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The Honorable Woodrow M. McKay 
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Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative McKay: 

In a letter to this Off ice you questioned who appoints magis­
trates' constables. You questioned whether such appointment is the 
prerogative of each magistrate or the chief magistrate. In respond­
ing to your question, I am assuming that the position of constable 
has been authorized and/or funded by the county. See: Section 
22-8-30 of the Code. 

Section 22-9-10 of the Code states 

Except as otherwise provided in this Title each 
magistrate may appoint one person to discharge 
the duties of constable within the jurisdiction 
of such magistrate and the constable so appoint­
ed shall receive the compensation provided by 
law. He shall hold his office for the term of 
two years, subject to the removal by the magis­
trate appointing him. (emphasis added) 

It is a rule of statutory construction that where a statute is 
clear and unambiguous, there is no room for construction and the 
terms of the statute must be given their literal meaning. Duke 
Power co. v. s.c. Tax Conunission, 292 s.c. 64, 354 S.E.2d 902 
(1987). Referencing the plain language of Section 22-9-10, it ap­
pears that each magistrate is authorized to make the actual appoint­
ment to the position of constable. See also: Opin. of the Atty. 
Gen. dated June 20, 1979 ("the power of appointing an individual as 
constable is given to the individual magistrate.") I am unaware of 
any statutory authority limiting such appointments to a chief magis­
trate. 
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With kind regards, I am 

~;Jruly yours, 

~&.'{~~-!2-
Assistant Attorney General 

CHR/an 

REVIEWED A.ND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


