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OPINION NO. 

SUBJECT: 

SYLLABUS: 

TO: 

FROM: 

THE STATE OF SOUTH CAROLINA 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

COLUMBIA 

July 23, 1990 

Taxation & Revenue - Investment of surplus 
funds by county treasurers in certificates of 
deposit and mutual funds. 

A county treasurer may invest surplus funds 
in certificates of deposit and in no load 
open-end or closed-end investment companies 
or inves'tment trusts provided the conditions 
and requirements of Sections 6-5-10 (4) and 
(6) and 12-45-220 (4) and (6) are 
satisfied. 

Honorable Catherine L. Gibson 
Cherokee County Treasurer 

Joe L. Allen, Jr~ 
Chief Deputy Attorney General 

QUESTION: May a county treasurer invest surplus funds·in a 
certificate of deposit or in a no-end or open-end investment 
company or investment trust? 

APPLICABLE LAW: Sections 6-5-10 and 12-45-220, South Caro­
lina Code of Laws, 1976, as amended. 

DISCUSSION: 

The two sections provide authority for a county treasurer to 
invest surplus funds in certificate of deposit and in mutual 
funds. The authority, however, is limited and conditional. 

Investments may be made in a certificate of deposit when the 
certificate is collaterally secured by obligations of the 
United States or its agencies and when fully guaranteed by 
the United States and bonds of the state or its political 
subdivisions. The securities above listed must be held by a 
third party as escrow agent or custodian and must have a 
market value not less than the amount of the certificates of 
deposit that.are secured plus interest. 

The collateral is not required when the certificates are in-
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sured by an agency of the federal government.i 

July 23, 1990 

A treasurer may also invest surplus funds in "no load 
open-end or closed-end" management type investment companies 
or investment trusts registered under the Investment Company 
Act of 1940 as amended. 2 

There are limitations and conditions before such investments 
can be made. First, the company must be registered under 
the Investment Company Act of 1940. Second, the investment 
must be made by a bank or trust company or savings and loan 
association or other 'financial institution. Third, it must 
be acting as trustee or agent for a bond or other debt is­
sued by your local government unit. Fourth, the particular 
portfolio of the investment company or investment trust in 
which the investment is made must be comprised of (a) obliga­
tion of the United States or its agencies; (b) general obli­
gations of the State of South Carolina or any of its politi­
cal subdivisions; or (c) repurchase agreements when collater­
alized by securities set fort~ in Section 6-5-10. Fifth, 
the investment company or investment trust must have as it 
objective the attempt to maintain a constant net asset value 
of one dollar a share and to that end value its assets by 
the amortized costs method. 3 

iFunds deposited in a savings and loan are insured for 
no more than? one hundred thousand dollars. 

2 such an investment is interpreted to be an investment 
in mutual funds. To the extent that mutual funds may 
include other investments this opinion is restricted to 
those investments herein considered. 

3 It is suggested that a treasurer who contemplates 
investing funds as provided by Section 6-1-10 (4) and (6) 
and 12-45-220(4) and (6) require proof of compliance with 
the conditions of these sections prior to the investment. 
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CONCLUSION: 
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A county treasurer may invest surplus funds in certificates 
of deposit and in no load open-end or closed-end investment 
companies or investment trusts provided the conditions and 
requirements of Sections. 6-5-10 (4) and (6) and 12-45-220 
( 4) and ( 6) are satisfied. ' 

JLAJR/jws 


