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Dear Representative Rama: 
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On behalf of a constituent, you have requested the opinion of 
this Office as to whether a member of Charleston City Council could 
also sit on the Board of Adjustment. While your letter mentions S. 
c. Code Ann. §5-23-420 (1976), you refer specifically to the "Zoning 
Board" rather than a planning commission. Thus, the following opin­
ion addresses the several issues which could arise if a member of a 
city council were also to serve on a (zoning) board of adjustment in 
the same municipality. 

Article 1 of Title 5, Chapter 23 of the Code authorizes 
palities to take certain actions with respect to zoning. 
those actions authorized is the establishment of a Board of 
ment pursuant to §5-23-70, which provides: 

Such local legislative body may provide for 
the appointment of a board of adjustment and in 
the regulations and restrictions adopted pursuant 
to the authority of this article may provide that 
the board of adjustment may, in appropriate cases 
and subject to appropriate conditions and safe­
guards, make special exceptions to the terms of 
the ordinance in harmony with its general purpose 
and intent and in accordance with general or 
specific rules therein contained. The Board of 
Adjustment shall consist of not less than three 
nor more than seven members, a majority of which 
shall constitute a quorum, appointed for stag­
gered terms of not less than three nor more than 
five years and until successors are appointed and 
qualify. Members may be removed from office for 
cause by the appointing authority upon written 
charges and after public hearing. Vacancies 
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shall be filled for the unexpired term of any 
member whose term becomes vacant. 

Dual off ice holding is one aspect which must be considered in 
responding to your inquiry. Article XVII, Section lA of the state 
Constitution provides that "no person may hold two offices of honor 
or profit at the same time ... ," with exceptions specified for an 
officer in the militia, member of a lawfully and regularly organized 
fire department, constable, or a notary public. For this provision 
to be contravened, a person concurrently must hold two public offic­
es which have duties involving an exercise of some portion of the 
sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 s.c. 171, 58 
S.E. 762 (1907). Other relevant considerations are whether stat­
utes, or other such authority, establish the position, prescribe its 
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath for 
the position. State v. Crenshaw, 274 s.c. 475, 266 S.E.2d 61 
(1980). 

This Off ice has advised repeatedly that members of a city coun­
cil are public officers. See, for example, Ops. Atty. Gen. 
dated January 31, 1984. Likewise, this Office has advised that a 
member of a zoning board of adjustment would hold an office. See, 
for example, Ops. Atty. Gen. dated March 29, 1985 and February 20, 
1985. Thus, one who would serve on both a city council and a board 
of adjustment would likely run afoul of the dual off ice holding 
prohibitions of the State Constitution. 

Another problem arises in that public policy and most probably 
the common law master-servant principle would be violated if a city 
council with the power to appoint to another public body (here, a 
board of adjustment) were to appoint one or more of its members to 
the second public body. See Ops. Atty. Gen. dated January 31, 
1985. The South Carolina Supreme Court stated in Bradley v. City 
Council of Greenville, 212 s.c. 389, 46 S.E.2d 291 (1948): 

In the absence of constitutional or statuto­
ry provision it is ... "contrary to public policy 
to permit an officer having an appointing power 
to use such power as a means of conferring an 
office upon himself, or to permit an appointing 
body to appoint one of its own members." 

Id., 212 s.c. at 397. The Code section authorizing city councils 
to establish boards of adjustment (§5-23-70) makes no provision for 
ex officio membership of council members on the board of adjust­
ment. Because, as you describe the situation, it appears that coun­
cil is appointing one or more of its own members to a second office, 
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the court's reasoning in Bradley appears to be applicable to the 
situation you have described. 

This Off ice addressed a 
bers of City Council of 
City's Board of Adjustment. 
(copy enclosed), we advised: 

similar situation with respect to mem­
the City of Folly Beach serving on the 
In the opinion dated March 29, 1985 

Based on the prohibition against dual off ice 
holding of the State Constitution, common law 
master-servant principles, ethical considerations 
cited to [the requester] by the Ethics Commis­
sion, and the public policy established by the 
South Carolina Supreme Court in Bradley v. City 
Council of Greenville, supra, it would be 
advisable that the Folly Beach City Council ap­
point, to serve on the board of adjustment, per­
sons who are not presently members of City Coun­
cil or persons who would not have some other 
conflict (dual office holding, master-servant, or 
ethical). 

The same advice would be applicable to the City Council of 
Charleston's appointment process. 

With kindest regards, I am 

PDP/spp 

Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

'P~1J.~~'t 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


