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The Honorable Herbert Kirsh 
Member, House of Representatives 
Box 31 
Clover, South Carolina 29710 

Dear Representative Kirsh: 

In a letter to this Off ice you questioned whether a coroner may 
carry a firearm. Pursuant to Section 17-5-110 of the Code 

any county coroner, while engaged in official 
duties of his office, is authorized to carry a 
pistol or other handgun. He shall be deemed so 
engaged when going to and returning from the 
actual performance of such duties, provided, 
that the named officers be certified and trained 
by the South Carolina Law Enforcement Division 
in the proper use of handguns. 

You also asked whether a coroner may use a blue light in his 
vehicle. Section 56-5-4700(c) of the Code provides in part that 
" •.• it shall be unlawful for any person to possess any flashing, 
oscillating or rotating blue light on any vehicle except one used 
primarily for law enforcement purposes." 

Prior opinions of this Office have commented on whether a coro­
ner should be considered to be a law enforcement officer. In an 
opinion dated August 18, 1971 it was stated 

The constitutional office of coroner is quasi-ju­
dicial in nature and, although some investiga­
tive duties are attached, the duties are closer 
to the judicial branch than that of the execu­
tive (law enforcement). 
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In an opinion dated January 10, 1991 it was concluded that a 
coroner is not included within the definition of a "law enforcement 
officer" for purposes of Sections 23-23-10 et seq. of the Code, the 
law enforcement training act. However, the definition for purposes 
of that act is quite specific in considering who is within the defi­
nition of a "law enforcement officer." Other opinions of this Of­
fice have referenced that a coroner for certain limited purposes may 
be considered to possess law enforcement authority. In an opinion 
dated January 21, 1970 it was stated 

The offices of both coroner and sheriff were 
constitutionally created Therefore neither 
is paramount to the other in areas of activity 
prescribed to such offices by the General Assem­
bly. Unfortunately, insofar as complete clarity 
on the question of which officer has superior 
authority in certain areas of investigation is 
sought, the duties of sheriff and coroner appar­
ently sometimes parallel each other. 

An opinion of this Office dated April 20, 1960 commented that 

at common law the powers and duties of a 
coroner are both judicial and ministerial. His 
judicial authority relates to inquiries into 
cases of certain deaths. In his ministerial 
capacity, a coroner is merely a substitute for 
the sheriff. 

Inasmuch as a coroner is considered in limited respects to 
possess certain law enforcement authority, it appears that a coroner 
in going to and returning from his actual duties as coroner may use 
a blue light in that vehicle. Of course, this authority should not 
be construed as granting coroners law enforcement authority general­
ly. 

With kind regards, I am 

~~uly yours, 

~~>t:~~~---
Assistant Attorney General 
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