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t. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C . 29211 

TElEPHONE: lllJ. 734.lSJ6 

FACSIMILE: lll3·253·6283 

January 22, 1991 

c. Wade Cleveland, Esquire 
Legal Counsel 
Greenville County School District 
301 Camperdown Way 
Box 2848 
Greenville, SC 29602 

Dear Wade: 

On 
School 
several 
ANN. § 
follows: 

behalf of 
District, 
questions 

59-65-40 

the Board of Trustees of the Greenville County 
you have requested an Opinion of this Off ice as to 
concerning the Home Schooling Statute, S.C. CODE 

(1990). Section 59-65-40 provides, in part, as 

A. Parents or guardians may teach 
their children at home if the instruc­
tion is approved by the district board 
of trustees of the district in which 
the children reside. A district board 
of trustees shall approve home school­
ing programs which meet the following 
standards: ...• 

The standards that the program must meet to be approved under this 
statute include qualifications of the parent to teach, the length 
of the instructional day, the contents of the curriculum, the main­
tenance of records of instruction, access of the student to library 
facilities, and participation of the students in a statewide test­
ing program. 

The first of your questions relates to whether parents may 
be exempt from § 59-65-40 by claiming that their home in­
struction constitutes a private school under §59-65-10 or a 
"member school" of an "organization" under that statute. Section 
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tion 59-65-10 provides, in part, as follows: 

A. All parents or guardians shall 
cause their children or wards to regu­
larly attend a public or private school 
or kindergarten of this State which has 
been approved by the State Board of 
Education or a membet school of the 
South Carolina Independent Schools 
Association or some similar organiza­
tion or a parochial, denominational or 
church-related school, or other pro­
grams which have been approved by the 
State Board of Education .... 

The following rules of statutory construction are applicable here: 

The Supreme Court's primary function in 
interpreting a statute is to ascertain 
the intention of the Legisla­
ture .... where the terms of statute are 
clear and unambigtious, there is no room 
for interpretation and we must apply 
them according to their literal mean­
ing." s.c. Department of Highways and 
Public Transportation v. Dickinson, 
288 S.C. 189, 341 S.E.2d 134 (1986). 

General and special statutes should be 
read together and harmonized if possi­
ble. But to the exteht of any conflict 
between the two, the special statute 
must prevail. Criterion Insurance Co. 
v. Hoffman, 258 s.c. 282, 188 S.E.2d 
459 (1972). 

Here, the Legislature has made clear its intent that parents 
who teach their children at home must meet the requirements of 
§ 59-65-40. An entire statute with particularized standards is set 
forth as conditions that must be met before approval of the home 
instruction program. The statute was enacted in 1988 (Act 593) to 
amend earlier legislation, and in the title stated that its purpose 
in making that amendment was " .•. to allow a parent or guardian to 
educate his child at home upon the approval of the home instruction 
by the school district board of trustees .... " See Sutherland 
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statutory Construction, Vol. 2A § 47.03. No purpose would have 
been served by the Legislature's providing separate, specific provi­
sions for home instruction in § 59-65-40, if those requirements 
were inapplicable to home schools that claimed to be "private 
school[s]" or associated with other home schools in an "organiza­
tion" "similar" to the South Carolina Independent Schools Associa­
tion. The Legislature is presumed "not to do a futile thing." 
State ex rel. McLeod v. Montgomery, 244 s.c. 308, 136 s.E.2d 778 
(1964). 

As a more specific statute (see Criterion) and as a more 
recent statute (Yahnis Coastal, Inc. v.---Stroh Brewery, 295 s.c. 
243, 368 S.E.2d 64 (1988)) as well as in carrying a plain legisla­
tive meaning (Dickinson), § 59-65-40 is controlling with respect 
to § 59-65-10. Therefore, regardless of whether a home school 
might, in the absence of § 59-65-40, constitute a private school or 
a member of a "similar organization" under § 59-65-10, if the chil­
dren are taught at home by parents or guardians, their instruction 
must be approved pursuant to § 59-65-40. 1/ That the Legisla­
ture intended to deal with home instruction separately in § 59-65-
40 is also supported by paragraph (D) thereof which states that 
certain provisions therein for placement of home taught students do 
not affect the right of a parent to enroll his child in a private 
or parochial school under§ 59-65-lO(a). 

These conclusions are supported by case law from other states. 
In Grigg v. Commonwealth of Virginia, 297 S.E.2d 790,803 (VA 
1982), the court ruled as follows: 

" ... the General Assembly clearly creat­
ed separate and distinct categories of 
exemption from public school attendance, 
private schools and home instruction 
representing two such categories. With 
respect to these two categories it was 
the obvious legislative intent that one 
exemption should operate in one set of 
circumstances and the other in a differ-

1/ A previous Opinion of this Off ice stated that home use of 
correspondence courses does not constitute a "private school" 
(Ops. Atty. Gen. February 1, 1984), but this statement need 
not be addressed further here because this matter is governed 
by § 59-65-40. 
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ent set, else there would have been no 
reason to create both exemptions. 
(emphasis added) 

Equally clear is the legislative intent 
that home instruction by an unapproved 
tutor or teacher would not qualify for 
exemption under any circumstances. 
[footnote omitted] When a legislative 
enactment limits the manner in which 
something may be done, the enactment 
also evinces the intent that it shall 
not be done another way .... " 

Grigg quoted from a similar California case as follows: 

[T]he Legislature intended to distin­
guish between private schools, upon the 
one hand, and home instruction by a 
private tutor or other person on the 
other. If a tprivate school' as that 
term is used in [the Compulsory Educa­
tion Law] necessarily comprehends a 
parent or private tutor instructing at 
home, there was no necessity to make 
specific provision exempting the lat­
ter." People v. Turner, 121 Cal. 
App.2d Supp. 861, 263 P.2d 685,688 
(1953), App. Dismissed, 347 U.S. 972 
(1954) 

In addition, a Florida court has ruled comparably, as follows, in 
State v. M.M., 407 So.2d 987,990 (Fla. App. 1981): 

" ... the Legislature in section 232.02, 
clearly intended to distinguish between 
private schools on the one hand and home 
instruction by a private tutor on the 
other. If 'private school', as that 
term is used in section 232.02(3) neces­
sarily comprehended a parent or private 
tutor instructing at home, there would 
have been no necessity for the Legisla­
ture to enact section 232.02(4) [concern­
ing home instruction by private tutor]." 
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Delconte v. State, 329 S.E.2d 636 (N.c. 1985) also noted that 
courts have concluded that home schools could not constitute 
private schools in those states which have separate statutes for 
home instruction. North Carolina had no such home instruction for 
application in that case. Grigg, supra, also reviewed a case 
from another state which had no separate home instruction provi­
sion and concluded that this distinction from Virginia, which had 
such a provision, was "not only substantial but also crucial." 
(emphasis added) 297 S.E.2d at 802. 

Also distinguishable here is People In Interest of DB, 767 
P.2d 801 (Colo. App. 1988) in which a child was being home taught 
but was also enrolled in a separate private school where he re­
ceived testing. The court held that the child was in compliance 
with the private school provisions of Colorado's Compulsory School 
Attendance Law by enrollment at the private school because the 
statute had been amended so as to substitute the language "[a 
child] [w]ho is enrolled" for "[a child] who attends". In con­
trast, South Carolina's law requires that a child "attend" a public 
or private school or "member school" (§ 59-65-10) as well as provid­
ing very specific, recent requirements which must be met before 
"[p]arents or guardians may teach their children at home .... " 
Section 59-65-40. 

Here, where South Carolina has provided, in very specific and 
very recent legislation, the requirements that must be met before 
home instruction may be approved, this statute is controlling and 
its terms must be met if parents or guardians are teaching their 
children at home regardless of whether such teaching would other­
wise constitute a "private school" or "member school" of a ''similar 
organization" under § 59-65-lO(A) irt the absence of § 59-65-40. 
Section 59-65-40 approval would have to be obtained by parents who 
had associated with other home schools in an organization of such 
schools and/or parents who had ihcorporated their home teaching 
programs because § 59-65-40 is clear that the terms of that statute 
must be met before children may be taught at home. This letter 
expresses no opinion as to whether any particular home school or 
organization of home schools, in the absence of § 59-65-40, would 
constitute a "private school" or "member school" under § 59-65-10. 
Instead, the conclusion is that § 59-65-40 is controlling as to 
§ 59-65-10 as to the approval of requests for home instruction. 

You have also asked whether school boards may set a deadline 
for accepting parents' applications for approval of their home 
schooling programs and have attached a memorandum in which you 
conclude that applications should be accepted after any such dead­
line. Although § 59-65-40(B) directs district boards of trustees 
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to " ... provide for an application process which elicits the informa­
tion necessary for processing the home schooling request ... ", the 
plain meaning (Dickinson, supra) of these terms does not indi­
cate authorization of school districts to set a deadline beyond 
which applications would not be accepted. Section 59-65-40 sets a 
number of standards that must be met before a home teaching program 
is approved, but these standards do not include application by a 
particular deadline. Although the reference in § 59-65-40(B) to 
providing for an application process and provisions therein for 
notification of the parents as to the meeting at which the applica­
tion will be considered contemplates that a reasonable period of 
time will be needed by the district to review the request and con­
sider it at a meeting, the Legislature indicates no intent that 
this reasonable period of time would include deadline setting. No 
opinion is expressed herein as to what would constitute a reason­
able period of time for reviewing the application because such a 
matter would involve factual questions that are beyond the scope of 
Opinions of this Office. (Ops. Atty. Gen. December 12, 1983). 

In conclusion, the General Assembly has made clear its intent 
that the requirements of § 59-65-40 must be met before parents or 
guardians may teach their children at home regardless of whether, 
in the absence of that statute, home instruction would constitute a 
private school or a "member school" of an organization of other 
home schools. In addition, under that statute, although school 
district boards of trustees may take a reasonable period of time to 
review and act on an application for home instruction, deadlines 
may not be set beyond which applications would no longer be consid­
ered. 

Yo~ truly, 

/·. g;/)~ /• / ' ~ N.;.j• ~/ J.~ Sm~th, Jr. 
Assi~tant Attorney General 

JESjr/jps 

BY: 

EPH D. SHIN 
ief Deputy Attorney General 

Ii& VA I ft,..?{( 
ROBERT D. COOK 
Executive Assistant for Opinions 


