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You have requested that this Off ice clarify the term of appoint­
ment for one of the members of the Lee County Development Board 
(hereinafter, Board). This Office has been provided with the min­
utes of the November 12; 1986 Board meeting, the Lee County ordi­
nance pertaining to Board member appointment and terms of office, 
and a November 10, 1986 letter which purports to confirm appointment 
of the member to the Board from November 10, 1986, until January 31, 
1992. Without commenting upon the propriety of the appointment of 
the individual ih question or the appropriate dates of the term, 
this Off ice concludes that the term of off ice would not exceed four 

~ years. 

The Lee County bev~loprnent Board, formerly the Lee County Indus­
trial Planning Board; was originally created by Act No. 841, 1958 
Acts and Joint Resolutions. The original Board was composed of five 
specific ex officio members and five citizen members appointed by 
the Governor upon recotdtnendation of the senator and representative 
from Lee county. The act provided that each board member would be 
appointed to serve a term of four years. See § 14-400.391 to 14-
400.396 of s.c. Code Ann. 1962. In 1973, § 14-400.391 of the 1962 
Code was amended to provide that the Lee County Development Board 
would be composed of five members to be appointed by Lee County 
Council to serve for terms of four years each. In 1979 and by ordi­
nance number 7.101 of Lee County Council, the Board was recreated as 
permitted under the Hattie Rule Act. See s.c. Constitution Art. VIII, 
§ 7; s.c. Code §§ 4~9-170 (With certain exceptions and beginning 
January 1, 1980, the county shall provide by ordinance for the ap­
pointment of all cotliltY boards whose appointment is not provided for 
by general law or the Constitution) and 4-9-25 (The counties have 
the authority to enact ordinances not inconsistent with the general 
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law of the State or the constitution). See also Duncan v. York 
County, 267 s.c. 327, 228 S.E.2d 92 (1916) (The General Assembly 
retains until January 1 1 1980 the power to appoint members to all 
county boards); Grahain. v. Creel, 289 s.c. 165, 345 S.E.2d 717 
(1986) (On January lt 1980, counties may enact ordinances which 
conflict with law concetning local matters previously passed and 
counties have the option of continuing a board as previously provid­
ed prior to Home Rule or to otherwise provide for by ordinance). 
The ordinance still in effect provides for a seven member Board to 
be appointed one each upon reconnnendation by the seven district 
county council members to serve for a term of four years. 

The minutes of the November 12, 1986 Board meeting indicate 
that the individual in question had been newly appointed. A review 
of the appointment letter to the Secretary of state reveals that it 
emanates from a source other than county council. County council 
was made the appropriate appointing authority in the 1973 amendment 
to s.c. Code Ann. 14-400.391 of 1962 Code and again in the local 
recreation of the Board in 1979. An appointment to Office is valid 
and complete upon 

some open uneqUivocal act of appointment on 
the part of the appointing authority empowered 
to make it ••• 

67 C.J.S. Officers I 40, p. 310 (Emphasis added). Therefore, the 
letter at issue here would have no binding effect upon an appoint­
ment by the approptiate County Council member because it was not an 
act by the authority E!IDPOwered to make the appointment to the Board. 

The letter also ittdicates that the member was appointed to 
serve a term greater than four years. The ordinance which presently 
governs the terms bf Soard M~rs specifically limits all terms to 
four years. . In fact, the terms have been limited to four years 
since the creation of the Soard in 1958. The appointment for a term 
for more than four years ls ttot binding because it is in excess of 
that prescribed by law with tespect to the office. The provisions 
of the act creating the bffice control the term of an office, not an 
incorrect statement Oh the face of a document. Jeter v. State, 12 
s.c.L. 233 (1821); Macey v. Curtis, 14 s.c. 367 (1880); State ex 
rel Coleman v. Lewis, 181 s.c. 10, 186 S.E. 625 (1936); See also 67 
C.J.S. Officers SS 66, 69; 63A Am.Jur.2d Public Officers and 
Employees, § 155 • 

... (W)here a statute defines a fixed term 
it is the statutory term that takes precedence 
when a different term is specified in the actual 
nomination by the appointing officer. 

63A Am. Jur.2d Public Officers and Employees, § 155, p. 783. 
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It is the opinion of this Office that, if the individual in 
question was appropriately appointed by the County Council member 
from the requisite district to fill an initial term and full term, 
the term would not exceed four years. Reliance upon the letter 
issued with respect to the office of the individual in question 
would be misplaced because it was issued by an authority and for a 
term which have not been prescribed by the law which governs the 
Board. 

If you have any questions concerning this matter, please advise. 

SWE/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, , 

~~.~ 
S~ey W.~lliott 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for opinions 


