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By copy of your letter dated February 1, 1991, you have asked 
for our opinion as to whether the Charleston County School District 
could call for a referendum to change the method of election of 
board members from an at-large system to a single member district 
system. 

A review of statutes relative to school districts and county 
boards of education does not reveal any which would authorize a 
school district or county board of education to call for such a 
referendum . s.c. Code Ann. §§ 59-17-10 et seq. and 59-19-10 et 
seq. (1990). No such authorization would exist for a county coun­
cil to call for such a referendum on behalf of a school district or 
county board of education, as well. § 4-9-70. This Office has 
advised previously that a school district would not have any authori­
ty to conduct referenda other than as exists by statute. Op. Atty. 
Gen. dated July 10, 1989. Moreover, we have advised that absent 
statutory authorization for a referendum as to a specific issue, 
"such a referendum would be unlawful and of no legal affect [sic] 
upon the board of trustees." Op. Atty. Gen. dated July 21, 1978. 
If a county council were to attempt to hold an advisory referendum 
on behalf of a school board, pursuant to§ 4-9-30(16), the results 
thereof could not, by themselves, change statutory provisions adopt­
ed by the General Assembly. Op. Atty. Gen. dated October 2, 1987. 

This Office has also opined, on July 14, 1970, as to its belief 
that public funds should not "be expended for an advisory election 
which is not authorized by statute." That opinion also stated that 

[w)here there is no authorizing legislation, it 
would not appear that the Commissioners of Elec­
tion would have authority to include on the form 
of the ballot matters for which there is no 
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official authorization .... Any other construc­
tion of the statute would place the Conunission­
ers in the position of being required to submit 
whatever issues and questions they may informal­
ly be requested to print on the ballot. 

See also Op. Atty. Gen. No. 1559, dated August 1, 1963, which 
quoted from Griffith, et al. v. Board of Education of Forsyth Coun­
ty, et al., 112 S.E. 10, as follows: 

"But it is generally held that an injunction 
will issue to restrain the holding of an elec­
tion, where there is no authority for calling it 
and where the holding of such an election would 
result in a waste of public funds." See also 
Solomon vs. Fleming, 51 N.W. 304, 18 Am.Jur., 
Elections, Sec. 117: Anno.: 33 A.L.R. 1376. 

Based on the foregoing, previously-rendered opinions of this 
Office, we advise that no current statute appears to authorize a 
school board to call for a referendum concerning the method of elec­
tion of its members, or to request the county election conunission to 
put such a question on the ballot of the next general election. As 
noted in the opinion of July 21, 1978, a court would likely conclude 
that such a referendum would be of no effect. In any event, a refer­
endum could not be used to change a law enacted by the General Assem­
bly, absent express authorization from the legislature. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

~ Q). /'tJw-_d 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


