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T. TRAVIS M!DLOCK 
ATTOANEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 29211 

TEUPHONE: 803- 734-3970 

FACSIMILE: lrl3-253-6283 

January 14, 1991 

OS-4257 
LIBRARY 

Emory L. Hilton, Director 
Consumer Finance Division 
Board of Financial Institutions 
P. o. Box 11905 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Mr. Hilton: 

You have requested an opinion regarding the situation whereby a 
licensed restricted lender moves an off ice to a different location 
without notifying the Board of Financial Institutions. It is my 
understanding that reference is made to the provisions of Section 
34-29-GO(b) of the Code which states in part: 

... When a licensee wishes to change his place 
of business within a city or town he shall give 
written notice thereof to the (Board of 
Financial Institutions) accompanied by the 
license certificate and the Board shall engross 
the address change upon the certificate and 
return it to the licensee. 

The question has been raised as to whether in circumstances where 
there has been a violation of such provision, the loans made at the 
new location would be restricted to 18% a year. It is my understand­
ing that the provisions of Section 37-3-305 of the Code have been 
cited in support of such restrictive interest rate. 

This response should not be construed as connnenting upon any 
specific factual situation. However, based upon our review, it 
appears that in the situation described, the only penalty provisions 
which may be applicable would be Sections 34-29-80 and 34-29-250 of 
the Code. Pursuant to Section 34-29-80 the Board may revoke or 
suspend a license where " ... (t)he licensee, either knowingly or 
without the exercise of due care to prevent the same, has violated 
any provisions of this chapter (which would include Section 
34-29-60) or any regulation or order lawfully made pursuant to 
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and within the authority of this chapter." 1/ Section 34-29-250 
provides that a wilful violation of a statute where a penalty has 
not been specifically provided, such as Section 34-29-60, is a misde­
meanor subject to a fine of not more than one thousand ($1000.00) 
dollars nor less than one hundred ($100.00) dollars. In addition to 
these remedies, pursuant to Section 34-29-90(d) of the Code injunc­
tive relief is authorized for violations. Of course, whether there 
has been a knowing violation or a violation without the exercise of 
due care to prevent the same is a factual matter within the discre­
tion of the Board of Financial Institutions. Therefore, it is with­
in the authority of the Board to determine whether a violation has 
occurred in the situation referenced. 

As to the authority to restrict loans to 18% a year in the 
circumstances referenced, Section 37-3-305(1) requires filing with 
the State Department of Consumer Affairs and posting "in one conspic­
uous place in every place of business in this State in which offers 
to make consumer loans are extended" a maximum rate schedule. Pursu­
ant to subsection (8) of such provision, if a creditor has not filed 
such a schedule in the manner specified, the maximum finance charge 
which may be imposed until proper filing is made is limited to 18%. 
It is my understanding that in the circumstances referenced there 
has been compliance with this requirement in that a maximum rate 
schedule was posted at the location where offers for loans were 
extended. 

If there is anything further, please advise. 

a~.Yf/d~ 
Charles H. Richardson -.............. 
Assistant Attorney General 

CHR/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 

1/ I would note that pursuant to Section 34-29-80(e) "(n)o 
revocation, suspension or surrender of any license shall impair or 
affect the obligation of any preexisting lawful contract between the 
licensee and any obliger." 


