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The Honorable Thomas L. Moore 
Senator, District 25 
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TELEPHONE: ll03· 734.3970 
FACSIMJLE: 803 2SJ.6283 

January 18, 1991 

Clearwater, South Carolina 29822 

Dear Senator Moore: 

By your letter of December 18, 1990, you have asked whether an 
individual might serve simultaneously as a counfy council member and 
as a congressior1al gubernatorial appointee from the Third Congres­
sional District to the Residential Home Builders Commission. Your 
particular concern is whether such service would be considered dual 
office holding. 

Art1cle XVII, Section lA of the state Constitution provides 
that ''no person may hold two of fices of honor or profit at the same 
t.ime ... ,n with exceptions specified for an officer in the militia, 
member of a lawfully and regularly organized fire department, consta­
ble, or a notary public. For this provision to be contravened, a 
person concurrently must hold two public of fices which have duties 
involving an exercise of some portion of the sovereign power of the 
State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other 
relevant considerations are whether statutes, or other such authori­
ty, establish the position, prescribe its tenure, duties or salary, 
or require qualifications or an oath for the position. State v. 
Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E. 2d 61 (1980). 

This Off ice has opined on numerous occasions that a member of a 
county council would hold an office for dual office holding purpos­
es. For e xamples, see Ops. Atty. Gen. date d March 19, 1990 
(copy enclo s ed); July 18, 1989; and May 15, 1989, as representative 
of the nwnerous opinions. 

The Residential Home Builders Corrunission is established and 
governed by S. C. Code Ann. § 40-59-20 et seq. {1986). The Commis ­
sion is to be composed of seven persons who have been residents of 
this State for at least five years. •rwo members are to be consumers 
not engaged in the building of residential homes; four members must 
have been actively engaged in residential home building for at least 
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five years prior to their date of appointment; and one member must 
have been engaged in residential specialty contracting for at least 
five years prior to the date of appointment. Members are appointed, 
one from each congressional district and one from the state at 
large, by the Governor, with advice and cor1sent of the Senate. 
Members are to serve terms of four years and until their successors 
are appointed and qualify. An oath is required by members prior to 
their assumption of duties. Compensation of members is provided for 
in § 40-59-30. Powers and duties of commission members are speci­
fied in § 40-59-40 et seq. 

The duties exercised by Commission members include licensure 
and examination for licensure of residential home builders in §40-
59-80; revocation, suspension, or restriction of licenses by § 40-
50-90 (1990 Cum.Supp.); promulgation of reasonable regulations pursu·­
ant to § 40·-50-120; and application to the court of common pleas in 
its own name to enjoin violations of Chapter 59 of Title 40, by § 
40-50-130, among other duties. Section 40-50-90 in particular impos­
es quasi-judicial responsibilities on the Commission through its 
members. These duties clearly involve an exercise of a portion of 
the sovereign power of the State. 

Considering all of the foregoing, it is the opinion of this 
Off ice that one who serves on the Residential Home Builders Commis­
sion would hold an office for dual office holding purposes. Thus, 
an individual serving on that Commission would most likely run afoul 
of the dual office holding prohibitions of the State Constitution if 
he were to serve simultaneously on a county council. 

If one person holds one office (Residential Home Builders Com­
mission, for example) on the date he assumes a second office (county 
council, for example), both offices falling with the provisions of 
Article XVII, § lA of the Constitution, he is deemed to have vacated 
the former office. However, that person may continue to perform the 
duties of the previously held office as a de facto officer, rather 
than a de jure, until a successor is duly selected to complete his 
term of office (or to assume his duties if the term of service is 
indefinite). See, Walker v. Harris, 170 s.c. 242 (1933); Dove 
v. Kirkland, -92 S.C. 313 (1912); State v. Coleman, 54 S.C.282 
(1898); State v. Buttz, 9 s.c. 156 (1877). -~/ Any acts done as 

_J) A de jure officer is "one who is in all respects legal-
ly appointed and qualified to exercise the office." 63 Am ... Jur. 2d 
Public Officers and Employees § 495. A de facto officer is "one 
who is in possession of an office, in good faith, entered by right, 
claiming to be entitled thereto, and discharging its duties under 
color of authority." Heyward v. Long, 178 s.c. 351, 183 S.E. 145, 
151 (1936); _se~ also Smith v. City Council of Charleston, 198 
s.c. 313, 17 S.E.2d 860 (1942) and Bradford v. Byrnes, 221 s.c. 
255, 70 S.E.2d 228 (1952). 
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a de facto officer in relation to the public or third parties will 
be considered as valid and effectual as those of a ~e jure officer 
unless or until a court would declare such acts void or remove the 
officer from office. See, for example, State ex rel. McLeod v. 
Court of Probate of Collet~County, 266 s.c. 279, 223 S.E.2d 166 
(1976); State ex rel. McLeod v. West, 249 s.c. 243, 153 S.E.2d 892 
(1967); Kittman v. Ayer, 3 Strob. 92 (S.C. 1848); 67 C.J.S. Offi­
cers 276. 

With kindest regards, I am 

PDP/sp 

Enclosure 

Sincerely, 

' . l 
/({_/_\{i·/1l (' '/l.1 I 

l I :1 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

REVIEWED AND APK_ROVED BY: 

~[Jr~ 
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


