
T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

'<Ufte ~hde of ~uutft O!arulimt 

• 
REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA, S.C. 29211 

TELEPHONE: 803-134-3680 
FACSlMILE: 003-253-6283 

May 16, 1991 

OS-4533 
LIBRARY 

William R. Moore, Director 
Environmental Certification Board 
2221 Devine Street, Suite 320 
Columbia, South Carolina 29205 

Dear Bill: 

You have asked whether members of your current Board, who 
served terms on the previous Board which was dissolved, may serve 
another term. We conclude that they may. 

Act No. 621 of 1988 provides: 

"The members of the South Carolina 
Board of Certification for Environmen­
tal Systems Operators with the members 
to be added are now the members of the 
South Carolina Environmental Certifica­
tion Board and shall serve until the 
expiration of their terms. Their suc­
cessors must be ap~ointed as provided 
by Section 40-23-20. ' (Emphasis added) 

This Act changed the name of the Board. 

Section 1 of 1989 Act No. 185, effective June 8, 1989, 
reauthorized the Environmental Certification Board for six years. 

Section 3 of 1989 Act No. 185 provides: 

The terms of the members holding 
office on the effective date of this 
act expire on July 1 • 1989. Of the 
members first aEpointed pursuant to 
Section 40-23-20 of the 1976 Code, as 
amended by this act, one representa-
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tive of the certified water operators, 
one representative of the certified 
wastewater operators, the representa­
tive of the Water Resources Commission, 
and the representative of the Depart­
ment of Health and Environmental Con­
trol shall serve for two years and all 
other initial appointments to tne 
board are for four years. Successors 
to the board after the initial appoint­
ments shall serve for four years, not 
to exceed two terms and until succes­
sors are appointed and qualify, as 
provided by Section 40-23-20. 

This Office issued Opinion No. 86-20 dated February 10, 1986, 
in which the matter of Board terms was discussed. We said there: 

The term "initial" means "that which 
begins or stands at the beginning." 
Black's Law Dictionary 704 (5th Ed. 
1979). It appears that appointment of 
an entirely new board of directors, 
rather than continuation of terms of 
office past June 30, 1986, was contem­
plated by the language of Section 20-7-
2379; we also note that staggered terms 
for these board members are being estab­
lished, a departure from the manner in 
which the terms of former board members 
were set up. Thus, terms of the 
present board members would expire on 
June 30, 1986, and new appointments, 
effective July 1, 1986, would be re­
quired. 

Similarly, in this situation, the 1989 Act terminated the 
tenure of the old Board members and called for the appointment of 
new members appointed under the new law (S.C. Ann. §40-23-20 (Supp. 
1990)) with two-year terms for certain classes and four year terms 
for all other initial appointments, providing that thereafter, 
successors to the initial appointments would serve for four years, 
not to exceed two terms. 

Thus, terms of the old Board expired July 1, 1989. A new 
Board was created and new membership terms established thereby. 
Therefore, persons serving on the present board who were members of 
the dissolved board, are considered "initial" appointees to the 
present board and are thus entitled to serve another term as provid­
ed by law. 
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I hope this answers your question. 

ACB/fg 

REVIEWED AND APPROVED BY: 
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EawAf 't: Evans 

Sincerely, 

t(}i,_-£~ 
Alice C. Broadwater 
Assistant Attorney General 

Chief Deputy Attorney General 

Ro!kk:! [)I ~ 
Executive Assistant for Opinions 


