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Richland County Administrator 
Post Office Box 192 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Mr. Mauney: 

By your letter of June 7, 1991, at the request of Richland 
County Council, you have asked whether Richland County Council is 
required to reimburse a Council member for travel expenses incurred 
in his or her duties as a member of Council, regardless of whether 
funds have been appropriated for such purpose. Further, you have 
asked whether Council may appropriate a certain dollar amount in the 
annual budget for travel expenses of Council members and whether 
said members must restrict their travel activity within that budget­
ed amount. 1/ You had enclosed various opinions of our Office and 
the Richland County Attorney with your request; in addition, we have 
received input verbally from the new Richland County Attorney. 

Section 4-9-100, s.c. Code Ann. (1986), provides in relevant 
part that "Members [of a county council] may also be reimbursed for 
actual expenses incurred in the conduct of their official duties." 
This statute has been the subject of numerous opinions of our Of­
f ice, though the bulk of these opinions have dealt with the amount 
of reimbursement (flat rate or per diem as opposed to amount of 
actual expenses incurred); see Ops. Atty. Gen. dated January 17, 
1990; April 24, 1987; September 14, 1981; August 19, 1980; and oth­
ers. In the opinion of September 14, 1981, the Honorable Karen L. 
Henderson, then a Senior Assistant Attorney General, stated, "In my 
opinion, a county council may elect not to reimburse its members 
for actual expenses incurred and, instead, increase the salary of 
its members." (Emphasis added.) Additionally, in the opinion of 
April 24, 1987, in footnote 2, we noted that adoption of limits on 
expenditures "would be a decision left to the discretion of each 
county council.'' 

1/ As noted by the County Attorney, this question is actual-
ly subsumed within the first question. 
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The Richland County Attorney, in our conversation, noted the 
permissive language of § 4-9-100 (members of council "may also be 
reimbursed .... "),as well as the lack of a constitutional or statu­
tory mandate that counties must pay for travel expenses of members 
of its governing body. Conceivably a county council could forbid 
travel altogether. Too, Art. X, § 8 of the State Constitution re­
quires that monies be withdrawn from a county treasury based only on 
appropriations; if no money were appropriated for travel, this con­
stitutional provision would be violated if funds were then spent for 
travel reimbursement. We concur with the thoughts of the County 
Attorney; we are also under the impression that members of council 
may be in agreement to limit their travel, given the fiscal crisis 
currently facing Richland County. 

Based on the foregoing, it is the opinion of our Office that: 

1. A county council may elect not to reimburse its members 
for travel expenses incurred in carrying out their duties as members 
of council, or, in the alternative, may place a limit on the amount 
to be appropriated for travel expenses. 

2. If expenses are to be reimbursed, such reimbursements must 
be based on actual expenses incurred rather than a per diem or flat 
rate which would not take actual expenses into account. 

3. If no funds are appropriated for travel expenses, Art. X, 
§ 8 of the State Constitution would likely be violated if expenses 
were then reimbursed (in the absence of a supplemental appropriation 
or such amendatory ordinance). 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

~/J.A~ 
Patricia D. Pe~ay 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

cc: Ronald M. Childress, Esquire 
Richland County Attorney 


