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Dear Representative Alexander: 

By your letter of May 15, 1991, enclosing H.3547 and a proposed 
amendment thereto, you have asked whether there would be grounds for 
a court to declare the bill if enacted, with or without the amend­
ment, unconstitutional or in conflict with existing case law. The 
bill relates to final subdivision plan roadways superseding roadways 
on previously recorded plats or deeds; the proposed amendment would 
limit the application of the bill to Lexington County only. 

In considering the constitutionality of an act of the General 
Assembly, it is presumed that the act is constitutional in all re­
spects. Moreover, such an act will not be considered void unless 
its unconstitutionality is clear beyond any reasonable doubt. Thom­
as v. Macklen, 186 s.c. 290, 195 S.E. 539 (1937); Townsend v. 
Richland County, 190 s.c. 270, 2 S.E.2d 777 (1939). All doubts of 
constitutionality are generally resolved in favor of 
constitutionality. While this Office may comment upon potential 
constitutional problems, it is solely within the province of the 
courts of this state to declare an act unconstitutional. 

The bill would add § 4-27-185 to the South Carolina Code of 
Laws and would provide the following: 

Upon recordation of a final subdivision 
plan that has been approved pursuant to Section 
4-27-180(3), the streets, alleys, or roads con­
tained in the plan replace and supersede previ­
ous streets, alleys, or roads contained in a 
previously recorded plat or deed concerning that 
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property unless the streets, 
are incorporated into and 
final subdivision plan. 

alleys, or roads 
are a part of the 

The proposed amendment would add at the end of § 4-27-185: 
section applies to subdivisions in Lexington County only." 

"This 

If the bill were enacted with the proposed amendment limiting 
applicability to Lexington County, such enactment would likely be 
violative of several constitutional provisions. Article III, § 34 
(IX) and (X), of the State Constitution would require that whenever 
a general law can be made applicable, a special law not be adopted; 
furthermore, general laws are to be uniform in their operation 
(though a special provision may be contained in a general law). 
Moreover, Article VIII, § 7 prohibits the adoption of a law for a 
specific county; with the proposed amendment, H.3547 would be a law 
for a specific county. In that respect, H.3547 likely would be 
contrary to the judicial decisions interpreting Article VIII, § 7, 
such as Cooper River Parks and Playground Commission v. City of 
North Charleston, 273 S.C. 639, 259 S.E.2d 107 (1979); Torgerson 
v. craver, 267 s.c. 558, 230 S.E.2d 228 (1976); Knight v. 
Salisbury, 262 s.c. 565, 206 S.E.2d 875 (1974). 

Nothwithstanding the problems identified if H.3547 were to be 
adopted with the proposed amendment, H.3547 without the amendment 
might be subject to constitutional challenge as violative of due 
process as applied (rather than violative on its face). For one 
example, the following from 25 Am.Jur.2d Easements and Licenses 
§ 26 is illustrative: 

Generally, where property sold is described 
in the conveyance with reference to a plat or 
map on which streets, alleys, parks, and other 
open areas are shown, an easement therein is 
created in favor of the grantee. Such an ease­
ment is deemed a part of the property to which 
the grantee is entitled and of which he cannot 
be divested except by due process of law. It 
exists entirely independent of the fact of dedi­
cation to a public use. It is not rendered 
nugatory by the fact that the map or plat is not 
properly made or recorded for purposes of dedica­
tion; nor is it destroyed by the mere failure of 
the public authorities to accept the streets or 
ways or by an abandonment of them. [Emphasis 
added. J 

As to a particular parcel of property, deprivation of certain proper­
ty rights without due process could become an issue. 
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Other problems not immediately apparent from the face of the 
bill could arise in its application. For instance, a deed might 
refer to a map, plat, sketch, or such document then in existence 
(and perhaps annexed to the deed) on which roads may be identified 
as boundaries of a parcel of property. As noted in 23 Am.Jur.2d 
Deeds § 62, 

It is not necessary to the validity of a 
description in a deed by reference to a map or 
plat that the map or plat referred to be regis­
tered. Nor is the validity of the description 
destroyed because the recorded map of reference 
should not have been accepted by the recorder. 

Confusion might arise as to exactly what property has been conveyed, 
when a subdivision plan or plat is subsequently accepted and record­
ed, since it would not be necessary that the plat referred to in a 
deed be recorded. The same problem could arise in terms of mortgag­
ing property. See 55 Am.Jur.2d Mortgages §§ 129 et seq. (re­
lating to conflicts in description of mortgaged property). Difficul­
ty in conducting title searches or in obtaining title insurance 
could arise on a case by case basis, as might the necessity of bring­
ing an action to quiet title in some cases. These are policy consid­
erations which, in some cases, could create a constitutional problem 
of deprivation of property without due process of law; such a deter­
mination would depend upon the facts of a given case and is beyond 
the scope of an opinion of this Office. 

One other problem as to proposed § 4-27-185 may be noted. A 
county is authorized, by§ 4-9-30(9), "to provide for land use and 
promulgate regulations pursuant thereto subject to the provisions of 
Chapter 7 of Title 6[.]" As stated in an opinion of our Office 
dated January 6, 1978, ''The County Planning Act, Id. § 4-27-10, 
et seq., seems to be superseded by§ 6-7-10 et seq., -Yn that the 
Home Rule Act requires counties to follow the latter procedure. 
Id. § 4-9-30(9)." Further, in an opinion dated December 3, 1975, 
it was noted that Act No. 487 (§ 6-7-10 et seq.) "serves to expand 
the earlier 'County Planning Act .... '" If H.3547 should be adopt­
ed, consideration might be given to codifying it in Chapter 7 of 
Title 6 (see§ 6-7-1010 et seq. as to subdivision regulations). 

Based on the foregoing, we advise that H.3547 could be constitu­
tionally infirm as applied, rather than on its face, if it should be 
adopted without the proposed amendment; if adopted with the proposed 
amendment, H.3547 would be an act for a specific county and would 
most probably be declared unconstitutional if a court were to decide 
the issue, in our opinion. Of course, this Office has no authority 
to declare an act of the General Assembly invalid or unconstitution­
al; only a court would have such authority. 
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With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

'-f>~. {Jc_fw"7-
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

~f),Gf:_ 
Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


