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August 6, 1990 

The Honorable Juanita M. White 
Member, House of Representatives 
Route 1, Box 184-A 
Hardeeville, South Carolina 29927 

Dear Representative White: 

By your letter of June 20, 1990, you have inquired about dual 
office holding in the event a member of a city council should also 
serve on the Board of the Area Commission of the Technical College 
of the Low Country. You advise that the Governor's Office has ad­
vised one of your constituents that concurrent service in both capac­
ities would constitute dual office holding. You have asked for our 
opinion on the question and, if we agree with the Governor's Office, 
you ask that we differentiate this situation from that of a member 
of the General Assembly serving oh a state board (i.e., the South 
Carolina Coastal Council) or some other local board. 

Article XVII, Section lA of the state Constitution provides 
that "no person may hold two offices of honor or profit at the same 
time ... ,"with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, consta­
ble, or a notary public. For this provision to be contravened, a 
person concurrently must hold two public off ices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the 
State. Sanders v. Belue, 78 s.c. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other 
relevant considerations are whether statutes, or other such authori­
ty, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, 
or require qualifications or an oath for the position. State v. 
Crenshaw, 274 s.c. 475, 266 S.E.2d 61 (1980). 

This Off ice has concluded on numerous occasions that one who 
serves on a city council would hold an office for dual office hold­
ing purposes. See, for examples, opinions of this Office dated 
November 20, 1989 (copy enclosed); September 7, 1989; October 18, 
1988; May 20, 1986; and February 18, 1986, among many others. 
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This Off ice has not previously opined on whether service on the 
Area Commission of the Technical College of the Low Country would 
constitute an office for dual office holding purposes. The college 
itself, until recently, was known as Beaufort Technical College and 
was under the direction of the State Board for Technical and Compre­
hensive Education for many years, rather than its own governing 
body. The statutory authority relative to the Commission is found 
at Section 59-53-910 et seq. of the South Carolina Code of Laws. 

In accordance with the criteria listed above, we note that the 
Area Commission was established by Section 59-53-910 to be a body 
politic and corporate. The Commission is appointed as specified, 
with only residency in one of the counties served by the Commission 
specified as a qualification. The statute provides for a term of 
four years and until successors are appointed and qualify. The 
statutes relative to this entity are silent as to an oath being 
required or compensation being paid i;:o commissioners. 

Powers of this Commission are specified in Section 59-53-930: 

The Commission has the same powers as pro­
vided in Article 1, Chapter 53, Title 59 of the 
1976 Code, and in addition must prepare and 
submit its annual budget for approval to the 
State Board for Technical and Comprehensive 
Education. Beaufort Technical College must be 
funded in accordance with the provisions of §§ 
59-53-51, 59-53-52, and 59-53-57. 

In particular in Article 1 of Chapter 53 of Title 59, powers of area 
commissions are specified in Section 59-53-52 and include such pow­
ers as adopting bylaws, rules, and regulations; acquiring sites and 
constructing facilities; acquiring property by various means; operat­
ing institutional facilities; employing the chief administrative 
officer and other personnel; expending funds; exercising the right 
of eminent domain; awarding degrees and certificates; and the like. 
Section 59-53-53 authorizes area commissions to borrow funds for 
capital improvements, as specified. Clearly, the exercise of these 
powers by any area commission would be the exercise of a portion of 
the sovereign power of the State. 

Considering all of the foregoing factors, it must be concluded 
that one who serves on the Area Commission of the Technical College 
of the Low Country would hold an off ice for dual off ice holding 
purposes. This conclusion has been reached with respect to other 
area commissions, by opinions of this Office dated February 1, 1985 
(Horry-Georgetown); January 31, 1985 (Chesterfield-Marlboro); 
February 15, 1984 (Richland-Lexington, now Midlands); June 24, 1984 
(Sumter Area); and September 11, 1965 (Anderson-Oconee-Pickens). 
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Because we would conclude that both positions would be offices 
for dual office holding purposes, we would concur with advice given 
by the Governor's Office in this matter. 

With respect to your second question, differentiating the above 
situation from that of a member of the General Assembly serving on 
another state or local board (mentioning specifically the South 
Carolina Coastal Council), we first note that no blanket opinion can 
be written to cover all possible office-holding situations; each 
unique situation must be considered on its own merits. This Office, 
by Opinion No. 77-183 dated June 10, 1977, concluded that 

[s]ince [Coastal] Council membership consti­
tutes an office, members cannot hold a second 
office without violating Constitutional restric­
tions on dual office holdin4. Elected state and 
local officials .•. could not serve on the coun­
cil without violating dual

1

office restrictions. 

A copy of the entire opinion is enclosed for your review. Article 
III, Section 11 of the State Constitution provides that "[e]ach 
house shall judge of the qualifications of its own members 
•••• n While this Office may opine on a matter involving a member 
of the General Assembly as in Opinion No. 77-183, it is the constitu­
tional right of each legislative body to judge its members' qualifi­
cations and take whatever actions may be necessary and permissible . 

With kindest regards, I am \ 

PDP/an 

Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

f~JJ-1~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


