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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

<Dffire of t~e l\ttome~ <6eneral 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
n:t..EPHONE: !WJJ. 734-3970 
FACSIMILE: MJ-253-6283 

January 10, 1991 

The Honorable Sue R. Townsend 
Coroner, Aiken County 
Post Off ice Box 1469 
Aiken, South Carolina 29801 

Dear Coroner Townsend: 

In a letter to this Off ice you requested an opinion as to wheth­
er coroners are eligible for training and certification at the State 
Criminal Justice Academy (hereafter the Academy) pursuant to the 
provisions of Sections 23-23-10 et seq. of the Code. This Office 
has received a copy of a letter to you from the Executive Director 
of the Academy responding to your letter. In Mr. Johnson's letter 
it is stated: 

I felt it incumbent upon me to write a clari­
fication of this agency's position in the matter 
pertaining to the training and certification of 
coroners in this state. It is evident that you 
have woven together the issues of training and 
certification. 

The issue of certification is separate from the 
issue of training. I would continue to maintain 
that Coroners do not meet the definition of a 
law enforcement officer as set out in the Train­
ing Act, and therefore, this agency cannot certi­
fy them. 

However, it is not and has never been our posi­
tion that because we can not certify Coroners, 
we can not offer training assistance. 

Any questions regarding clarification on the type training being 
offered should be referred to Mr. Johnson. 

In your letter you point out several bases in support of your 
position that a coroner should be considered a "law enforcement 
officer." However, for purposes of training at the Academy, refer­
ence should be made to the definition set forth in Section 23-23-
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lO(D) where it is stated 

Whenever used in this article, and for the pur­
poses of this article, unless the context clear­
ly denotes otherwise: 

(1) "law enforcement officer" means an 
appointed officer or employee hired 
.Qy and regularly on the payroll of 
the State or any of its political 
subdivisions, who is granted statutory 
authority to enforce all or some of 
the criminal, traffic, and penal laws 
of the State and who possesses, with 
respect to those laws, the power to 
effect arrests for offenses committed 
or alleged to have been committed; 

(emphasis added.)_!/ 

As I indicated in our telephone conversation, pursuant to Article V, 
Section 24 of the State Constitution and Section 17-5-10 of the 
Code, the position of coroner is considered an elective office. 
Therefore, a coroner would not be included within the definition of 
a "law enforcement officer" for purposes of Sections 23-23-10 et 

1 
seq._1./ Of course, legislative change could be sought so as to 

i l/ Such definition is distinguishable from the definition 
~ of a "police officer" for purposes of the retirement system as set 

forth in Section 9-11-10(6). Such provision defines a "police offi-
cer" as 

... any person who receives his salary from an 
employer and who is required by the terms of his 
employment, either by election or appointment, 
to give his time to the preservation of public 
order, the protection of life and property and 
the detection of crimes in this State .... 

2/ Such construction is consistent with a prior opinion of 
this Office dated August 18, 1971 which stated 

The constitutional office of coroner is quasi-ju­
dicial in nature and, although some investiga­
tive duties are attached, the duties are closer 

Continued - Page 3 



I 

I 

r· 

The Honorable Sue R. Townsend 
Page 3 
January 10, 1991 

specifically provide for inclusion of coroners within the definition 
of a law enforcement officer for purposes of such statutory provi­
sions. Any such change would solely be a matter for consideration 
by the General Assembly. 

cer, 
Aside from the question of training as a law enforcement off i­
Section 23-23-lO(A) states 

In order to insure the public safety and general 
welfare of the people of this State, and to 
promote equity for all segments of society, a 
program of training for law enforcement officers 
and other persons employed in the criminal jus­
tice system in this State is hereby proclaimed 
and this article must be interpreted so as to 
achieve these purposes principally through the 
establishment of minimum standards in law en­
forcement selection and training. 

Subsection (C) of such provision states: 

_]j 

It is the intent of the General Assembly in 
creating a facility and a governing council to 
maximize training opportunities for law enforce­
ment officers and criminal justice personnel, to 

Continued from Page 2 

to the judicial branch than that of the execu­
tive (law enforcement). Our laws relating to 
the carrying of pistols do not exempt a coroner, 
nor does the law of the State bestow upon the 
coroner authority as a peace officer. 

Of course, by legislation enacted in 1975, now codified as Section 
17-5-110 of the Code, coroners were given the authority to carry a 
pistol while engaged in the official duties of their office. 

Sheriffs, who are also considered to hold elective offices 
pursuant to Article V, Section 24 and Section 23-11-10 of the Code, 
also do not come within the definition of a "law enforcement offi­
cer" for purposes of Sections 23-23-10 et seq. Section 23-23-lO(B) 
states in part" ... nor, unless specifically stated, may anything 
herein be construed to affect any sheriff, constable or other law 
enforcement officer elected under the provisions of the Constitution 
of this State." However, pursuant to Section 23-11-110 of the Code, 
requirements have been established for mandatory training of sher­
iffs. 
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coordinate training, and to set standards for 
the law enforcement and criminal justice ser­
vice, all of which are imperative to upgrading 
law enforcement to professional status. 

Therefore, provisions are made for training individuals 
inal justice system" or "criminal justice personnel". 
been the basis for Mr. Johnson's offer of training for 
set forth in his recent letter. 

in the "crim­
Such may have 
coroners as 

As to your question regarding certification by the Academy of 
coroners, it is my understanding that only law enforcement officers 
as defined above are eligible for "certification" by the Academy. 
The title to Act No. 60 of 1989 from which Sections 23-23-10 et seq. 
are taken states that such Act is 

AN ACT TO AMEND ARTICLE 1, CHAPTER 23, TITLE 23, 
CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, RELATING 
TO THE SOUTH CAROLINA LAW ENFORCEMENT TRAINING 
COUNCIL AND TO CERTAIN REQUIRED TRAINING OF LAW 
ENFORCEMENT OFFICERS TO PROVIDE THAT NO 
LAW ENFORCEMENT OFFICER EMPLOYED OR APPOINTED 
AFTER JULY 1, 1989, IS EMPOWERED TO ENFORCE THE 
LAWS OF THIS STATE OR A POLITICAL SUBDIVISION 
THEREOF UNLESS HE HAS BEEN CERTIFIED AS QUALI­
FIED BY THE COUNCIL AND TO PROVIDE CERTAIN EXCEP­
TIONS, TO PROVIDE THE REQUIREMENTS FOR CERTIFICA­
TION AND TRAINING AND FOR THE DURATION OF CERTI­
FICATION .... (emphasis added.) 

Generally, a cardinal rule of statutory construction is that a court 
must ascertain and effectuate the actual intent of the legislature. 
Burns v. State Farm Mut. Auto. Ins. Co., 297 s.c. 520, 377 S.E.2d 
569 (1988). Courts generally consider the title of an act in aid of 
construction to show the intent of the legislature. Lindsay v. 
Southern Farm Bureau Cas. Ins. Co., 258 s.c. 272, 188 S.E.2d 374 
(1972). When the title of an act definitely and specifically limits 
its subject, the operation of the act must be limited to the subject 
expressed in the title. State v. Blease, 95 s.c. 403, 79 S.E. 247 
(1913). The statement in the title to Act No. 60 is quite clear in 
specifying certification of law enforcement officers. It is my 
understanding that while magistrates may receive training at the 
Academy, they do not receive certification by the Academy. Sections 
23-23-10 et seq. repeatedly refer to certification of law enforce­
ment officers. See: Section 23-23-40 ("No law enforcement officer 
employed or appointed on or after July 1, 1989, by any public law 
enforcement agency in this State is authorized to enforce the laws 
or ordinances of this State or any political subdivision thereof 
unless he has been certified as qualified by the council .... "); 
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Section 23-23-SO(B) ("All city and county police departments, sher­
iffs' offices, state agencies, or other employers of law enforcement 
officers having such officers as candidates for certification 
.... "); Section 23-23-SO(C) ("A certificate as a law enforcement 
officer issued by council .... "); Section 23-23-60 ("The Council is 
authorized to ... certify and train qualified candidates and appli­
cants for law enforcement officers and provide for suspension, revo­
cation, or restriction of the certification ... (and) •.. provide by 
regulation for mandatory continued training of certified law enforce­
ment officers .... "). The only provision that' is somewhat ambiguous 
is Section 23-23-SO(A) which states 

At the request of any public law enforcement 
agency of this State the council is hereby au­
thorized to issue certificates and other appro­
priate indicia of compliance and qualification 
to law enforcement officers or other persons 
trained under the provisions of this article. 
Members of the council may individually or col­
lectively visit and inspect any training school, 
class, or academy dealing with present or pro­
spective law enforcement officers, and are ex­
pected to promote the most efficient and economi­
cal program for police training, including the 
maximum utilization of existing facilities and 
programs for the purpose of avoiding duplica­
tion. The council may, in its discretion, or 
upon request, make recommendations to the Gener­
al Assembly or to the Governor regarding the 
carrying out of the purposes, objectives, and 
intentions of this article or other acts relat­
ing to training in law enforcement. 

While there is authorization " ... to issue certificates and other 
appropriate indicia of compliance and qualification to law enforce­
ment officers or other persons trained under the provisions of this 
article ... ", there are no accompanying statutory requirements relat­
ing to training other than those set forth in Sections 23-23-10 et 
seq. relating to law enforcement officers. In particular, there is 
no specific reference to training or certification of elected offi­
cials, such as coroners. Again, Section 23-23-10 notes that "Noth­
ing herein may ... be construed to affect any sheriff, constable or 
other law enforcement officer elected under the provisions of the 
Constitution of this State." (Compare, the requirements of Section 
23-31-10 for mandatory training of Sheriffs.) Moreover, as noted, 
the Law Enforcement Training Council is only authorized pursuant to 
Section 23-23-60 to certify and train law enforcement officers. 
Reference may also be made to the provision authorizing the issuance 
of "certificates and other appropriate indicia of compliance and 
qualification." Therefore, there may be a basis for distinguishing 
between certification and other recognition of accomplishment. 
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In summary, this Office is unable to conclude tBat a coroner 
would be included within the definition of a "law enforcement offi­
cer" for purposes of Sections 23-23-10 et seq. Such provisions do 
however refer to training for individuals in the "criminal justice 
system." The Academy has indicated that training can be offered 
coroners. Questions regarding the type training that will be of­
fered should be referred to the Academy. As to questions regarding 
certification of coroners by the Academy, it is our conclusion that 
only "law enforcement officers" as defined by Section 23-23-lO(D) 
may be certified. Of course, legislative clarification or amendment 
could be sought if it is desirable that coroners be obligated to 
receive a specified course of training at the Academy and receive 
certification as a result of such training. 

If there is anything further, do not hesitate to contact me. 

CHR/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

dJltf t2·.f Jl_ 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


