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ATTORNEY GENERAL 
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POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TELEPHONE: 803- 734-3970 
FACSIMILE: 803-253-6283 

September 6, 1990 

OS-4165 
LIBRARY 

Walton J. McLeod, III, General Counsel 
South Carolina Department of Health 

and Environmental Control 
2600 Bull Street 
Columbia, South Carolina 29201 

Dear Mr. McLeod: 

In a letter to this Off ice you raised questions regarding the 
necessity of DHEC Drug Control Bureau inspectors and special agents 
holding State Constable commissions and whether these individuals 
are subject to the training and certification requirements of Sec­
tions 23-23-10 et seq. of the Code as well as the training policies 
and requirements established by SLED for State Constables. 

In your first question you asked 

Is the holding of a State Constable's Commission 
required (or appropriate) for enforcement person­
nel of DHEC's Bureau of Drug Control to perform 
comprehensive law enforcement duties which may 
or may not be directly related to their duties 
in enforcing the provisions of the s.c. Con­
trolled Substances Act Section 44-53-480(b), 
s.c. Code? 

For example: providing assistance to other 
enforcement agencies, addressing and effectively 
dealing with issues of mutual interest such as 
states of emergency, natural disasters, state 
and federal task force operations and other 
situations requiring concerted efforts and co­
operation? 

Would a state constable commission provide 
support and reinforcement to existing statutory 
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powers in 44-53-480(b) thereby providing addi­
tional legal protection to Drug Control officers 
(and the DHEC) in the performance of law enforce­
ment duties? 

Pursuant to Section 44-53-480(b) of the Code 

The Department of Health and Environmental Con­
trol shall be primarily responsible for making 
accountability audits of the supply and invento­
ry of controlled substances in the possession of 
pharmacists, doctors, hospitals, health care 
facilities and other practitioners as well as in 
the possession of any individuals or institu­
tions authorized to have possession of such 
substances and shall also be primarily responsi­
ble for such other duties in respect to con­
trolled substances as shall be specifically 
delegated to the Department of Health and Envi­
ronmental Control by the General Assembly. Drug 
inspectors and special agents of the Department 
of Health and Environmental control as provided 
for in § 44-53-490, while in the performance of 
their duties as prescribed herein, shall have: 

(1) Statewide police powers; 
(2) Authority to carry firearms; 
(3) Authority to execute and serve search 

warrants, arrest warrants, administra­
tive inspection warrants, subpoenas, 
and summonses; 

(4) Authority to make investigations to 
determine whether there has been unlaw­
ful dispensing of controlled substanc­
es or the removal of such substances 
from regulated establishments or prac­
titioners into illicit traffic; 

(5) Authority to seize property; and 
(6) Authority to make arrests without 

warrants for offenses committed in 
their presence. 

Section 44-53-490 of the Code authorizes DHEC to appoint individuals 
with pharmacy degrees as drug inspectors who are required to 

inspect all practitioners 
who manufacture, dispense, or 
trolled substances .... 

and registrants 
distribute con-
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DHEC is also authorized to employ other individuals to be agents and 
assistant inspectors '' to aid in the enforcement of those duties 
delegated to the Department by this article." 

As set forth drug inspectors and special agents have 
statutorily been granted certain law enforcement authority including 
statewide police powers, authority to execute and serve arrest and 
search warrants, authority to make investigations relating to con­
trolled substances, and authority to arrest without a warrant for 
offenses committed in their presence. Prior opinions of this Office 
have recognized the law enforcement authority of drug inspectors. 
See: Opinions dated February 14, 1983; January 21, 1983; March Br 
1979. An opinion dated October 26, 1976 indicated that the DHEC 
Bureau of Narcotics and Drug Control is a "law enforcement agency" 
within the framework of Section 17-13-40 of the Code which relates 
to expungement. Section 44-53-480(b) specifies however that DHEC 
drug inspectors and special agents possess the designated authority 
"while in the performance of their duties as prescribed herein." 
Therefore such authority appears to be restricted to duties relating 
to controlled substances set forth in Section 44-53-480. Also, as 
referenced, Section 44-53-490 sets forth duties restricted to con­
trolled substances by the language "enforcement of the duties dele­
gated to the Department by this article." 

Therefore, it is clear that the DHEC drug inspectors and spe­
cial agents possess law enforcement authority pursuant to Section 
44-53-480. As to the question of whether a State Constable's commis­
sion is required or appropriate to perform "comprehensive law en­
forcement duties" which may or may not be directly related to duties 
regarding controlled substances, it appears that such a commission 
would be necessary to perform additional duties beyond those relat­
ing to controlled substances. Of course, any decision as to whether 
such expanded authority is desirable is a policy decision for DHEC 
to make. Also, such an appointment is within the Governor's discre­
tion. 

Section 23-1-60 of the Code authorizes the appointment of con­
stables by the Governor "to assist in the detection of crime and the 
enforcement of any criminal laws of this State." A prior opinion of 
this Office dated May 14, 1980 which referenced the decision of the 
State Supreme Court in State v. Luster, 178 s.c. 199, 182 S.E.2d 
427 (1935) noted that constables have the authority of regularly 
commissioned peace officers which includes the power of arrest. 
Therefore, a Constable's commission would potentially broaden the 
authority of drug inspectors and agents appointed by DHEC beyond 
those duties dealing with controlled substances. I would note that 
there would not be any dual off ice holding problems in light of the 
provisions of Article XVII, Section lA and Article VI, Section 3 of 
the State Constitution which amended the Constitution to indicate 
that the position of constable is no longer considered an office for 
dual officeholding purposes. See: Op. Atty. Gen. dated May 2, 1989. 
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You also asked whether DHEC drug control inspectors and agents 
are subject to the law enforcement training provisions set forth in 
Sections 23-23-10 et seq. of the Code. You also questioned whether 
these individuals must be certified by the Law Enforcement Training 
Council in order to carry out their law enforcement duties. 

Section 23-23-lO(A) states that 

(i)n order to insure the public safety and gener­
al welfare of the people of this State, and to 
promote equity for all segments of society, a 
program of training for law enforcement officers 
and other persons employed in the criminal jus­
tice system in this State is hereby proclaimed 
and this article must be interpreted so as to 
achieve these purposes principally through the 
establishment of minimum standards in law en­
forcement selection and training. 

The term "law enforcement officer" is defined by subsection (D) as 

an appointed officer or employee hired by 
and regularly on the payroll of the State or any 
of its political subdivisions, who is granted 
statutory authority to enforce all or some of 
the criminal, traffic, and penal laws of the 
State and who possesses, with respect to those 
laws, the power to effect arrests for offenses 
committed or alleged to have been committed. 

Pursuant to Section 23-23-40 

(n)o law enforcement officer employed or appoint­
ed on or after July 1, 1989, by any public law 
enforcement agency in this State is authorized 
to enforce the laws or ordinances of this State 
or any political subdivision thereof unless he 
has been certified as qualified by the council, 
except that any public law enforcement agency in 
this State may appoint or employ as a law en­
forcement officer, a person who is not certified 
if, within one year after the date of employment 
or appointment, the person secures certification 
from the council; provided, that if any public 
law enforcement agency employs or appoints as a 
law enforcement officer a person who is not 
certified, the person shall not perform any of 
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the duties of a law enforcement officer involv­
ing the control or direction of members of the 
public or exercising the power of arrest until 
he has successfully completed a firearms qualif i­
cation program approved by the council; and 
provided, further, that within three working 
days of employment the council must be notified 
by a public law enforcement agency that a person 
has been employed by that agency as a law en­
forcement officer, and within three working days 
of the notice the firearms qualification program 
as approved by the council must be provided to 
the newly hired personnel. If the firearms 
qualification program approved by the council is 
not available within three working days after 
receipt of the notice, then the public law en­
forcement agency making the request for the 
firearms qualification program may employ the 
person to perform any of the duties of a law 
enforcement officer, including those involving 
the control and direction of members of the 
public and exercising the powers of arrest. 
Should any such person fail to secure certif ica­
tion within one year from his date of employ­
ment, he may not perform any of the duties of a 
law enforcement officer involving control or 
direction of members of the public or exercising 
the power of arrest until he has been certi­
fied. He is not eligible for employment or 
appointment by any other agency in South Caroli­
na as a law enforcement officer nor is he eligi­
ble for any compensation by any law enforcement 
agency for services performed as an officer. 

Exceptions to such requirement are also set out. Inasmuch as DHEC 
drug control inspectors and agents are granted law enforcement pow­
ers, including the authority to make arrests, they would be subject 
to the training requirements set forth in Section 23-23-10 et seq. 
where applicable. Certification when required by the referenced 
provisions would be necessary for these individuals to carry out 
their law enforcement duties. 

You next asked what drug control employees who became law en­
forcement officers prior to January 1, 1972 must do to be 
grandfathered in pursuant to Section 23-23-40 of the Code. You 
asked whether they must comply with SLED policies dealing with train­
ing and be certified or recertified under sections 23-23-10 et seq. 
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Before its amendment in 1989, Section 23-23-40 of the Code 
provided for mandatory training of law enforcement officers appoint­
ed "on or after January 1, 1972." Therefore, individuals who become 
law enforcement officers within the definition cited above before 
such date were "grandfathered in". See: Opin. of the Atty. Gen. 
dated March 25, 1983. Section 23-23-50(c) prior to its amendment 
set forth the requirements to be met by law enforcement officers 
serving prior to December 31, 1971. Such provision stated 

Law enforcement officers already serving under 
permanent appointments prior to December 31, 
1971, shall not be required to meet any require­
ments set out in subsection (B), items (1), (2), 
or (3) (supra) of § 23-23-50 as a condition of 
tenure or continued employment .•.• 

Items (1) and (2) of subsection (B) provided for mandatory education­
al and physical fitness requirements for law enforcement officers. 
Item (3) of such provision required successful completion of law 
enforcement training. Therefore, officers serving prior to 
December 31, 1971 were not required to meet such requirements. 

Presently, however, such provision refers to required training 
for any law enforcement officer "appointed on or after July 1, 
1989." Section 23-23-50(C) of the Code further provides 

a certificate as a law enforcement officer is­
sued by council will either expire three years 
from the date of issuance or upon discontinuance 
of employment by the officer with the employing 
entity or agency. The certification of any law 
enforcement officer issued by the council that 
is current on July 1, 1989 will expire in the 
year 1992 on the last day of the month during 
which it was issued, or upon discontinuance of 
employment with the employing entity or agency. 
Prior to the expiration of the certificate, the 
certificate may be renewed upon application 
presented to the counsel .... 

Referencing the above, any individual who became a law enforce­
ment officer prior to January 1, 1972 was grandfathered in and did 
not have to meet the initial training requirements established by 
Section 23-23-40. However these individuals would be subject to the 
requirements for recertification as established by the Law Enforce­
ment Training Council pursuant to Section 23-23-50(c). Clarifica­
tion as to requirements for certification or recertification should 
be directed to the Training Council. 
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You also asked whether individuals who were "grandfathered in" 
must comply with SLED policies dealing with training and be certi­
fied or recertified under Sections 23-23-10 et seq. Again, ques­
tions dealing with certification or recertification should be direct­
ed to the Training Council. As to questions regarding compliance 
with SLED training policies, such should be directed to that agen­
cy. However, I would note that Section 23-1-60 of the Code in pro­
viding for the position of State Constable states further 

(a)ll persons appointed under the provisions of 
this section shall be required to furnish evi­
dence that they are acknowledgeable as to the 
duties and responsibilities of a law-enforcement 
officer or shall be required to take such train­
ing in this field as may be prescribed by the 
Chief of the South Carolina Law Enforcement 
Division. 

Therefore any DHEC drug control enforcement officers who hold state 
constable commissions would be required to comply with training 
policies for Constables as mandated by SLED. 

In your final question you asked whether DHEC drug control 
enforcement officers who hold state constable commissions must com­
ply with policies established by SLED as set forth in the April 17, 
1990 letter from SLED. As stated above, the Chief of SLED is author­
ized to prescribe training required for Constables. Again DHEC drug 
control inspectors and agents who hold Constable commissions could 
be required to meet training requirements established by SLED. 
Questions regarding what training is necessary should be directed to 
SLED. 

With best wishes, I am 

CHR/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

a~;;a1Jl _____ ,,,,,,,,; 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

Robert D. Cook ~ 
Executive Assistant for Opinions 


