statute must 
be given their literal meaning. Duke Power Co. v. South Carolina 
Tax Comm'n, 292 s.c. 64, 354 S.E.2d 902 (1987). In construing 
statutory language, the statute must be read as a whole, and sec­
tions which are part of the same general statutory law must be con­
strued together and each one given effect, if it can be done by any 
reasonable construction. Smalls v. Weed, 293 s.c. 364, 360 
S.E.2d 531 (Ct. App. 1987). 

Based upon the above-referenced provisions it is the opinion of 
this Office that a retired justice or judge would be statutorily 
authorized to engage in the general practice of law, including court 
appearances. However, by doing so the judge is not entitled to 
serve as a justice or judge in any court in this State. Aside from 
statutory considerations, the Code of Judicial Conduct should also 
be considered. The Advisory Committee on Standards of Judicial 
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Conduct has indicated that "because retired judges not eligible for 
recall to judicial service are not mentioned in Canon 7 of Rule 33, 
by implication they are not governed by the Judicial Code." Op. No. 
1-990. However, an opinion should be sought from the Advisory Com­
mittee as to the propriety of the practice of law by a justice or 
judge pursuant to the Code of Judicial Conduct in light of the re­
cent statutory amendriients. 

If there is anything further, please advise. 

CHR/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

C(MA'r;L/ tf/.'./,cd) ._ 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

RJ~lof2 ('(~ 
Executive Assistant for Opinions 


